Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kelionės į kapines per Vėlines bus sunkios: laukia spūstys, policijos reidai ir baudos už pažeidimus

Kelionė aplankyti artimųjų kapų per Vėlines ar Visų Šventųjų dieną gali dovanoti daug vargo. Kai kuriose kapinėse pateksite į spūstis, gali tekti pūsti į alkotesterį, o, jei paliksite automobilį draudžiamoje vietoje, teks ir baudą susimokėti. Policijos pareigūnai prisimena, kad kai kurie vyresnio amžiaus žmonės, neįvertinę savo galimybių, pervargsta ir pasiklysta, neranda savo automobilių ar pamiršta, kur juos paliko.

Lapkričio 1-2 d. kelionės jau tapo klasika: prie didžiausių kapinių keičiama eismo tvarka, budi policijos ekipažai, stebintys, kad vairuotojai laikytųsi apribojimų. Tad geriausia proga aplankyti artimųjų kapus nepatiriant didelio streso buvo spalio 31 d.

Žinoma, šiais metais kalendorius labai palankus. Prisidūrę vieną kitą atostogų dieną, Lietuvos gyventojai kapus gali lankyti jau nuo praėjusio savaitgalio, spalio 28-29 d. Taigi „Vėlinių kelionės“ po Lietuvą šiemet ypatingai išsitęsė.

SVARBU: Paskelbtas kapinių sąrašas, kurias automobiliu pasiekti per Vėlines sunkiausia dėl didelių spūsčių

Ne visi skaitytojai supranta, kodėl prie kapinių ribojamas eismas

Tad nieko nuostabaus, kad 15min dar prieš „liūdnąsias šventes“ sulaukė tokių skaitytojų laiškų.

„Įsivaizduojate, kaip nustebau, kai prie Karveliškių mane sustabdė policija ir liepė pūsti į alkotesterį. Juk žmogui ne tai galvoje, o kaip privažiuoti kuo arčiau vartų. O tai – misija neįmanoma“, – rašė Povilas.

SUSIJĘ: Svarbiausi eismo apribojimai per Vėlines prie Vilniaus kapinių

„Teko su tėvais sekmadienį aplankyti Saltoniškių ir Liepkalnio kapines. Džiaugiuosi, kad tai padarėme iš anksto. Nes privažiavimai prie šių kapinių švenčių dienomis bus uždaryti. Kodėl?

Žmonėms tikrai trūksta informacijos apie eismo pakitimus. Gal daugelis net ir nevažiuos į kapines, sužinoję, kad eismas ribojamas“, – antrina Mykolas.

Antradienį prie kapinių buvo ramu

15min aplankė didžiausias Vilniaus kapines ir stebėjo, kaip keičiasi situacija. Tarkime, prie Kairėnų kapinių nuo antradieno ryto policija jau buvo sustačiusi stovėjimą šalikelėje draudžiančius ženklus. Tačiau eismą ribojantys ženklai dar buvo uždengti juoda plėvele.

Panaši situacija ir Rokantiškių bei Saltoniškių, Sudervės ar itin didelių Karveliškių kapinių. Tiek dieną, tiek vakarop aplink zujo nemažai automobilių, kai kur budėjo policija.

Eismo tvarka prie kapinių keisis nuo lapkričio 1 d. ryto

Tačiau visose Vilniaus kapinėse tvarka ta pati. Parkavimas šalikelėse uždraustas jau nuo spalio 27 d., o eismo tvarka keisis nuo lapkričio 1 d. 7 val. ryto. Daugiau informacijos apie eismą prie atskirų Vilniaus kapinių – šioje galerijoje. Būtinai pažiūrėkite iš anksto, iš kurios pusės bus leidžiama privažiuoti ir kur leidžiama statyti automobilius:

Policija turės daug darbo: jei reikės, nubaus

Be jokos abejonės, Lietuvos policija per ilgąją Vėlinių savaitę vadovausis principu „Ginti, saugoti, padėti“. Tačiau bus griežta pažeidėjams.

Šiomis dienomis, kuomet masiškai vykstama į kapines – uždegti žvakutę už mirusius artimuosius, labai padaugėja eismo dalyvių kelyje. Siekiant sumažinti spūstis ir užkirsti kelią galimiems eismo įvykiams, prie kapinių prieigų patruliuos padidintos policijos pareigūnų pajėgos.

Pasak Jorūnės Liutkienės, Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausios specialistės, pareigūnai Vėlinių savaitę visoje Lietuvoje planuoja tokius reidus:

  • Vairuotojų, įskaitant dviračių ir elektrinių paspirtukų, blaivumo, apsvaigimo nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų kontrolės,
  • Pėsčiųjų, dviračių vairuotojų kontrolės – tamsiuoju paros laiku, matomumą gerinančių saugos priemonių (atšvaitų, ryškiaspalvių liemenių su šviesą atspindinčiais elementais ir kt.) naudojimo patikrinimas.
  • Lietuvos kelių policijos tarnybos ekipažai patruliuos Vilniaus, Alytaus, Utenos ir Panevėžio, Šiaulių, Kauno ir Marijampolės apskrityse pagrindiniuose magistraliniuose keliuose ir talkins prie įvažiavimų į kapines. Jie stebės eismą, ir, jei susidarytų spūstys, padės didinti pralaidumą (pravažumą) keliuose.

Pasak specialistės, dažniausi vairuotojų pažeidimai šiuo laikotarpiu, panašūs kasmet. Kai keliuose susidaro didesni srautai, dalis vairuotojų nesusitaiko ir stengiasi aplenkti, todėl populiariausi lenkimo, manevravimo pažeidimai ir, žinoma, greičio viršijimas skubant aplankyti per vieną dieną visus kapus.

Kauno policija: pasitaiko, kad pervargę kapinių lankytojai pasiklysta

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) Kelių policijos skyriaus viršininko Viginto Lukošiaus, kiekvienais metais, šiomis šventinėmis dienomis, situacija tokia pati – suintensyvėja eismas ir susidaro spūstys prie didesnių kapinių, tokių kaip Karmėlavos, Romainių ir Petrašiūnų.

„Nors ir prašome gyventojų per dieną tris kartus (ryte, per pietus ir vakare) nevažiuoti į tas pačias kapines, tačiau praktika rodo, kad žmonės tai daro, o vėliau piktinasi, kad eismas intensyvus ar nėra kur statyti automobilių“,–kalbėjo V. Lukošius, kuris rekomenduoja gyventojams mažiau kartų aplankyti tas pačias kapines arba drauge pasiimti, bent jau keletą, bendrakeleivių – taip sumažinant transporto priemonių kiekį keliuose.

„Šiomis dienomis, tiek jaunesnių, mažiau patyrusių, tiek vyresnių ir rečiau į gatves išriedančių vairuotojų kelionių tikslas – kapinės. Jų prieigose pasitiks pareigūnai, kurie prireikus padės vairuotojams lengviau susiorientuoti stovėjimo aikštelėje ir rasti laisvą vietą“,– sakė pareigūnas.

Kelių policijos skyriaus viršininkas taip pat prašo vyresnių žmonių įsivertinti ir savo sveikatos galimybes. „Praėjusiais metais, tamsiu paros metu į kapines atvykę senjorai pasiklydo – neberado ne tik artimųjų kapų, bet ir savo automobilio, su kuriuo atvyko, todėl stenkitės aplankyti kapines šviesiu paros metu“,– patirtimi ir patarimu dalinosi V. Lukošius.

Kauno apskr. VPK Kelių policijos skyriaus viršininkas atkreipė dėmesį, kad prie kai kurių Kauno miesto kapinių keičiasi eismo organizavimo tvarka: „Laikinai padaryti vienpusiai įvažiavimai – tai reiškia, kad gali tekti įvažiuoti pro vieną kapinių įvažiavimą, o išvažiuoti pro kitą, todėl prašome piliečių vadovautis kelių ženklais ar pareigūnų nurodymais.

Būkite atsargūs kelyje – neviršykite greičio, o spūsčių metu – laikykitės tinkamo atstumo. Taip pat nepalikite stovėjimo aikštelėje, automobilio viduje, vertingų ar matomų daiktų“,– kalbėjo ilgametis pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas