Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijos pareigūnai primena: dviratininkams būtina laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų

Visą gegužės mėnesį telšiškiai ir miesto svečiai dalyvauja Europos dviračių iššūkyje 2015 ir stengiasi pelnyti daugiausiai kilometrų numynusio miesto vardą. Labai aktyviai ir kovingai nusiteikę dviratininkai kas vakarą pabyra po Telšių rajono gatves – kas dviračiais žvalgosi po Žemaitijos sostinės kraštovaizdį, o kas nepabūgsta išsiruošti ir į tolėliau esantį Telšių rajono kampelį. Džiugu, kad miestelėnai propaguoja sveiką gyvenseną ir kaip vieną iš laisvalaikio praleidimo būdų renkasi dviračių sportą. Tačiau pareigūnai primena, kad dviratis – transporto priemonė, kuria naudojantis būtina laikytis Kelių eismo taisyklėse nurodytų reikalavimų.
Dviratininkas
Dviratininkas / Telšių apskr. VPK nuotr.

Vykdydami griežtą eismo dalyvių kontrolę, Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus pareigūnai nepamiršta ir dviratininkų bei nuolat atkreipia dėmesį į juos.

„Nuolatinis priminimas gyventojams, nuo kokio amžiaus galima važiuoti dviračiu, kas privalo dėvėti šalmą, kada būtina įsijungti žibintą, duoda rezultatų – dviratininkai Telšių rajone vis tvarkingesni, paiso jiems būtinų reikalavimų. Tačiau, kaip pastebime, vis dar pasitaiko dviračių pedalus minančių neblaivių vairuotojų ir gatvėmis riedančių dviratininkų, kai Telšiuose galime pasigirti puikiai įrengtais dviračių takais“, – dėstė Telšių apskr. VPK Kelių policijos skyriaus viršininkas Dainius Razminas.

Siekiant užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams, pareigūnai vykdė dviratininkų kontrolę, didžiausią dėmesį atkreipdami į neblaivius ir ne tam skirtose vietose važiuojančius dviratininkus. Priemonės metu Telšiuose, Plungės gatvėje, pareigūnai sutiko būrelį dviračius minančių nepilnamečių, kurie važiavo be liemenių, neturėjo šalmų. Kiti du jaunuoliai dviračiais važiavo gatve, kai šalia buvo įrengtas dviračių takas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Dviratininkai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus Dviratininkai

Jaunieji dviratininkai tąkart nubausti nebuvo – pareigūnai juos įspėjo ir ragino elgtis atsakingai savo ir kitų eismo dalyvių atžvilgiu. Pažeidėjų, minančių dviračius ne tam skirtoje vietoje, buvo sutikta ir daugiau, tačiau apsiriboję tik įspėjimais, pareigūnai akcentavo, kad už kiekvieną Kelių eismo pažeidimą numatytos administracinės baudos.

Vis tik protokolų dviratininkams priemonės metu išvengta nebuvo – sutikus apgirtusį, 2,32 promiles „pripūtusį“ 59-erių dviratininką, jo kelionė pas draugę buvo nutraukta, o už pažeidimą surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 131 str. Jam teks pakloti 144-202 eurų baudą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dviračių paradas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dviračių paradas

Policijos pareigūnai dviratininkams primena:

  • kaip ir už bet kurios kitos transporto priemonės, taip ir prie dviračio vairo nevalia sėsti apsvaigus nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų;
  • važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o išklausiusiems atitinkamą mokymo kursą ir turintiems mokymo įstaigos išduotą pažymėjimą, – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims. Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų asmenims. Gyvenamojoje zonoje dviračių vairuotojų amžius neribojamas.
  • Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas arba raudonos šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuodamas važiuojamąja dalimi, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Dviračio vairuotojas (keleivis) iki 18 metų, važiuodamas (vežamas) keliu, privalo būti užsidėjęs ir užsisegęs dviratininko šalmą. Vyresniam kaip 18 metų asmeniui, dviračiu važiuojančiam keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.
  • Važiuoti dviračiu leidžiama tik dviračių takais arba dviračių juostomis, o kur jų nėra, – tam tinkamu (su asfalto arba betono danga) kelkraščiu pagal eismo kryptį. Kai dviračių tako, dviračių juostos, kelkraščio nėra arba jais važiuoti negalima (duobėti ir panašiai), leidžiama važiuoti šaligatviu arba viena eile važiuojamosios dalies kraštine dešine eismo juosta, kuo arčiau jos dešiniojo krašto. Važiuodamas kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, dviračio vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi jiems trukdyti ar kelti pavojaus, o pro pat pėsčiąjį leidžiama važiuoti greičiu, kuris yra artimas pėsčiojo judėjimo greičiui (3–7 km/h), paliekant tokį tarpą iš šono, kad eismas būtų saugus.
  • Dviračių taku ar dviračių juosta dviračio vairuotojas privalo važiuoti kuo arčiau tako (jiems skirtos tako dalies) ar juostos dešiniojo krašto. Jeigu pėsčiųjų ir dviračių take ar šaligatvyje horizontaliuoju ženklinimu (dviračio simboliu) yra paženklinta dviračių eismui skirta tako (šaligatvio) dalis, dviračio vairuotojas privalo važiuoti tik ja ir kuo arčiau jos dešiniojo krašto. Organizuota dviratininkų grupė gali važiuoti važiuojamąja dalimi.


Dviračių vairuotojams draudžiama:

  • važiuoti važiuojamąja dalimi, jeigu įrengti dviračių takai, išskyrus Taisyklėse nustatytus atvejus;
  • važiuoti automagistralėmis ir greitkeliais;
  • važiuoti nelaikant bent viena ranka vairo;
  • vežti keleivius, jeigu nėra įrengtų specialių sėdėjimo vietų;
  • vežti, vilkti ar stumti krovinius, kurie trukdo vairuoti arba kelia pavojų kitiems eismo dalyviams;
  • būti velkamiems kitų transporto priemonių;
  • vilkti kitas transporto priemones, išskyrus tam skirtas priekabas;
  • važiuoti įsikibus į kitas transporto priemones;
  • važiuoti pėsčiųjų perėjomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai