Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Permainingi orai – iššūkis ir pėstiesiems: po šiltų dienų neigiama temperatūra vėl gali pareikalauti atidumo

Kai už lango pasnigę ir neigiama temperatūra laikosi kurį laiką, daugelis jau iš anksto nusiteikia, kad keliones pėsčiomis tenka planuoti su laiko rezervu, į gatvę eiti atidesniems ir neskubėti. Vis dėlto po atšilimo, kai šaligatvius dengęs sniegas nutirpsta ir kyla didesnė rizika sušlapti kojas nei paslysti, paspaudus šaltukui, dažnas praranda budrumą, rašoma pranešime.
Lietuvoje eismą apsunkino plikledis
Lietuvoje eismą apsunkino plikledis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kampanijos „Pėsčiųjų indeksas“ ekspertai primena, kodėl šaltuoju sezonu net teigiama temperatūra turėtų neužmigdyti budrumo.

Ko gero, labiausiai komplikuojančių eismą oro sąlygų sąrašo viršuje šaltuoju sezonu atsiduria lijundra ir plikledis, tai patvirtina ir draudimo bendrovės BTA Sveikatos ir asmens žalų reguliavimo skyriaus vadovė Irina Paleckienė. Anot jos, daugiau traumų tenka fiksuoti esant plikledžiui, kai šaligatvių ir gatvių danga netikėtai pasikeičia ir pasidengia ledu.

Atliekų tvarkymu ir teritorijų priežiūra besirūpinančios bendrovės „Ekonovus“ komunikacijos vadovė Vilma Balčiauskaitė sako, kad plikledis yra ypač pavojingas pėstiesiems, nes jis dažniausiai užklumpa po šiltesnių dienų, kai truputį atsipalaiduojama, primirštami įpročiai, svarbūs saugiam ėjimui šaltuoju sezonu.

Tiesa, svarbu pastebėti, kad nepaisant oro sąlygų šaltuoju sezonu gatvių priežiūra vyksta kasdien ir ji prasideda nuo nuolatinio orų prognozių sekimo – būtent šį įprotį žiemą rekomenduojama išsiugdyti ir patiems pėstiesiems. „Dažnai atrodo, kad tik tada, kai sninga šaligatviai prižiūrimi, tačiau iš tiesų nuolat stebime orų prognozes ir rūpinamės danga, ji priklausomai nuo oro gali būti valoma ar barstoma. Kartais stebimasi, kad net nepašalus pradedame barstymo darbus, tačiau neretai matydami prognozes bandome išvengti slidžios dangos ir pajėgas sustipriname dar prieš užklumpant krituliams ar žemai temperatūrai“, – pasakoja ekspertė.

Roges ruošk vasarą

Nors plikledis ar sniegas žiemą neturėtų nustebinti, bet netikėtai pasikeitus eismo sąlygoms visuomet galima pajusti lengvą sumišimą. Siekiant to išvengti, ekspertai rekomenduoja tam ruoštis, anot jų, tai geriausia prevencijos priemonė.

„Visi susiduriame su nenuspėjamomis oro sąlygomis, tad belieka jas stebėti ir tinkamai joms pasiruošti. Jei meteorologai praneša plikledį, o kelionė neišvengiama, pravartu pasidomėti specialiais apkaustais batams, kurie padės išlaikyti stabilumą itin slidžiame kelyje. Taip pat slidžiai ir klampiai žiemai galima pradėti ruoštis jau vasarą ir į savo sporto rutiną įtraukti daugiau mobilumo pratimų, jiems laiko nevėlu skirti ir dabar. Krintant, stengtis negriūti remiantis plaštakomis, o ant šono“, – pataria I. Paleckienė.

Bendrovės „Ekonovus“ komunikacijos vadovė V. Balčiauskaitė pataria būti ypač atidiems staiga pasikeitus dangos būklei ir dėl to pasunkėjus eismo sąlygoms. „Netikėtos oro permainos visuomet sukelia sumaištį pėstiesiems ir vairuotojams, todėl sinoptikams prognozuojant plikledį primename būti atidiems, vengti nebūtinų kelionių, dėmesingai stebėti aplinką ir rūpintis vieniems kitais. Tokiomis dienomis vertėtų įvertinti padėtį prieš žengiant ant važiuojamosios dalies, kurios danga neretai būna kitokia nei šaligatvio, todėl jos būklė taip pat gali skirtis“, – atkreipia dėmesį ekspertė.

Šiuo metu daugelyje šalies vietų vyrauja šilti ir drėgni orai, tačiau savaitės antroje pusėje vėl prognozuojama neigiama temperatūra, dėl kurios vietomis gali susidaryti plikledis.

Kaip saugiai eiti šaligatvius padengus plikledžiui?

  1. Neskubėkite, pasilikite daugiau laiko įprastam maršrutui įveikti.
  2. Pasirinkite tinkamą avalynę, esant plikledžiui venkite aukštakulnių.
  3. Susidarius ledui, stenkitės nenešti sunkių daiktų – tai padės išsaugoti pusiausvyrą slystelėjus.
  4. Staiga pasikeitus temperatūrai stenkitės eiti mažesniais žingsniais, tai padės išsaugoti pusiausvyrą.
  5. Pasirūpinkite vyresniais žmonėmis ir jeigu tik yra galimybė rekomenduokite jiems atidėti savo keliones.
  6. Stenkitės eiti prie objektų, į kuriuos prireikus galėtumėte įsikibti.
  7. Venkite eidami naudotis telefonu.
  8. Eidami slidžia danga nelaikykite rankų kišenėse.
  9. Jeigu tik turite galimybę, venkite ankstyvų kelionių, kuomet tamsu ir sunkiau pastebėti slidžią dangą.
  10. Slystelėję saugokite galvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas