Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elektroninė eismo įvykio deklaracija – kodėl verta atsisakyti popierinių?

Nutikus eismo įvykiui kelyje, jei nėra būtina kviesti policiją, pagrindinė abiejų vairuotojų atsakomybė – užpildyti eismo įvykio deklaraciją. Tam būtina su savimi turėti jos formą bei užpildyti dvi identiškas jos kopijas, tačiau Lietuvoje egzistuoja ir kita galimybė.
Eismo įvykis
Eismo įvykis / Shutterstock nuotr.

Kita, daug paprastesnė galimybė, – tai oficialios elektroninės eismo įvykio deklaracijos pildymas platformoje draudimoivykiai.lt.

Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro Žalų administravimo departamento direktoriaus pavaduotojas Eligijus Oršauskas sako, kad šis variantas – kur kas patogesnis, greitesnis bei padedantis išvengti klaidų atsidūrus stresinėje situacijoje.

Draudimoivykiai.lt elektroninę deklaraciją pildyti paprasčiau ir greičiau

Jei po įvykio pildoma popierinė eismo įvykio deklaracija, nukentėjusiam asmeniui lieka jos originalas, o kopija atiduodama kaltininkui. Nukentėjusysis, kreipdamasis dėl žalos atlyginimo į kaltininko draudimo bendrovę, kaip įrodymą apie įvykusį eismo įvykį, turi pateikti deklaraciją (įprastai ji pateikiama nufotografuota arba nuskenuota). Kaltininkas, informuodamas apie įvykį, turėtų popierinę eismo įvykio deklaraciją pateikti per 3 darbo dienas nuo įvykio dienos savo draudimo bendrovei.

„Užpildžius elektroninę eismo įvykio deklaraciją, visi duomenys automatiškai yra perduodami eismo įvykio kaltininko draudimo bendrovei, todėl jam nereikia teikti savo draudimo bendrovei atskiro pranešimo apie įvykusį eismo įvykį, o nukentėjusiam asmeniui belieka kreiptis į kaltininko draudimo bendrovę dėl žalos atlyginimo“, – kalbėjo E.Oršauskas.

Elektroninė deklaracija Lietuvoje tampa vis populiaresnė ir žinomesnė, tad nereikėtų jos bijoti, tereikia išmokti ją pildyti. Platformoje draudimoįvykiai.lt užpildyta eismo įvykio deklaracija turi tokią pačią galią, kaip ir popierinė.

Privalumas tas, kad elektroninę eismo įvykio deklaraciją užpildyti yra paprasčiau, nes joje reikia nurodyti mažiau duomenų – įvedus transporto priemonės valstybinį numerį, informacija apie transporto priemonės markę, modelį, draudimo bendrovę, draudimo liudijimo numerį yra užpildoma automatiškai.

Taip pat, nebūtina nurodyti vairuotojo pažymėjimo numerio bei galiojimo datos – pakanka suvesti vairuotojo asmens kodą. Be to, deklaraciją pildant prisijungus prie platformos, automatiškai yra užpildoma ir didžioji dalis vairuotojo duomenų.

Shutterstock nuotr./Eismo įvykis
Shutterstock nuotr./Eismo įvykis

E.Oršauskas pabrėžė, kad elektroninė deklaracija patogesnė ne tik dėl jos užpildymo paprastumo bei išvardino kitus privalumus:

· Nereikia iš anksto pasirūpinti popierinės eismo įvykio deklaracijos forma. O ir programėlės nereikia iš anksto atsisiųsti iš mobilių aplikacijų svetainės, elektroniniam deklaravimui pradėti pakanka telefono naršyklėje surinkti „draudimoįvykiai.lt“.

· Įvykį deklaruoti galima tiek vienu, tiek dviem išmaniaisiais telefonais.

· Deklaruojant nėra būtinas mobilusis parašas ar SmartID, tačiau prisijungus prie platformos ir susikūrus paskyrą greičiau bei paprasčiau užpildoma elektroninė deklaracija, kadangi didžioji dalis vairuotojo duomenų užpildomi automatiškai.

· Pildant elektroninę eismo įvykio deklaraciją kyla mažiau streso ir sumažėja klaidų galimybė – išmanusis vedlys lydi viso deklaracijos pildymo proceso metu, nurodo ką ir kaip pildyti žingsnis po žingsnio.

· Pildyti eismo įvykio deklaraciją telefonu yra greičiau ir paprasčiau, nes elektroninėje versijoje didelė dalis duomenų užpildoma automatiškai ir vairuotojui nebereikia ieškoti transporto priemonės registracijos, vairuotojo pažymėjimo bei draudimo dokumentų.

· Pateikus eismo įvykio deklaraciją, visi duomenys automatiškai perduodami eismo įvykio kaltininko draudimo bendrovei, pastarajam daugiau nieko daryti nereikia, o nukentėjusiam asmeniui belieka kreiptis į ją dėl žalos atlyginimo.

· Po deklaracijos užpildymo įvykio dalyvis jos duomenis gauna SMS žinute arba elektroniniu paštu, todėl užpildytą eismo įvykio deklaraciją galima patogiai peržiūrėti ar atsisiųsti į išmanųjį įrenginį.

Shutterstock nuotr./Eismo įvykis
Shutterstock nuotr./Eismo įvykis

Kaip pasirinkti bendrą pildomos deklaracijos formą po eismo įvykio

Gali pasitaikyti, kad susidūrusių automobilių vairuotojai nori pildyti skirtingas deklaracijas – vienas – popierinę, kitas – elektroninę. Taip daryti negalima. Tokiu atveju rekomenduojama pasirinkti elektroninę eismo įvykio deklaraciją.

Jei kuris nors iš dalyvių neturi galimybės užpildyti elektroninės eismo įvykio deklaracijos, tai už jį padaryti gali kitas – jis pateikia duomenis už abu dalyvius, o antrajam, peržiūrėjus ir patikrinus pateiktą informaciją, belieka pasirašyti ekrane.

Tuo atveju, kai nei vienas dalyvis neturi popierinės deklaracijos formos ar negali užpildyti elektroninės, eismo įvykio aplinkybės gali būti aprašomos ir schema nubraižoma ant švaraus popieriaus lapo, kuriame turi būti pateikti tie patys duomenys, kurių reikia popierinėje eismo įvykio deklaracijoje (nurodomi eismo įvykio dalyviai, transporto priemonės, eismo įvykio aplinkybės ir t. t.).

„Vertinant, kad didesnė tikimybė suklysti ar nepateikti tam tikros reikšmingos informacijos atsiranda pildant popierinę eismo įvykio deklaraciją nei pildant elektroninę, yra ir tikimybė, kad žalos administravimas, šalinant neteisingai ar netiksliai užpildytos popierinės deklaracijos trūkumus, gali būti ilgesnis nei elektroninės eismo įvykio deklaracijos pildymo atveju. Tačiau, jei popierinė eismo įvykio deklaracija užpildyta teisingai, be trūkumų, žalos atlyginimo procesas yra toks pat, kaip ir atveju, kai pildoma elektroninė, išskyrus tai, kad popierinės eismo įvykio deklaracijos pildymo atveju tiek eismo įvykio kaltininkas, tiek nukentėjęs asmuo turi atlikti daugiau veiksmų nei pildant elektroninę“, – aiškino E.Oršauskas.

Užpildęs popierinę deklaraciją, kaltininkas privalo nepamiršti ir laiku apie įvykusį eismo įvykį raštu pranešti draudimo bendrovei, apdraudusiai jo civilinę atsakomybę, o nukentėjęs, kreipdamasis į kaltininko draudimo bendrovę dėl žalos atlyginimo – pateikti turimą eismo įvykio deklaraciją.

Pakankamai dažnai kaltininkas pamiršta arba nežino apie savo prievolę pranešti apie eismo įvykįm draudimo bendrovei, apdraudusiai jo civilinę atsakomybę. Todėl kur kas paprasčiau – užpildyti elektroninę eismo įvykio deklaraciją puslapyje draudimoivykiai.lt, nes kaltininkui daugiau nieko nereikia daryti pačiam, o nukentėjusiam asmeniui belieka kreiptis į kaltininko draudimo bendrovę.

Po eismo įvykio būtina susitarti, kokia deklaracijos forma bus pildoma. Anot draudikų biuro atstovo, tiek popierinė, tiek elektroninė eismo įvykio deklaracija turi būti pasirašyta abiejų eismo įvykio dalyvių, todėl abu dalyviai turi sutarti, ar pildys eismo įvykio deklaraciją ir kokią pildys: popierinę ar elektroninę.

„Pastebima, kad vis daugiau eismo įvykio dalyvių pasirenka pildyti elektronines eismo įvykio deklaracijas. Šiuo metu jau iki 30% visų eismo įvykių deklaracijų užpildoma platformoje draudimoįvykiai.lt“, – sakė E.Oršauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas