Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joninių nakties burtai: nuo „paparčių“ svaigsta ne tik vairuotojai

Joninės yra viena dienų, kurias lietuviai mėgsta švęsti. Kartais naktį, pritrūkę alkoholinių gėrimų, žmonės juda iki artimiausios parduotuvės, o kartais ryte, pervertinę savo sugebėjimus, sėda prie vairo nebūdami blaivūs. Kiekvienais metais ne vienas toks vairuotojas praranda teisę vairuoti ir gauna didžiulę baudą.
Reido akimirka
Reido akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Policija kiekvienais metais birželio antroje pusėje darbo trūkumu skųstis negali: visoje šalyje vyksta reidai, kurių metu tikrinamas vairuotojų blaivumas. Rezultatas – kasmet sulaikoma dešimtys pažeidėjų, kuriems atimamas vairuotojo pažymėjimas.

Aktyvi kontrolė duoda rezultatų: lyginant su 2008-ųjų birželiu, 2015-ais metais eismo įvykių, sukeltų neblaivių vairuotojų, sumažėjo daugiau nei triskart (nuo 53 iki 15). Gerokai sumažėjo ir žuvusiųjų eismo įvykiuose skaičius: nuo 41 žmogaus 2008-ųjų birželį iki 18-os – 2015-ųjų pirmą vasaros mėnesį.

Detalesnę birželio mėnesio statistiką pamečiui žiūrėkite žemiau esančiame infografike.

Policijos departamento pranešimai po Joninių visada būna iškalbingi. 2015-ųjų birželio 25-ąją buvo pranešta, kad pareigūnai Širvintų rajone naktį sulaikė 3 neblaivius vairuotojus, kurių vienas bandė sprukti. Visų trijų neblaivumas buvo nuo 1,22 iki 2,48 promilės.

Policija juokavo, jog neblaivūs vairuotojai, matyt, persėdo ant kito tipo transporto priemonių – birželio 24-ąją buvo sustabdyti 7 neblaivūs dviratininkai.

Tą pačią dieną buvo pranešta apie reidą Šiaulių apskrityje, kur sustabdyti keli šimtai automobilių, tačiau įkliuvo vos vienas leistiną normą viršijęs vairuotojas, kuriam po patikrinimo alkotesteris parodė 0,91 prom.

2014-ųjų Joninės aktyviai praėjo Marijampolėje dirbusiems pareigūnams. Tuomet per dvi dienas (birželio 23-24) mieste nustatyta net 70 įvairių KET pažeidimų. Per patikrinimus nustatyti 6 neblaivūs vairuotojai, o vienam iš jų už analogišką pažeidimą teisė vairuoti jau buvo atimta.

„Nusipirksiu sau kitą automobilį už 300 litų ir toliau važinėsiu girtas“, – tuomet atsakė 1,98 promilės „pripūtęs“ kelių erelis.

Tų pačių metų birželio 23-25 dienomis Šiaulių policininkai sustabdė 5 girtus automobilių vairuotojus, dar keturi neturėjo vairuotojo pažimėjimo, o devyni – civilinės atsakomybės draudimo poliso ar techninės apžiūros dokumentų.

2013-aisiais Jurbarke per ilgąjį savaitgalį pareigūnai patikrino beveik 200 vairuotojų, iš kurių kas šeštas gavo protokolą už KET pažeidimus. Iš jų net 13 vairuotojų buvo vartoję alkoholio, iš kurių 1 nustatytas vidutinis girtumo laipsnis, o 4 – lengvas.

Tų metų Joninių naktį Šiauliuose neblaivus (0,84 prom.) ir teisės vairuoti neturintis nepilnametis pareigūnams siūlė 700 litų kyšį, tačiau atsipirko gerokai didesne baudą bei kitokio pobūdžio pažeidimo protokolą.

2016-aisiais policijos pareigūnai planuoja daryti reidus įvairiose šalies vietose, o rezultatais iš kai kurių apylinkių turėtų būti pasidalinta jau birželio 24-osios rytą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai