Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV aukcionus užplūdo „skendę“ automobiliai: kodėl jų reikėtų vengti?

Automobilis, kaip ir bet kuris kitas fizinis daiktas, turi kainą. Lietuviai dažniausiai įsigyja naudotas transporto priemones, o dėl JAV rinkos ypatybių iš užjūrio atgabentos transporto priemonės neretai kainuoja mažiau už analogiškas Europos rinkai skirtas mašinas. Tačiau perkant automobilį iš JAV, egzistuoja nemaža tikimybė įsigyti „skenduolį“.
Potvynis Hjustone
Potvynis Hjustone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skendusiu automobiliu vadinamas tas, kuris pabuvo potvynio zonoje ar kitais būdais buvo užlietas. Tokie „skenduoliai“ paprastai parduodami itin pigiai, nes jų remontas – brangus ir ne visada efektyvus, kadangi pažeistas elektrines detales sutvarkyti yra itin sudėtinga, o vandenyje išmirkęs kėbulas yra labiau linkęs rūdyti.

JAV Teksaso valstiją pastarąją savaitę siaubiančios gamtos nelaimės užliejo ne vieną tūkstantį automobilių, daugelis kurių atsidurs aukcionuose, o naivūs arba nesąžiningi žmonės juos nupirks. Dalis tų „skenduolių“ atkeliaus ir į Lietuvą.

Kokios problemos gali užklupti, įsigijus skendusį automobilį? Automobilių specialistai gali išvardyti jų begalę, tačiau dėl vieno sutaria lengvai: užlietas automobilis niekada nebus patikimas. Ges jo elektronika, o pakeitus vieną jungtį, kvailioti pradės kita. Vanduo pasiekia visas automobilio detales, todėl net išoriškai tvarkingai atrodantis ir pirmą šimtą kilometrų be problemų įveikiantis automobilis vėliau gali netikėtai sustoti.

Tokių automobilių saugumas irgi kritiškai pažeistas: ne tik dėl korozijos paveikto metalo, bet ir dėl elektroninių sistemų, kurios po užliejimo gali bet kada nustoti veikti - taip kritiniu momentu gali nesuveikti stabilumo sistemos ar oro pagalvės.

„Nors laidai būna izoliuoti, vanduo yra labai skvarbus ir patenka visur. Tai beprotiškai kenkia elektronikai. Dažnu atveju reikia pakeisti praktiškai visą skendusio automobilio elektroniką, o tai kokybiškai atlikti kartais yra per brangu“, – LRT.lt portalui apie skendusius automobilius aiškino lenktynininkas ir autoserviso savininkas Vincas Gerdžiūnas.

Kaip reikėtų apsisaugoti nuo „skendusio“ automobilio įsigijimo? Stebėti orų prognozes ir vengti automobilių, parduodamų nuo potvynio nukentėjusiame regione. Būtina žinoti, kad užlietą automobilį nesąžiningi perpardavėjai gali kruopščiai išvalyti, vizualiai aptvarkyti kontaktus ir parduoti kaip tvarkingai eksploatuotą transporto priemonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas