Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagerėjęs vairavimas po taurės alkoholio – iliuzija

Mažiau patyrę vairuotojai teigia, kad nuolat vairuoja veikiami įvairių baimių, prie vairo jaučiasi susikaustę, o išgėrus mažą dozę alkoholio vairuoja labiau užtikrintai. Kiek pagrįstas šis padidėjęs pasitikėjimas savimi?
Temos: 1 Alkoholis

Apie neva pagerėjusį vairavimą išgėrus mažą alkoholio dozę mitas yra vienas iš gajausių. Žmogus, veikiamas alkoholio, pasijaučia drąsiau dažniausiai nepagrįstai. Vairuojančiam žmogui yra būtinos akys, pėdos ir rankos, kurias valdo gerai veikiančios smegenys. Per 50 metų atlikta daugybė mokslo tyrimų, kurie įrodė, kad saugiam vairavimui būtinas budrumas ir gebėjimas priimti greitus sprendimus, tačiau alkoholis šiuos gebėjimus silpnina.

Išvardinsime septynis mokslininkų ir medikų įrodytus pagrindinius teiginius apie alkoholio poveikį:

Reakcijos greitis. Apsvaigusio žmogaus reakcijos laikas pailgėja bent 10-30 proc. Įsivaizduokite, kas gali nutikti per lemiamas sekundes!

Regėjimas. Dėl sulėtėjusių akies raumens judesių keičiasi vaizdų suvokimas, vaizdas tampa ne toks ryškus, siaurėja regėjimo laukas. Ypač apsunkinamas regėjimas nakties metu ir net spalvų suvokimas.

Alkoholis sumažina gebėjimą nustatyti automobilio poziciją kelyje, atstumą iki kitų automobilių arba kliūčių, centrinės kelio linijos ar kelio ženklų.

Dėl alkoholio poveikio sutrinka dėmesys, atsiranda mieguistumas.

Įrodyta, kad išgėrę vairuotojai dažniau neužsisega saugo diržų, viršija greitį, atlieka rizikingus manevrus – tai susiję su sumažėjusiu savikontrolės lygiu.

Suprastėjus judesių koordinacijai darosi sunkiau valdyti akis, rankas ir kojas, būtinas vairavimui.

Ir galiausiai:

Tikimybė, kad išgėrus pateksite į autoįvykį yra gerokai didesnė nei esant blaiviam; be to, didesnė tikimybė, kad šie autoįvykiai bus mirtini arba susiję su rimtais sužalojimais.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai