Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Girtų vairuotojų policija į ligonines nebevežios, o atsisakymas pūsti reikš baudžiamąją bylą

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos pateiktam nutarimui, kuris numato naują tvarką tikrinant vairuotojų girtumą. Joje numatyta, kad virš 1,5 promilės įpūtusiam vairuotojui teks į matuoklį pūsti ne vieną, o du kartus ir to užteks girtumui patvirtinti. Pareigūnams su pažeidėju į ligoninę vykti tirti kraujo nebereikės. Be to, už vengimą tikrintis girtumą iškart bus taikoma baudžiamoji atsakomybė. Šie pakeitimai įsigalios nuo balandžio pirmos dienos.
Įvykio vietoje
Avarijos vietoje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Prieš dvejus metus įsigaliojusi tvarka, kuria vadovaujantis neblaiviems ir daugiau nei 1,5 promilės įpūtusiems vairuotojams grėsė baudžiamoji atsakomybė, buvo išties netobula.

Pagal galiojančią tvarką, jei vairuotojui nustatomas vidutinis ar didesnis girtumas, pareigūnai per valandą jį turi pristatyti į ligoninę, kur paimamas jo kraujas girtumui patvirtinti.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Tokia tvarka gerokai apsunkindavo pareigūnų darbą, mat į įvykio vietą dažniausiai yra kviečiamas antras ekipažas, kuris budi prie pažeidėjo transporto priemonės ir laukia, kol atvyks techninės pagalbos sunkvežimis ir išgabens pažeidėjo automobilį.

Tuo metu pirmasis ekipažas su pažeidėju vyksta į ligoninę, nes tam nuo pūtimo į alkoholio matuoklį turi tik valandą laiko. Taigi vienas girtas vairuotojas sugaišindavo ne vieną, o du ekipažus.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Naujoji, nuo balandžio 1-os dienos įsigaliosianti tvarka šią problemą išspręs. Pareigūnams vairuotojo į ligoninę vežti nebereikės, mat girtumui patvirtinti užteks dviejų pūtimų.

Pareigūnai per tikrinimą nustatę, kad vairuotojo iškvėptame ore etilo alkoholio koncentracija 1,51 ir daugiau promilių, o vairuotojo, susijusio su eismo įvykiu, kuriame žuvo žmogus ar sutrikdyta žmogaus sveikata arba dėl kurio nukentėjusiam asmeniui galbūt padaryta didelė turtinė žala, – 0,41 ir daugiau promilių, ne anksčiau kaip po 15 minučių ir ne vėliau kaip po 30 minučių nuo pirmojo tikrinimo atliks pakartotinį tikrinimą.

Kai pirmojo ir pakartotinio tikrinimo rezultatai skiriasi, laikoma, kad per tikrinimą nustatyta asmens iškvėptame ore esanti alkoholio koncentracija yra ta, kuri yra mažiausia iš nustatytų per pirmąjį ir pakartotinį tikrinimą.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Avarijos vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Avarijos vietoje

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys tikina, kad nauja tvarka turės teigiamos įtakos eismo saugumui, mat pareigūnai nebus taip smarkiai gaišinami su vienu pažeidėju.

Policijos pareigūnai sutaupys laiko

„Per daug laiko užimdavo, kol tas įtariamas vairavimu esant neblaiviam asmuo būdavo vežamas į gydymo įstaigas. Apkraunami darbu tiek medikai, tiek policijos pareigūnai.

Sunku prognozuoti, kiek bendrai įtakos eismo saugumui turės nauja tvarka, bet tie policijos pareigūnai, kurie anksčiau veždavo į gydymo įstaigą ar saugodavo įtariamojo automobilį, šiuo momentu jie tą laiką galės skirti viešojo saugumo užtikrinimui ir eismo kontrolei“, – sakė Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovas Vytautas Grašys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovas Vytautas Grašys

Vytautas Grašys paneigė, kad antrasis pūtimas bus tarsi antrasis šansas, išsigelbėjimo šiaudas neblaiviam vairuotojui. Jo teigimu, jei vairuotojas yra tikrai vartojęs alkoholio, per pusvalandį jo girtumas kardinaliai nepasikeis.

„Pagal metodiką, antras pūtimas įvyks ne anksčiau kaip po 15 minučių ir ne vėliau kaip po pusvalandžio. Ir jei asmuo yra iš tikrųjų apsvaigęs nuo alkoholio, parodymai retai kada būna labai skirtingi. Jei asmuo bus ką tik suvalgęs saldainį su alkoholiu, tai antru pūtimu jis gal ir nebeįpūs tiek daug, bet jei vairuotojas tikrai apsvaigęs, tai rezultatai nebus labai skirtingi“, – sakė V.Grašys.

Nuo balandžio 1-osios – dar viena naujovė

Be to, nuo balandžio 1-os dienos taip pat įsigalios ir dar vienas pakeitimas, kuris užlopys prieš dvejus metus priimtame įstatyme paliktą skylę. Iki šiol tikrintis girtumą atsisakęs vairuotojas yra baudžiamas ne pagal Baudžiamąjį kodeksą, bet pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, o jame numatyta atsakomybė yra gerokai švelnesnė.

Taip rimtų padarinių išvengdavo net labai girti vairuotojai. Dabar šios spragos nebeliks, mat atsisakius tikrintis girtumą bus pradėta baudžiamoji byla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento