Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus vairuotojams – kantrybės išbandymai: bent keliose miesto vietose dėl remonto eismas stos

Šiltėjantys orai lemia, kad gatvėse ir keliuose vis intensyviau dirba kelininkai. Remonto darbai įsibėgėja ir Vilniuje, kur tam ketinama skirti ypatingą dėmesį ruošiantis liepos 11-12 dienomis vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui. Vairuotojams kantrybės prireiks išties nemažai, ypač tokiose sostinės vietose, kur ir iki šiol spūsčių netrūko. Tarkim, Naujamiestyje ar ties vadinamuoju pedagoginio žiedu.
Tauro ir Pamėnkalnio gatvių sankryža
Tauro ir Pamėnkalnio gatvių sankryža / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vienpusis eismas tapo dvipusiu

Tauro gatvė iki šiol buvo skirta vienpusiam eismui nuo Pamėnkalnio gatvės važiuoti į Tauro kalną. Dabar čia belikusi viena eismo juosta, kita leidžiamas eismas kita kryptimi, ši juosta atskirta fiziniais barjerais.

„Dėl pėsčiųjų viaduko įrengimo darbų keičiamas eismo organizavimas Tauro gatvėje. Važiuojant nuo Pamėnkalnio gatvės į kalną laikinai bus įvestas dvipusis eismas, susisiekimui su Tauro gatvės 10, 12 ir 14 pastatais.

Atitinkamai dvipusis eismas bus įvestas ir leidžiantis nuo kalno iš K.Kalinausko gatvės – šia kryptimi bus galima pasiekti Tauro g. 3 ir 5 bei Pamėnkalnio g. 8 ir 10 pastatus. Tauro gatvės viduryje esančią statybų aikštelę kirsti viena eismo juosta galės tik Senamiesčio gyventojų, specialiųjų tarnybų ir aptarnaujantis transportas. Eismas statybvietėje bus reguliuojamas padedant šviesoforui, užtikrinant pėsčiųjų judėjimą“, – pranešime spaudai teigė Vilniaus miesto savivaldybė.

Kaip aiškina savivaldybė, eismo ribojimai Tauro ir gretimose gatvėse susiję su įgyvendinamu Tauro kalno projektu, kurio metu planuojama kompleksiškai sutvarkyti viešąją erdvę prie Tauro kalno parko.

„Projekto įgyvendinimo metu Tauro kalno parke numatoma sukurti vientisą žaliųjų erdvių jungtį, kuria iš Vingio parko būtų galima pasiekti Senamiestį. Artimiausiu metu prasidės pėsčiųjų viaduko virš Tauro gatvės statybos, projekto eigoje bus renovuojama senoji vaikų žaidimo aikštelė bei pastatoma nauja, įrengiamos ramaus poilsio ir sporto zonos su lauko treniruokliais, automobilių stovėjimo aikštelė.

Važiuojant nuo Pamėnkalnio gatvės į kalną laikinai bus įvestas dvipusis eismas, susisiekimui su Tauro gatvės 10, 12 ir 14 pastatais. Atitinkamai dvipusis eismas bus įvestas ir leidžiantis nuo kalno iš K.Kalinausko gatvės.

Tauro kalno šlaito centrinėje dalyje numatoma išsaugoti žiemos pramogų zoną, o centrinėje parko dalyje įrengti multifunkcinę veiklų erdvę, kurią šiltuoju metų laiku būtų galima naudoti kinui po atviru dangumi.

Atnaujinta ir modernizuota Tauro kalno parko teritorija taps patraukliu poilsio ir kultūros objektu, derėsiančiu prie būsimos Nacionalinės koncertų salės „Tautos namai“. Koncertų salės statybos turėtų prasidėti kitąmet, jas numatyta užbaigti iki 2026 m. pabaigos“, – taip apie projektą teigia savivaldybė.

Būtent minimas naujasis pėsčiųjų viadukas ir tapo priežastimi, kodėl eismas Tauro gatvė apribotas. Ribojimai čia galios iki rugpjūčio 27-osios.

Dvi priežastys: pirma – dėl tako

Ne mažesni iššūkiai vairuotojų laukia ir ties vadinamuoju pedagoginio žiedu. Ši vieta ir dabar yra viena iš tų Vilniaus mieste, kur spūstys neretai formuojasi ne tik rytinio ar vakarinio piko metu, bet ir dienomis.

Šiuo metu žiede nugramdytas žymėjimas ant asfalto, stovi informaciniai stendai, tiesa, kol kas uždengti.

Vilniaus miesto savivaldybė vairuotojus įspėja, kad darbai čia prasidės netrukus ir tai bus susiję su T.Narbuto gatvės dviračių ir pėsčiųjų tako tiesimo darbais. O taip pat vyks ir paties žiedo remontas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ruošiamasi remontuoti vadinamąjį pedagoginio žiedą
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ruošiamasi remontuoti vadinamąjį pedagoginio žiedą

Tiesiant dviračių ir pėsčiųjų taką žadama įrengti saugumo saleles T.Narbuto gatvės susikirtimuose su žiedu prie buvusio Pedagoginio universiteto – čia eismo juostų skaičius nesikeis, tačiau juostos bus atskirtos, taip užtikrinant didesnį pėsčiųjų ir dviratininkų saugumą.

„Įvažiavime į T.Narbuto gatvę eismo juostos bus perbraižytos esamo nenaudojamo važiuojamosios dalies pločio sąskaita – dalis jo iki šiol buvo užbrūkšniuota. Išvažiuojant iš T.Narbuto gatvės į žiedą korekcijos bus atliekamos skiriamosios juostos sąskaita. Eismo juostų skaičius nebus keičiamas: įvažiavimui į žiedą skirtos 3, išvažiavimui – 2 juostos“, – paaiškino savivaldybė.

Įvažiavime į T.Narbuto gatvę eismo juostos bus perbraižytos esamo nenaudojamo važiuojamosios dalies pločio sąskaita – dalis jo iki šiol buvo užbrūkšniuota.

„Darbų metu bus trumpalaikių ribojimų, todėl vairuotojų prašome sekti aktualius (neuždengtus) kelio ženklus“, – eismo dalyvius įspėja savivaldybė.

Remontuos ir visą žiedą

Vilniaus savivaldybės įmonė „Grinda“ taip pat įspėja apie prasidedančius darbus šioje, vienoje svarbiausių miesto eismo arterijų.

„Šią savaitę „Grinda“ jau pradėjo Konstitucijos žiedo remonto darbus. Iki 2023 m. liepos 1 d. čia bus pakeisti kelio bortai, atnaujinta asfalto danga.

Pradiniame darbų etape bus keičiami kelio bortai, pirmiausia – įvažiuojant į žiedą iš Ukmergės g. (leidžiantis nuo Šeškinės kalno). Vėliau darbai persikels į nuvažiavimą link T.Narbuto g. (link PC „Panorama“). Trečią darbų savaitę bortus keisime įvažiavime ir išvažiavime nuo žiedo į Geležinio Vilko gatvę. Per visą šį laikotarpį bus pakeista 550 kelio bortų“, – feisbuke informavo „Grinda“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ruošiamasi remontuoti vadinamąjį pedagoginio žiedą
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ruošiamasi remontuoti vadinamąjį pedagoginio žiedą

Bendrovės teigimu, šie darbai žiedo pralaidumui turės mažai įtakos, tad bus vykdomi dienomis, ne piko metu. Vis dėlto vairuotojai įspėjami, kad gali būti nedidelių eismo ribojimų privežant darbui reikalingas medžiagas bei užtikrinant ten dirbančių darbuotojų saugumą, todėl ragina visus būti atidžiais, sekti kelio ženklus ir eismą reguliuojančių specialistų nurodymus.

Bus atliekami frezavimo, o vėliau ir asfaltavimo darbai. Siekiant kuo mažiau trikdyti eismą, šie darbai bus vykdomi naktimis.

Didesnės įtakos eismui gali turėti vėliau numatyti darbai, kai pakeitus bortus ketinama šalinti ilgainiui susidariusias gatvės dangos pažaidas: „Bus atliekami frezavimo, o vėliau ir asfaltavimo darbai. Siekiant kuo mažiau trikdyti eismą, šie darbai bus vykdomi naktimis.“

Prieš kelias dienas pranešta, kad atsižvelgus į eismo dalyvių pastatas, nuspręsta sugrąžinti buvusį plotį Saltoniškių gatvei ties sankryža su T.Narbuto gatve, kur atsirado saugumo salelė dviratininkams ir pėstiesiems, tiesiant taką.

Naujasis Vilniaus meras Valdas Benkunskas ne kartą yra pabrėžęs, kad šiuo metu svarbiausia yra „susitvarkyti su gatvių higiena“, suremontuoti gatvių dangas. Ir tai esą daroma ne tik ruošiantis būsimajam NATO viršūnių susitikimui, bet ir dėl kasdienio vilniečių bei miesto svečių patogumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas