Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eismo įvykių metu dūžta ne tik automobiliai, bet ir nesaugiai vežami daiktai

Eismo įvykių metu vairuotojai paprastai labiausiai nerimauja dėl transporto priemonėms padarytų nuostolių, tačiau dažnai nukenčia ne tik jos, tačiau ir vertingi daiktai – telefonai ir pan. „ERGO Insurance“ skyriaus vadovo Raimondo Bieliausko teigimu, nesaugiai automobilio salone vežami daiktai avarijos metu gali būti ne tik sugadinti, bet ir kelti grėsmę keleiviams.
„Honda Civic Tourer“ bagažinė
„Honda Civic Tourer“ bagažinė / „Honda“ nuotr.

„Daugiausiai eismo įvykių metu yra sudaužomi nešiojami kompiuteriai ir telefonai. Dėl jiems padarytos žalos gyventojai kreipiasi nuolat. Avarijos metu nukentėjusiai pusei tokie nuostoliai yra atlyginami draudimo bendrovės, tačiau reikia nepamiršti svarbiausio – keleivių saugumo. Visus daiktus automobilio salone laikyti tvarkingai – geriausia, jei tai įmanoma, įdėti automobilyje įrengtas dėtuves ar kitaip pritvirtinti, mobiliuosius telefonus laikyti dėkluose, o ne numesti ant sėdynės. Gerai pritvirtinti reikėtų ir automobilio navigacijos įrangą ar vaizdo registratorius“, – sako R. Bieliauskas.

Anot draudimo eksperto, net ir automobiliams nesusidūrus staigaus stabdymo metu kur nors ties galiniu automobilio langu padėtas pora kilogramų sveriantis nešiojamas kompiuteris veikiamas inercijos gali lemti rimtas vairuotojo ar keleivių traumas – praskelti galvą, sulaužyti nosį, skruostikaulius ar kitaip sužaloti. R. Bieliausko teigimu, dėl fizikos dėsnių automobiliui staigiai stabdant vos kelių kilogramų objekto svoris smūgio metu gali išaugti net iki maždaug 40 kg, todėl pasekmės keleiviams gali būti išties liūdnos.

„Būna, kad įvairūs daiktai nukenčia automobiliui į juos tiesiog įvažiavus stovėjimo aikštelėje. Pavyzdžiui, pasitaiko atvejų, kad automobiliu užkliudomos prekės sustatytos šalia prekybos centrų sandėlių arba aikštelėje per neapdairumą apgadinami ką tik žmonių įsigyti stambesni daiktai, kuriuos ruošiamasi susidėti į automobilį. Tad atrodytų net visiškai nepavojingose situacijose gali būti patiriami nuostoliai, kuriuos nukentėjusiai pusei tokiais atvejais taip pat dengia draudimo bendrovė, jei vairuotojas apsidraudęs privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu“, – sako Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas.

Pasak draudikų atstovo, neretu atveju būna gana sudėtinga nustatyti, ar žala daiktui tikrai padaryta eismo įvykio metu, tačiau paprastai ekspertai galiausiai vis tiek tai išsiaiškina.

„Daugiausiai klausimų paprastai kelia suskilinėję mobiliųjų telefonų ekranai, sulaužyti akiniai, už kuriuos gyventojai nori gauti išmokas. Jei nustatoma, kad tokios žalos iš tiesų patirtos eismo įvykyje dėl kito vairuotojo kaltės, o kaltininkas yra apsidraudęs civilinės atsakomybės draudimu, tuomet nukentėjusiam padengiama ne tik transporto priemonei, bet ir joje vežamiems daiktams padaryta žala“, – sako R. Bieliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai