Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliais judės karinė technika: ką reikia žinoti vairuotojams?

Spalio 7 d. prasideda tarptautinės pratybos „Geležinis Vilkas 2024-II“. Iki spalio 17 d. truksiančios pratybos vyks Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje, jose dalyvaus per 3200 Lietuvos ir sąjungininkų karių su 700 karinės technikos vienetų.
Karinis paradas
Karinė technika / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Šiose pratybose treniruosime NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo pėstininkų bataliono karius, dieną ir naktį planuoti bei atlikti puolimo ir gynybos operacijas sąveikaujant tarpusavyje bei integruojant kovinės paramos ir aprūpinimo vienetus”,– apie artėjančias pratybas kalbėjo PB „Geležinis Vilkas” vadas plk. Aurelijus Motiejūnas.

Kaip elgtis, sutikus karinės technikos koloną

Pagal Kelių eismo taisykles (KET), vairuotojai privalo duoti kelią transporto priemonėms su specialiais (mėlynos ir raudonos spalvų) švyturėliais.

Karines kolonas dažniausiai lydi karo policijos automobilai. Kelių eismo taisyklės (KET) numato, kad koloną reikia praleisti, jei ji atvažiuoja iš priekio. Pasivijus karinės technikos koloną reikia žiūrėti, ar lydintis automobilis leidžia ją aplenkti. Jei jis blokuoja manevrą, reikėtų ramiai važiuoti iš paskos.

Kitaip tariant, transporto priemonių, kurias lydi specialiosios transporto priemonės su įjungtais mėlynais ir raudonais (arba tik mėlynais) švyturėliais ir specialiaisiais garso signalais, naudojasi pirmenybe, jeigu nepakenks eismo saugumui. Ir tik tada, kai įsitikina, kad joms duodamas kelias.

Todėl automobilių vairuotojų visuomet ir prašoma būti budriais bei dėmesingais – kad deramai įvertintų situaciją ir netaptų kliūtimi didelei kolonai.

Apie pratybas

Pratybose taip pat treniruosis Kunigaikščio Vaidoto pėstininkų ir Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionų, Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Karinių oro pajėgų, Karo policijos, Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro kariai bei sąjungininkai iš Belgijos, Čekijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Liuksemburgo, Norvegijos, Nyderlandų, Vokietijos

Pratybos „Geležinis Vilkas“ kasmet organizuojamos pavasarį ir rudenį, jomis siekiama įvertinti Pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“ priklausančių batalionų kovinę parengtį bei pilnai integruoti NATO priešakinių pajėgų kovinę grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas