Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 06

Padėtų ir žandikaulio masažas: kokias sielos paslaptis išduoda elgesys prie vairo?

90 proc. Latvijos gyventojų yra susidūrę su agresyviu vairavimu, o 44 proc. mano, kad vairuotojai yra agresyviausi eismo dalyviai, rodo draudikų atlikta apklausa. Kodėl žmonės vairuoja agresyviai ir kokiais būdais vairuotojai gali pagerinti savo vairavimo elgesį? Kaip sumažinti agresyvumą?
Vairuotojas
Vairuotojas / Shutterstock nuotr.

Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) pernai taip pat inicijavo panašų tyrimą. Jis parodė, kad bendra vairavimo kultūra Lietuvoje yra kiek daugiau nei patenkinama – siekia vos 6,3 balo iš 10-ies. LTSA specialistai pažymi, jog pagrindinė problema yra neatsakingai ir neapdairiai besielgiantys vairuotojai, kurie atlieka chuliganiškus manevrus, skuba, nesilaiko saugaus atstumo, užsiima pašaliniais veiksmais, vairuodami nepasirenka saugaus greičio arba jį viršija, vairuoja neblaivūs.

Perauklėjimo sistema

Skirtingai nei Lietuvoje, Latvijoje egzistuoja agresyvių vairuotojų perauklėjimo sistema. Surinkę 8 balus už grubius KET pažeidimus vairuotojai keliauja perauklėjimui – pas psichologą.

Jei sėkmingai baigia kursą pas psichologą, kelių policija nubraukia 2 baudos balus. Tokiu būdu pasiekiama dviejų tikslų: kontroliuojamas vairuotojų elgesys ir nereikia perlaikyti KET egzamino, surinkus maksimalų balų skaičių.

„Dauguma į vairavimo elgesio korekcijos grupes atvykstančių – įvairaus amžiaus vyrai – nuo ​​ką tik pažymėjimą įgijusių jaunuolių iki kelių dešimtmečių stažą turinčių senjorų. Pažeidimai, už kuriuos skiriami balai, taip pat yra skirtingi, tačiau dažniausiai tai yra agresyvus vairavimas ir greičio viršijimas“, – apibūdina leidiniui TVNET.LV situaciją psichologė, komentuodama „Balcia“ tyrimą.

Ji atkreipia dėmesį, kad šiuos pažeidimus žmonės daro ir dėl neatsargumo, bandydami kur nors greičiau patekti, ir užplūdus emocijoms, be to, vairuotojams dažnai pritrūksta įgūdžių sėkmingiau susitvarkyti su susikaupusia įtampa.

Jei blogai elgiesi namuose, išsiduosi ir kelyje

„Būna ir vairuotojų, kurie taisykles pažeidžia tyčia – vieni nori pasisemti adrenalino, pavyzdžiui, tyčia sukeldami slydimą ar važiuodami per dideliu greičiu, kiti gyvena su nuostata, kad jiems taisyklės negalioja“, – sako Laine Diržininka.

Vytauto Didžiojo universiteto docentė psichologė Laura Šeibokaitė įžvelgia tam tikrus su vairavimo kultūra susijusius mitus, juos paneigia ir pataria, kaip suvaldyti prie vairo užvirusias emocijas.

Ar tikrai gali padėti žandikaulių masažas? O balsu ištarti keiksmažodžiai, ar jie veikia?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas