Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pėstieji Vilniaus Gedimino pr. primins, kad savaitgaliais eismas yra draudžiamas

Besikurianti Lietuvos pėsčiųjų asociacija šį sekmadienį primins apie tai, jog vienoje žymiausių visos Lietuvos gatvių   – Gedimino prospekte Vilniuje –  savaitgaliais eismas yra draudžiamas.
Vilniaus Gedimino prospektas
Vilniaus Gedimino prospektas / Gabrieliaus Khiterer nuotr.

Nors Gedimino prospekte eismas draudžiamas visą savaitgalį bei švenčių dienomis, praeivis, užsukęs į šią vieną gražiausių Lietuvos gatvių, to niekaip neatspėtų. Pastariuosius du savaitgalius Lietuvos pėsčiųjų asociacijos nariai atliko stebėjimą ir nustatė, jog kelio ženklo „Įvažiuoti draudžiama“ reikalavimus vairuotojai ignoruoja ir Gedimino prospektu teka nenutrūkstamas automobilių srautas. Per dešimtį minučių stebimame ruože draudžiamu įvažiuoti laiku pravažiavo beveik 50 automobilių.

Tol, kol veikė mechaniniai užtvarai, draudimas buvo efektyvus. Jiems sugedus, kelio ženklų laikėsi retas vairuotojas

Norėdama atkreipti policijos, Vilniaus miesto valdžios bei visuomenės dėmesį Lietuvos pėsčiųjų asociacija kviečia visus šį sekmadienį į akciją, kurios metu pėstieji aktyviai naudosis savo teise vaikščioti Gedimino prospekto važiuojamąja dalimi, o policija kontroliuos pėsčiųjų bei automobilių eismą Gedimino prospekte. Asociacijos nariai informuos praeivius, jog savaitgaliais ir vakarais dalis Gedimino prospekto yra pėsčiųjų zona.

Anot vieno iš akcijos organizatorių Eduardo Kriščiūno, Gedimino prospekte eismas savaitgaliais ir švenčių dienomis, siekiant jį padaryti patrauklesnį miestelėnams bei miesto svečiams, buvo uždraustas dar 2003 m. „Tol, kol veikė mechaniniai užtvarai, draudimas buvo efektyvus. Jiems sugedus, kelio ženklų laikėsi retas vairuotojas, o policija sisteminės kontrolės nevykdė. Reikia bandyti atsiimti Gedimino prospektą ir vėl jį padaryti gyvą bei pilną žmonių.

Kaip pasakojo Lietuvos pėsčiųjų asociacijos narys Jurgis Švilpa: „Vakarų didmiesčiuose įprasta, jog miestų centrai yra atiduodami pėstiesiems, nes tyrimai rodo, jog tai daro miestus patrauklesnius, jaukesnius ir gyvesnius. Todėl kviečiame visus šį sekmadienį, gruodžio 11 d. 13 val. – atsineškite kamuolį, badmintono raketę ar kokį kitą lauko žaidimams tinkamą inventorių. Pasikvieskite ir draugus. Bet svarbiausia – ateikite su gera nuotaika.“

Prie akcijos taip pat žada prisidėti ir policija. Akcijos metu patruliuos kelių patruliai, kurie kelio ženklų nesilaikantiems vairuotojams rašys administracinių teisės pažeidimų protokolus.

Lietuvos kelių policijos tarnyba atkreipia dėmesį į tai, kad visų kategorijų eismo dalyvių teisės į saugų eismą yra lygios, o saugaus dalyvavimo eisme pagrindas – eismo dalyvių savitarpio pagarba ir atsargumas. Dalyvaudami eisme ir vairuotojai, ir pėstieji turi laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų, o eismą keliuose gali apriboti tik kelio ženklai, kelių ženklinimas, šviesoforai ir reguliuotojo signalai. Policijos atstovai taip pat informuoja, kad dėl eismo organizavimo priemonių įrengimo ir racionalaus kelio ženklinimo Vilniaus Gedimino prospekte artimiausiu metu kreipsis į Vilniaus m. savivaldybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai