Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujovė: eksperimentinis šlako mišinys kelių tiesimui

„Via Lietuva“ didina dėmesį veikloje taikomiems aplinkosauginiams sprendimams ir dalinasi naujais planais.
Tilto per Nerį atidarymas
Asfaltas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po įgyvendinto pilotinio bandymo ir atliktų kokybės tyrimų bendrovė patvirtino, jog dar kitais metais Lietuvoje kelių dangos tiesimui gali būti pradėti naudoti atliekų deginimo procesų metu susidarantys šlako mišiniai. Nors kitose šalyse šis sprendimas taikomas jau kurį laiką, mūsų šalyje ši praktika iki šiol netaikyta.

Sprendimą naudoti šlako mišinius bendrovė išbandė pilotinio projekto įgyvendinimo metu, kai šlako mišiniai panaudoti įrengiant kelio dangų konstrukcijas Jurbarko rajone, kelyje Mikutaičiai I-Vertimai. Po atliktų darbų kelio kokybės tyrimai parodė, jog sprendimas panaudoti šlako mišinius įrengiant kelio dangų konstrukcijas gali būti taikomas ir toliau, iš šios medžiagos sudaryti kelio konstrukcijos elementai atitinka nustatytus kokybinius parametrus ir reikalavimus.

Iki šių metų pabaigos „Via Lietuva“ ketina peržiūrėti valstybinės reikšmės kelių atnaujinimo procesuose naudojamus techninius dokumentus, kuriuose bus įtraukta galimybė kelių priežiūros, plėtros projektavimo ar vykdymo projektuose naudoti atliekų deginimo procesuose susidarančias medžiagas.

Planuojama, kad pirmieji kelių priežiūros ar plėtros projektai su šlakų mišinių medžiagomis Lietuvoje galėtų būti įgyvendinti jau kitąmet.

„Trejų metų bendrovės strateginiame veiklos plane didelį dėmesį skiriame aplinkosauginių sprendimų bei draugiškų aplinkai technologijų veikloje taikymui bei plėtrai. Taikydami inovatyvius sprendimus Lietuvoje siekiame ne tik įveiklinti valdomą infrastruktūrą, didinti kelių infrastruktūros efektyvumą, kurti ekonominę naudą valstybei, bet ir maksimaliai sumažinti gamtai daromą įtaką. Šlako mišinių panaudojimas kelių statybos procesuose yra teigiamai vertinama praktika kitose Europos šalyse, kuri pagaliau bus panaudota ir Lietuvoje“, – teigia „Via Lietuva“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

Šlako mišiniai – biri, žvyrą ar sklandą primenanti medžiaga, susidaranti atliekų deginimo įrenginiuose.

Bendrovė „Via Lietuva“ rūpinasi daugiau nei 21 000 km valstybinės reikšmės kelių, daugiau nei 1 500 tiltų, viadukų, tunelių ir daugiau nei 2 000 km pėsčiųjų ir dviračių takų. Įmonė siekia, jog šalies kelių infrastruktūra būtų nuolat plėtojama, atnaujinama bei modernizuojama, kurtų pridėtinę vertę valstybei, jos gyventojams ir taptų teigiamų pokyčiu vizitine kortele šalies svečiams.

Taikydama ESG – aplinkos apsaugos, socialinės srities ir valdysenos – strategiją, „Via Lietuva“ ne tik patikėjimo teise reguliuoja kelių sistemą, bet tiesia kelią tvariai ir atsakingai ateičiai.

„Via Lietuva“ siūlyti inovacijas, kurios galėtų būti pritaikytos bendrovės veikloje ir padarytų teigiamą pokytį, kviečia ir savo partnerius: rangovus, tiekėjus, savivaldų ar akademinės bendruomenės atstovus. Visas idėjas galima teikti el. paštu inovacijos@vialietuva.lt.

Daugiau informacijos:

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“
Komunikacijos skyrius
Jolita Orentaitė
El. p. jolita.orentaite@vialietuva.lt
Tel. nr. +370 (614) 91 761

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito