Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Formulės 1“ organizatorių varžybose – jaunieji dviratininkai iš Lietuvos

Geriausi Lietuvos jaunieji dviratininkai, ne tik nepriekaištingai mokantys valdyti šias dvirates transporto priemones, bet ir puikiai išmanantys saugaus eismo taisykles, savo žinias ir įgūdžius pademonstravo Albanijos sostinėje Tiranoje vykusiose varžybose. Šiame „Formulės 1“ organizatorių rengiamame konkurse susirungė 22 komandos iš visos Europos.
Konkurso akimirka
Konkurso akimirka

32-ajame saugaus eismo konkurse „ETEC 2017“ Lietuvai atstovavo 4 moksleiviai. Lietuvos automobilininkų sąjungos (LAS) komandą sudarė Panevėžio r. Raguvos gimnazijos mokiniai Agnė Vingilytė, Ignas Mulevičius, Miražas Kupčinskas ir Kupiškio r. Alizavos pagrindinės mokyklos moksleivė Aurita Trasykytė.

Dviratininkus konkursui ruošė Marijampolės Sasnavos vidurinės mokyklos mokytojas Benius Jankevičius, jam talkino Vilkaviškio r. Keturvalakių mokyklos-daugiafunkcinio centro kultūros renginių organizatorė Neringa Jankauskienė.

Iš 22 komandų konkurse lietuviai užėmė 12 vietą.

Iš 22 komandų konkurse lietuviai užėmė 12 vietą.

Pirma vieta džiaugėsi Latvijos atstovai, antrą ir trečią vietas užėmė dvi Rusijos komandos, ketvirti – serbai.

Dar nematytos užduotys

Vaikų kelionę į Albaniją organizavęs Lietuvos automobilininkų sąjungos atstovas Gintaras Urbonas pastebi, kad ankstesniais metais Lietuvos komanda buvo pasirodžiusi geriau, o kartą net tapusi šio konkurso nugalėtoja, tačiau šiais metais konkurso užduotys buvo sudėtingesnės.

„Iš viso vaikai turėjo atlikti 3 teorines, 3 praktines ir 3 neįskaitines užduotis. Praktiniai ir teoriniai uždaviniai buvo labai sudėtingi – teko spręsti situacijas, kurios pateikiamos būsimiesiems vairuotojams, laikantiems vairavimo egzaminą“, – pastebi G. Urbonas.

Neįskaitinių uždavinių metu vaikai turėjo piešti dviratininko šalmą, važiuoti virtualiu dviračiu ir kartingais. Varžybų dalyvių taip pat laukė individualios ir komandinės užduotys, važiavimas dviračiu uždarame labirinte.

„Ši užduotis Lietuvos komandai ilgą laiką buvo sudėtinga, kol Marijampolėje automobilininkų sąjungos iniciatyva neįrengėme savo labirinto, – tikina pašnekovas. – O šiemet konkurse pirmą kartą išvydome virtualų dviratį, kurį taip pat ketiname parodyti Lietuvos mokykloms.“

Konkurso akimirka

Dalyvauti – prestižas

Pašnekovo teigimu, patekti į šias varžybas mokykloms yra labai didelis prestižas, o vaikams – paskata toliau mokytis.

Vaikų, išgirdusių apie šį konkursą, akys tiesiog pradeda žibėti.

„Vaikų, išgirdusių apie šį konkursą, akys tiesiog pradeda žibėti. Konkurso rengėjai yra ir „Formulės 1“ bei Pasaulio ralio čempionato organizatoriai – pati rimčiausia ir autoritetingiausia organizacija automobilių sporto srityje. Grįžę iš konkurso vaikai dalijasi įspūdžiais, o tai įkvepia jų bendraamžius ar jaunesnius vaikus išbandyti jėgas šiose varžybose ateityje“, – sako G. Urbonas.

Pasak LAS saugaus eismo komiteto pirmininko, šiųmečiame konkurse dalyvavę vaikai džiugiai atsiliepė apie savo išvyką į Albaniją: čia jie ne tik susipažino su daugybe vaikų iš skirtingų šalių, pagilino saugaus elgesio kelyje įgūdžius ir išmoko elgtis su iki tol nematytais įrenginiais, bet ir pasilepino šiltu oru, maudynėmis Adrijos jūroje. „Įspūdžių liks visam gyvenimui. Dauguma jų ir pirmą kartą gyvenime skrido lėktuvu“, – pastebi G. Urbonas.

Tikslas – saugoti gyvybes

Konkurso akimirka
Konkurso akimirka

Vyras pastebi, kad šiame konkurse metai iš metų sėkmingai pasirodo Panevėžio r. Raguvos gimnazijos mokiniai, kuriuos ruošia mokytojas Algirdas Rutkauskas. Pašnekovo nuomone, apskritai aktyviausiai saugaus eismo konkursuose dalyvauja mažesnių Lietuvos miestų ir miestelių moksleiviai. „Vilnius, Kaunas ir Klaipėda galėtų labiau pasitempti“, – šypsosi pašnekovas.

Pagrindinis šio konkurso tikslas – saugaus eismo propagavimas ir siekis, kad kuo mažiau jaunų gyvybių nusineštų keliuose ir gatvėse įvykstantys autoįvykiai.

„Šio konkurso reikšmė yra labai didelė, nes mokydami vaikus galime padėti išsaugoti gyvybes keliuose ar išvengti sužalojimų“, – sako G. Urbonas.

Konkurse dalyvavusi komanda susibūrė dviratininkams skirto konkurso „Saugus ratas“ metu. „Saugus ratas“ – daugiau kaip 20 metų vykstančio nacionalinio saugaus eismo konkurso „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“ dalis.

Lietuvos mokinių konkursą „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“ įgyvendina Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, jai talkina savivaldybių administracijos švietimo padaliniai, apskričių vyriausieji policijos komisariatai bei Lietuvos kelių policijos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?