Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl pavasarį minima Saugaus eismo diena?

Įsibėgėjus pavasariui ir įvedus vasaros laiką, atrodytų, jog prieblanda ir prastas matomumas jau praeityje. Vis dėlto pavasarį per anksti nuvertinti saugumo svarbą nedėrėtų. Saugumą kelyje priminti siekia ne tik policijos pareigūnai, organizuodami reidu bei skleisdami informacinius pranešimus. Pavasarį organizuojamos įvairios saugaus eismo kultūrą skatinančios šventės bei renginiai. Štai balandžio 6-ąją dieną Lietuvoje tradiciškai minima Saugaus eismo diena.
Pėsčiųjų perėja
Pėsčiųjų perėja / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šventės proga policijos pareigūnai kartu su saugaus eismo kultūrą skatinančiu projektu „Nebūk briedis“ skatina visus eismo dalyvius atkreipti dėmesį į savisaugos priemonių efektyvumą ir reikalingumą. Vairuotojams būtina nepamiršti segėti saugos diržų, laikytis saugaus greičio bei itin atsargiai manevruoti gyvenamose zonose.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, 2014 metais net 64 proc. visų eismo įvykių sukėlė vairuotojai, tad elgtis kelyje atsargiai ir kultūringai iš tiesų itin svarbu. Tuo tarpu pėstiesiems ir dviratininkams taip pat būtina pasirūpinti savimi ir dėvėti šviesą atspindinčias priemones, iš kurių bene efektyviausi yra atšvaitai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Įvykio vietoje

Tenka pripažinti, kad atšvaitas dar nėra neatsiejamas pėsčiojo ar dviratininko atributas. Saugaus eismo diena yra puiki proga įsigyti arba parūpinti atšvaitą draugui, šeimos nariui, pažįstamui.

Vis dėlto derėtų paminėti ir tai, kad nors įvairių prevencinių akcijų metu šviesą atspindinčių priemonių išdalijama šimtais, daugelis žmonių net turėdami atšvaitą jo nesegi. Svarbu, kad pėstieji suvoktų, jog vienas vienintelis atšvaitas gali išgelbėti gyvybę.

Siekiant propaguoti atšvaitų devėjimo kultūrą, būtinas ne tik savimonės diegimo principas, bet ir elementariausių taisyklių žinojimas. Visų pirma, reikia išsirinkti kokybišką atšvaitą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Pėsčiųjų perėjos prie Šeškinės g. 25 pristatymas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Pėsčiųjų perėjos prie Šeškinės g. 25 pristatymas

Svarbiausia žinoti tai, kad ant atšvaito etiketės turėtų būti nurodytas specialus kodas EN13356, reiškiančio Europos Sąjungos standartą. Taip pat svarbu žinoti, kaip taisyklingai segėti atšvaitą. Juk atšvaitas pats šviesos neskleidžia, o ją tik atspindi, tad kabėti jis turėtų automobilių žibintų aukštyje.

Džiugu, kad pažymint Saugaus eismo dieną, vyksta įvairių akcijų ir renginių, kurių metu policijos pareigūnai ir savanoriai užsiima visuomenės švietimu bei mokymu. Socialinis projektas „Nebūk briedis“ bent šią ypatingą dieną skatina prisiminti, jog gatvėje ir kelyje elgiantis saugiai, kultūringai ir atsakingai galima išvengti tragiškų incidentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai