Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 12 21 /15:22

Sunki diena vairuotojams: dalį Lietuvos nuklojo sniegas, eismą stabdo ir šventinės spūstys

Sinoptikai šiomis dienomis prognozuoja labai permainingus orus. Tuo metu, kai rytiniuose rajonuose temperatūra rytą buvo lengvai neigiama, pajūrį skalavo lietus. Todėl keliaujantiems per Lietuvą vairuotojams iki Kalėdų bus ne pačios geriausios dienos. Kelionės metu staigiai besikeičiantys orai gali paspęsti netikėtus spąstus. Todėl, sėdant prie vairo, patartina pasidomėti informacija apie kelių būklę skirtinguose rajonuose.
Sniego pūga Vilniuje
Sniego pūga Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Naujausiais duomenimis, ketvirtadienį per Lietuvą nuo Atlanto keliaus kritulių frontas. Vienur jis virs plikledžiu, nes žemė įšalusi. Kitur – pūga.

Kaip 15min informavo Vilniaus miesto tvarkymo įmonė „Grinda“, kelininkai orų permainoms pasiruošę. Įmonės turimais duomenimis, nuo 13 val. sostinėje iš dangaus turėtų kristi mišrūs krituliai. Esant neigiamai temperatūrai, tokia meteorologinė situacija gali pridaryti daug bėdų.

Vėliau, nuo 14 val., lietus turėtų virsti sniegu, prognozuoja intellicast.com, kuriuo kelininkai pasitiki. Tiesa, portalas orai.lt kritulius žada anksčiau.

Kas barsto Vilniaus gatves ir šaligatvius

Orų prognozė ketvirtadieniui
Orų prognozė ketvirtadieniui

Už gatvių priežiūrą Vilniaus mieste ir jo apylinkėse atsakinga uždaroji akcinė bendrovė „Grinda“. Už tai, kad laiku ir kokybiškai būtų nuvalyti šaligatviai, skverai, gyvenamųjų namų kiemai, atsakingos dvi miestą tvarkančios bendrovės UAB „Stebulė“ ir UAB „Mano aplinka“, su kuriomis Vilniaus miesto savivaldybė yra sudariusi paslaugų teikimo sutartis.

Iš viso Vilniuje pagal patvirtintus prioritetus yra barstomos ir valomos 539 gatvės. Pirmiausia kelininkai privalo nuvalyti magistralines gatves ir gatves, kuriomis vyksta tranzitinis ir viešojo transporto eismas. 298 prioritetinės gatvės (magistralinės ir tos, kuriomis vyksta tranzitinis ir viešojo transporto eismas) – barstomos šlapiomis druskomis. 173 aptarnaujančios ir kvartalinės gatvės barstomos smėlio ir druskos mišiniu. 68 centrinės miesto dalies siauros gatvės barstomos druskomis. Šiame žemėlapyje gyventojai gali matyti, koks prioritetas suteiktas gatvei, kuo ji barstoma ir kuri įmonė prižiūri šaligatvius.

Sostinėje vėluoja viešasis tranposrtas

Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ praneša, kad dėl snygio ir sudėtingų eismo sąlygų ketvirtadienio popietę ir vakare Vilniuje fiksuojami viešojo transporto vėlavimai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilnius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilnius

„Dėl sudėtingos eismo situacijos vairuotojai taip pat turėtų būti itin atidūs, atkreipti dėmesį į gatvės dangos būklę, laikytis saugaus greičio bei nedaryti staigių manevrų. Savo keliones artėjant vakariniam pikui prašoma planuoti, pasiliekant rezervinio laiko“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dalyje Lietuvos – jau balta

Kaip 15min informavo skaitytojai, dalyje Lietuvos sniego jau gausu. Apie sniegą pranešė Kėdainių ir Kauno gyventojai, garliaviškiai užsiminė, kad jau krenta pirmosios snaigės, Rokiškyje, sakė skaitytojai, „sniego jau sočiai“.

15min skaitytojo nuotr./Eismo sąlygos magistralėje Vilnius-Panevėžys
15min skaitytojo nuotr./Eismo sąlygos magistralėje Vilnius-Panevėžys

Mantas iš Vilkaviškio papasakojo, kad šiame krašte stipriai sninga daugiau nei valandą. Pustyti pradėjo ir aplink Molėtus, Panevėžio apskrityje. Tiesa, čia pat skaitytojai pabrėžia, kad nesnaudžia ir kelininkai – „druskos irgi iki kelių“ rašo jie.

Kitokios eismo sąlygos aplink Tauragę. Čia, sako skaitytojai, tai sninga, tai lyja, prasidėjusi šlapdriba.

Ką turėtų prisiminti vairuotojai

Saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad esant sudėtingoms eismo sąlygoms, snygiui, šlapdribai, slidžiam keliui, svarbiausia – neskubėti. Keliones planuoti su šiokia tokia laiko atsarga, o įstrigus spūstyje – nesiblaškyti, nekeisti eismo juostų be reikalo, mat šitaip sunkumų kyla ir esantiems aplink.

„Nėra kito būdo žiemą vairuoti saugiai, kaip tik judėti lėčiau, tolygiai, vengti staigių manevrų ir išlaikyti pagarbų atstumą nuo kitų transporto priemonių. Tik tokiu atveju išvengsite ekstremalių situacijų ir nereikės rūpintis, kaip elgtis, kai automobilis ima slysti ar posūkyje tampa nevaldomas“, – pataria Kęstutis Taškūnas, saugaus eismo ekspertas, šiemet tapęs geriausiu Lietuvos vairuotoju.

Draudimo bendrovių specialistai taip pat akcentuoja, kad išlaikyti saugų atstumą nuo kitų transporto priemonių bei važiuoti ne maksimaliu leistinu, o saugiu greičiu, yra vienos svarbiausių taisyklių tokiu oru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas