Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje iškrito pirmosios snaigės: ar tam pasiruošę kelininkai?

Sinoptikai perspėjo, kad trečiadienio vakarą per visą Lietuvą keliaujantis lietus gali virsti netikėta šlapdriba, o eismo sąlygos – gerokai suprastėti. Kelininkai eismo dalyvius nuramino – apledėti galinčius kelio ruožus jie jau pasirengę nubarstyti.
„Grinda“ ruošiasi gatvių barstymui
„Grinda“ ruošiasi pirmiems žiemos ženklams / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie šlapdribą 15min informavo Šiaulių, Radviliškio, Alytaus miestų gyventojai, pirmąsias snaiges tikina matę Panevėžio, Kauno, Ukmergės gyventojai.

Slidžiausia, anot kelininkų, esant tokioms oro sąlygoms – kai temperatūra siekia nulį laipsnių ar vos žemiau – gali būti ant tiltų ir viadukų.

VIDEO: „Grindos“ sunkvežimių ir barstytuvų pildymas

Vilniaus mieste gatves prižiūrinčios bendrovės „Grinda“ vadovas Kęstutis Vaicekiūtis pabrėžė, kad ypač pavojingais tampa metaliniai tiltai, tokie, kaip, pavyzdžiui, sostinės Karaliaus Mindaugo, Žaliasis, Žvėryno, Lazdynų.

Pasak K.Vaicekiūčio, sostinės kelininkai budi ir yra pasirengę nubarstyti viadukus, tiltus, nuvažiavimus ir įvažiavimus – vietas, kuriose įprastai susiformuoja vadinamasis „juodasis ledas“.

„Jis sunkiai pastebimas, ypač tamsiuoju paros metu, tačiau vairavimo sąlygos keičiasi – prastėja padangų sukibimas su kelio danga, ratai prasisuka ar slysteli, automobilis tampa sunkiau valdomas, ilgėja stabdymo kelias“, – sakė „Grindos“ vadovas.

„Grinda“ skaičiuoja, kad jos sandėliuose šiuo metu – apie 6 tūkst. tonų druskų ir apie 10 tūkst. kubinių metrų smėlio ir druskos mišinių.

Druska drauge su specialiai paruoštu tirpalu naudojama intensyvesnio eismo gatvėse, mat toks mišinys neleidžia susidaryti ledo sluoksniui ir tirpdo sniegą net esant smarkiam snygiui. Smėlio ir druskų mišinys naudojamas menkiau naudojamose gatvėse: druskos tirpdo ledą, o smėlis suteikia geresnį sukibimą.

Bendrovės atstovai prisimena, kad nors kelininkai orų prognozes stebi ir į pasikeitusius orus yra pasirengę reaguoti nuo spalio vidurio, pavyzdžiui, pernai gatvės barstyti pradėtos spalio pabaigoje, o pirmojo rimto snygio sulaukta lapkričio 3 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas