Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

GMP automobilis darbui „nuliniame“ fronto taške: lengvas, greitas ir pravažus

„Drifteris“ Gediminas Ivanauskas-Ivanulė su bendraminčiais ir toliau tiesia pagalbos ranką nuo rusų besiginantiems ukrainiečiams. Karo pradžioje gimusi idėja Ukrainos kariams ir medikams pagelbėti automobiliais ilgainiui virto specialių transporto priemonių konstravimu. Mūsų šalyje gimsta ne tik kovotojams reikalingi šarvuoti visureigiai, bet ruošiami ir kelių tipų medikų automobiliai.
Darbui Ukrainoje paruoštas GMP automobilis
Darbui Ukrainoje paruoštas GMP automobilis / Andriaus Lauciaus nuotr.

Vienas tokių greitosios medicinos pagalbos automobilių artimiausiu metu jau pasieks Ukrainą. Tai – specialiai medikų misijoms ir sužeistųjų gabenimui iš fronto į šiek tiek saugesnes vietas skirtas automobilis. Gediminas Ivanauskas sako, kad „Mitsubishi L300“ modelis tam tiko idealiai. Jis yra lengvas, gana greitas ir turi visų varomųjų ratų pavarą. Tai trys savybės, kurių reikia medikų darbui.

„Šis automobilis buvo paprastas autobusiukas, bet iš jo mes padarėme praktiškai pilnai funkcionuojantį GMP automobilį. Kadangi jau anksčiau esame darę panašių projektų, žinojome, ką ir kaip reikia daryti, kad medikams būtų galima patogiai dirbti.

Šis automobilis skirtas ištraukti sužeistus karius iš sunkiai pravažiuojamų vietų. Šiais laikais greitis vaidina didžiulį vaidmenį, tad su tokiu automobiliu galima kur kas greičiau pasiekti sužeistus karius ir juos iš ten išvežti nei su kokia lėta vikšrine transporto priemone“, – sakė Gediminas Ivanauskas.

Gediminas Ivanauskas pasakoja, kad šis automobilis buvo išties geros techninės būklės, tad lietuviams nereikėjo gaišti laiko tvarkant korozijos pažeistą kėbulą ar keičiant agregatus. Visą dėmesį buvo galima skirti vidaus įrengimui, kadangi Ukrainos medikus automobilis turės pasiekti iškart paruoštas darbui.

„Pakeitėme tik alyvą, kelis pakabos elementus, bet šiaip automobilis važiuoja labai gerai. Net išmėginau jį bekelėje. Tikrai labai gerai važiuoja. Ant jo jau buvo uždėtos ir geros padangos, tad daug kuo nebereikėjo rūpintis. Vidaus įrangą, kurios reikia medikams, suradome Lietuvoje. Ją mums padovanojo Utenoje. Pagrindinis dalykas buvo lova, kurios reikėjo automobilio viduje“, – sakė Gediminas Ivanauskas.

Specialiosios transporto priemonės viduje buvo įrengtas kokybiškas LED apšvietimas, sumontuotos spintelės, skirtos susidėti daiktams.

Pasak pašnekovo, šįkart automobilis nebuvo šarvuojamas. Taip buvo išvengta papildomo svorio, kuris jį sulėtintų. Gedimino Ivanausko teigimu, buvo išlaikytas tikslas, kad šis GMP automobilis turi būti lengvas, greitas ir pravažus.

„Kare yra dviejų tipų greitosios pagalbos automobiliai. Didieji ir mažieji. Tai šis „Mitsubishi“ yra mažasis GMP automobilis, kuris skirtas karius ištraukti iš nulio, iš pačios peklos. Jame neatliekamos gydymo funkcijos, tik palaikoma gyvybė.

Kai iš nulinės zonos sužeistasis pervežamas į „vienetą“, ten jau perduodamas kitai brigadai su didžiaisiais GMP automobiliais ar karo lauko ligoninei“, – sakė Gediminas Ivanauskas, pridūręs, kad visų automobilių konstravimą derina pagal pačių Ukrainos medikų ar karių išsakytus poreikius, prašymus ir pastebėjimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas