Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunimas atšvaitus ignoruoja dėl bendraamžių įtakos, vyresni – dėl užmaršumo

Artėjant žiemai šviesus paros metas vis trumpėja ir kur kas daugiau laiko tenka praleisti tamsoje. Tai ypač aktualu pėstiesiems, kurie vis dar abejingai žiūri į atšvaitus ir užsimerkia prieš savo saugumą.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Kad pėstieji vis dar linkę ignoruoti savo saugumą rodo ir įvairios akcijos, kurių metu dalijami atšvaitai. Tokius renginius periodiškai organizuoja Panevėžio kelių policijos biuras kartu su valstybės įmone „Panevėžio regiono keliai“.

Į tamsius Panevėžio rajono kelius ir gatves išvykstantys specialistai kiekvieną kartą išdalija šimtus atšvaitų. Tokių akcijų tikslas nėra nubausti, bet priversti žmogų susimąstyti apie savo saugumą.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka

Akcijos organizatoriai neslepia, kad kiekvieną kartą prisiklauso pačių kvailiausių pasiteisinimų, o populiariausi atsakymai leidžia manyti, kad gyventojai atšvaitus kaupia namuose. Policijos pareigūnai primena, kad stalčiuje gulintis atšvaitas savo paskirties neatlieka.

Apie savo sveikatą ir gyvybę derėtų susimąstyti prieš išeinant iš namų į tamsią gatvę, o ne tuomet, kai medikai jau guldo ant neštuvų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka

Tokių akcijų iniciatorius Panevėžio apskrities VPK kelių policijos biuro veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio viršininkas Erikas Klimas pėstiesiems primena, kad skaudžių padarinių išvengti gali padėti ne pasiteisinimai, o tik teisingas atšvaitų dėvėjimas.

„Kelių eismo taisyklės aiškiai nurodo, kad pėstieji tamsiu paros metu privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba atšvaitą. Jei žmogus tempia rogutes ar stumia platesnį nei vienas metras karutį, jis irgi turi būti pažymėtas. Priekyje baltos, gale raudonos spalvos atšvaitu.

Jei einate pėsčiomis, turite tai daryti prieš transporto priemonių judėjimo kryptį. Jei vedate dviratį, tempiate rogutes ar karutį, privaloma eiti pagal transporto priemonių judėjimo kryptį“, – taisykles primena E.Klimas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Vairuotojų blaivumo patikrinimas Panevėžyje
       Tomo Markelevičiaus nuotr./Erikas Klimas

Viršininkas primena, kad atšvaitus taip pat reikia dėvėti taisyklingai. Tikslingiausia yra juos nešioti ten, kur koncentruojasi automobilio žibintų spindulys.

„Kelių eismo taisyklės aiškiai neapibrėžia, kur užsidėti atšvaitą, kad vairuotojas galėtų jį pamatyti. Tačiau mes rekomenduotume, kad atšvaitas kabėtų aukščiau kelių. Aišku, kuo daugiau atšvaitų, tuo geriau“, – sako E.Klimas.

Kuo daugiau atšvaitų, tuo geriau.

Nuolat tokias akcijas rengiantis ir jose dalyvaujantis E.Klimas sako, kad neretai išgirsta ir kvailų pasiteisinimų. Jaunimas atšvaitus dažnai ignoruoja dėl bendraamžių įtakos, o populiariausias suaugusiųjų pasiteisinimas – užmaršumas.

„Dažnai jaunimas sako, kaip aš čia atrodysiu su tais atšvaitais. Tarsi kalėdinė eglutė. Tačiau jie privalo suprasti, kad atšvaitai skirti ne grožiui, o saugumui. Juokingiausia, kai dauguma sako, kad atšvaitus turi, bet jie palikti namuose, stalčiuje, ant spintelės. Kai kalbi su žmonėmis atrodo, kad jie supranta pavojus, bet atšvaitus vis tiek pamiršta. Tie pasiteisinimai jau yra šabloniniai, visi tą patį aiškina“, – tvirtina E.Klimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas