Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nufilmuota: kokią klaidą padarė paspirtuko vairuotojas, atsitrenkęs į elektromobilį?

Prasidėjus paspirtukų sezonui, pasipylė ir eismo įvykiai, į kuriuos patenka šių elektrinių transporto priemonių vairuotojai.

Penktadienį Vilniuje, Saltoniškių gatvėje 15min skaitytojas registratoriumi nufilmavo eismo įvykį, kuriame nukentėjo paspirtuką vairavęs vaikinas, atsitrenkęs į elektromobilio BMW i3 šoną.

Vaizdo medžiagoje matosi, kad paspirtukininkas galimai važiavo per pėsčiųjų perėją (pagal vaizdą tikslią trajektoriją nustatyti sunku, tą padarys policija), atsitrenkė į baltos spalvos elektromobilį BMW, atšoko atgal ir krito ant grindinio. Po avarijos ir paspirtukas, ir jį vairavęs vaikinas liko gulėti šalia perėjos (žiūr. filmuotą medžiagą).

Praeiviai sureagavo labai pilietiškai ir iš karto iškvietė pagalbą – medikus ir policijos pareigūnus. Nukentėjęs vaikinas buvo paguldytas medikų automobilyje ir stebimas. BMW vairuotojas stovėjo ant šaligatvio, laukdamas žinių iš medikų. Jo automobilis apgadintas. Smūgis į veidrodėlį ir priekinį kairės pusės statramstį vairuotojui buvo staigmena, jis paspirtuko nematė iki pat smūgio. O ką apie šią situaciją sako Kelių eismo taisyklės (KET)?

59-asis KET punktas sako, kad dviračio vairuotojas, artėdamas prie vietos, kur reikia kirsti važiuojamąją dalį, visais atvejais privalo sumažinti važiavimo greitį ir gali tęsti judėjimą tik įsitikinęs, kad važiuoti saugu ir nebus trukdoma kitiems eismo dalyviams.

60-asis punktas teigia: dviračio vairuotojas, norėdamas kirsti važiuojamąją dalį ten, kur eismas nereguliuojamas, privalo praleisti važiuojamąja dalimi važiuojančias transporto priemones, išskyrus tuos atvejus, kai kerta išvažiavimus iš šalia kelio esančių teritorijų, gyvenamosios zonos, kiemo, stovėjimo aikštelės, kai kerta važiuojamąją dalį, į kurią kiti vairuotojai suka.

TAIP PAT SKAITYKITE: Punktas su išlygomis - kada dviratininkas neprivalo nulipti, kirsdamas perėją ar sankryžą?

KET sakoma, kad, keliaujant per pėsčiųjų perėją, reikia vestis paspirtuką, kaip ir dviratį. Jei kelias kertamas specialiu žymėjimu išskirtu dviračių taku, paspirtukų vairuotojai privalo įsitikinti, kad jiems duodamas kelias, ir kirsti gatvę jie gali važiuodami.

Pagrindinės taisyklės, kurių turi laikytis dviratininkai ir paspirtukininkai

Elektrinis paspirtukas, kurio greičio apribojimas nustatytas iki 25 km/val. ir galingumas neviršija 1 kw, yra priskiriamas motoriniam dviračiui. Tokio paspirtuko vairuotojas turi laikytis KET reikalavimų, kurie taikomi dviračio vairuotojams.

15min nuotr./Atmintinė dviratininkams, paspirtukininkams
15min nuotr./Atmintinė dviratininkams, paspirtukininkams

Pagrindiniai reikalavimai:

  • Važiuoti važiuojamąja kelio dalimi el.paspirtuku, dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o turintiems mokyklos išduotą dviratininko pažymėjimą, – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims. Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų vaikams.
  • Važiuojant elektriniu paspirtuku nepilnamečiams (iki 18 metų) yra privalomas saugos šalmas. Tėveliai, pasirūpinti, kad būtų laikomasi šio reikalavimo, yra jūsų atsakomybė. Visiems kitiems šalmas – rekomenduojamas.
  • El. paspirtuku draudžiama vežti keleivius! Net jei įrengiama rankena, pavyzdžiui, vaikui laikytis, jų vežimas paspirtukais yra nelegalus.
  • Važiuodamas kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, elektrinio paspirtuko vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi jiems trukdyti, kelti pavojaus.
  • Važiuojant pro pėsčiąjį privaloma važiuoti greičiu, kuris yra artimas pėsčiojo judėjimo greičiui, paliekant saugų atstumą iš šono.
  • Keliaujant per pėsčiųjų perėją, reikia vestis paspirtuką, kaip ir dviratį. Jei kelias kertamas specialiu žymėjimu išskirtu dviračių taku, paspirtukų vairuotojai privalo įsitikinti, kad jiems duodamas kelias, ir kirsti gatvę jie gali važiuodami.
  • Jei paspirtuko vairuotojui reikia kirsti važiuojamąją dalį ten, kur eismas nereguliuojamas, tą daryti galima tik praleidus visas ja važiuojančias transporto priemones.
  • Kai elektrinio paspirtuko vairuotojas kerta išvažiavimus iš šalia kiemo esančių teritorijų, gyvenamosios zonos, kiemų ar stovėjimo aikštelių, jam nereikia nulipti nuo savo transporto priemonės ar jos vestis. Tais atvejais eismo dalyviai, važiuojantys į šias teritorijas ar iš jų, privalo praleisti dviratininką ar elektrinio paspirtuko vairuotoją, mat šiam kelyje – pirmenybė.
  • Elektrinių paspirtukų vairuotojams kelyje taikoma pirmumo teisė ir tuomet, kai šie kerta važiuojamąją dalį, į kurią kiti vairuotojai suka.
  • Važiuodamas važiuojamąja dalimi, vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba paspirtuko priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas