Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Protestuojantys ūkininkai jau traukia į Vilnių: sostinės centras bus pilnas traktorių ir miškavežių

Protestuojantys ūkininkai nuo pirmadienio iš įvairių šalies vietų su savo traktoriais jau pajudėjo į Vilnių. Vykstant ūkininkų susirinkimui Gedimino prospekto dalyse numatomi eismo ribojimai. Ūkininkus remia ir miškų savininkai, kurie į sostinę atvažiuos su miškavežiais.

Atvyksta virš 800 technikos vienetų

„Žemės ūkio ministras šiuo metu išvykęs į Briuselį, tuo tarpu traktoriai vyksta į Vilnių. Tikimės, ministras neliks slėptis Briuselyje ir sulauksime jo V.Kudirkos aikštėje susitinkant su žemdirbiais!“, – Lietuvos žemės ūkio tarybos „Facebook“ paskyroje pirmadienį po pietų rašė tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas.

Taryba BNS pranešė, kad antradienį Vilniuje vyks techniniai, pasiruošimo darbai: atvažiuos technika, prie Vyriausybės bus statoma scena. Trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. prie Vyriausybės rinksis žmonės, tikimasi, kad jų bus apie 2 tūkst., tarybos atstovai ir kiti ūkininkai kalbės apie problemas, bus kviečiami pasisakyti ir valdžios atstovai.

„Virš 800 technikos (...) atvažiuos iki Vilniaus, o po to bus palydėti iki centro, Gedimino prospekto“, – BNS sakė I.Hofmanas.

Anot jo, protesto akcija vyks dvi dienas – trečiadienį ir ketvirtadienį, tikimasi, kad su protestuotojais susitiks aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Antradienį prie akcijos prisijungs ir anksčiau protestą Kauno rajone surengę privačių miškų savininkai – Privačių miškų savininkų asociacija (PMSA) pirmadienį pranešė, kad į Vilnių atvyks 50 miškavežių, kurie dvi paras stovės miesto centre.

Automagistrales aplenks

Protesto organizavimo komitetas yra paruošęs du alternatyvius planus, kaip ūkininkai traktoriais pasieks Vilnių.

Pranešama, kad ūkininkai traktoriais Vilnių pasieks važiuodami keliais aplenkdami automagistrales.

Tiems, kurie važiuos traktoriais iš labiausiai nutolusių nuo Vilniaus rajonų ir keliaus dvi dienas, parūpintos saugios aikštelės, kur bus galima per naktį palikti techniką. Pirmoji aikštelė – EWA (Sausinės g.1, Sausinės k, Užliedžių sen., Kauno r.). Į EWA aikštelę atvykti galima nuo sausio 22 d. (pirmadienio) 12:00 iki sausio 23 d. (antradienio) 10:00.

VIDEO: Protestuojančių ūkininkų traktoriai pajudėjo iš Plungės

Antroji aikštelė – ŽŪB Berčiūnai (Naujamiesčio g. 27, Degionių k., Panevėžio r.). Į ŽŪB Berčiūnai aikštelę atvykti galima nuo sausio 22 d. (pirmadienio) 14:00 iki sausio 23 d. (antradienio) 10:00.

Organizatoriai ūkininkus įspėja, kad sausio 23 diena bus sunki – bus daug eismo spūsčių, todėl suvažiavimas į Vilniaus centrą gali užtrukti iki 23:00.

Įvažiavimas į Vilniaus centrą traktoriais sausio 23 d. (antradienį) bus organizuojamos kolonomis ir tik su policijos palyda. Aplink Vilnių yra numatytos dvi traktorių susitelkimo vietos, kuriose bus grupuojamos kolonos palydėjimui į miesto centrą.

Susirinks keli tūkstančiai protestuotojų

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas 15min sakė, kad leidimas protestui išduotas Lietuvos žemės ūkio tarybai, organizatorių nurodoma priežastis – protestas prieš valdžios institucijų sprendimus žemės ūkio sektoriaus atžvilgiu.

Numatytas protesto dalyvių skaičius – iki 3,5 tūkst. žmonių ir ne daugiau nei 500 traktorių ir miškavežių.

Numatytas protesto dalyvių skaičius – iki 3,5 tūkst. žmonių ir ne daugiau nei 500 traktorių ir miškavežių. Organizatoriai protestuoti planuoja prie Vyriausybės rūmų nuo antradienio 11 val. iki penktadienio 16 val., šiuo laikotarpiu traktorius ir miškavežius protesto dalyviams leista statyti Gedimino prospekto atkarpose nuo Katedros aikštės iki Gedimino pr. 9 ir nuo Jogailos g. iki A. Goštauto g., taip pat A. Goštauto gatvės atkarpoje nuo Vašingtono aikštės iki J.Jasinskio g. 16A, stovėjimo aikštelėje prie A. Goštauto ir A. Tumėno gatvių sankryžos ir šalia šios stovėjimo aikštelės esančioje pievoje.

VIDEO: Valinskas palaiko ūkininkų protestus

„Šiose atkarpose esančios sankryžos, pėsčiųjų perėjos ir viešojo transporto stotelės privalo likti neblokuojamos, taip sumažinant įtaką proteste nedalyvaujantiems gyventojams. Organizatoriai įpareigoti prižiūrėti ir valyti technikos stovėjimo vietas, nesukelti nuostolių infrastruktūrai ir kitų žmonių turtui, o ją sukėlus – atlyginti nuostolius, užtikrinti, kad protesto dalyviai laikytųsi viešosios tvarkos ir Lietuvos įstatymų, nekurstytų nesantaikos, nekeltų grėsmės valstybės ir visuomenės saugumui. Pagal Susirinkimų įstatymą, susirinkimai negali vykti arčiau nei 75 metrai nuo Seimo ir Vyriausybės rūmų. Ši nuostata taikoma ir protesto dalyvių transportui, šiuo atveju – traktoriams ir miškavežiams“, – teigia G.Grubinskas.

Kur stovės traktoriai ir miškavežiai?

Vilniaus miesto savivaldybė praneša, kad dėl Lietuvos žemės ūkio tarybos organizuojamo susirinkimo, sausio 23–26 d. tam tikrose Gedimino prospekto dalyse numatomi eismo ribojimai. Susirinkimo dalyvių transporto priemonės stovės neužstatant sankryžų, įvažiavimų į šalutines kertamąsias gatves, pėsčiųjų perėjų, įvažiavimų į kiemus ir viešojo transporto stotelių.

Nuo sausio 23 d. 11 val. iki sausio 26 d. 16 val. organizuojamo susirinkimo dalyvių traktoriai ir miškovežiai stovės Gedimino pr. dalyse nuo Šventaragio iki pastato Gedimino pr. 9, nuo Jogailos iki A.Jakšto gatvės, nuo A.Jakšto iki Vasario 16-osios gatvės, nuo Vasario 16-osios iki J. Tumo-Vaižganto gatvės, nuo J. Tumo-Vaižganto iki Gynėjų gatvės, nuo Gynėjų iki A. Goštauto gatvės, A. Goštauto gatvės dalyje nuo Alberto Goštauto viešojo transporto stotelės (ją paliekant laisvą) iki A. Goštauto ir Gynėjų gatvės sankryžos (neužstatant 40 metrų A. Goštauto gatvės iki sankryžos), nuo Geležinio Vilko gatvės viaduko iki Gedimino prospekto, nuo Gedimino prospekto iki pastato J. Jasinskio g. 16A, ties A. Goštauto ir A. Tumėno gatvių sankryža esančios automobilių stovėjimo aikštelės dalyje, toliau nei 75 metrai nuo Lietuvos Respublikos Seimo pastato, pievoje už minėtos automobilių stovėjimo aikštelės tarp A. Goštauto ir Geležinio Vilko gatvių.

Vykstant susirinkimui nuo sausio 23 d. 9 val. iki sausio 26 d. 16 val. bus draudžiamas transporto priemonių eismas nurodytose Gedimino pr. dalyse išskyrus gyventojų, aptarnaujantį ir viešąjį transportą.

Nuo sausio 22 d. 20 val. iki sausio 26 d. 16 val. bus draudžiamas transporto priemonių stovėjimas ties A. Goštauto ir A. Tumėno gatvių sankryža esančios automobilių stovėjimo aikštelės dalyje, toliau nei 75 metrai nuo Lietuvos Respublikos Seimo pastato.

Nuo sausio 22 d. 20 val. iki sausio 26 d. 16 val. draudžiamas transporto priemonių stovėjimas A. Goštauto gatvės dalyje nuo Gedimino prospekto iki pastato J. Jasinskio g. 16A.

Ko reikalauja ūkininkai ir miškų savininkai?

Ūkininkai nuo sausio 8 d. protestuoja prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką, padidintus suskystintų naftos dujų akcizus, daugiamečių pievų atstatymą, ragina spręsti pieno krizę ir kitas problemas.

Miškų savininkai protestuoja dėl naujo jų veiklos reguliavimo Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose, kai veikla visiškai uždraudžiama arba apribojama, siekia didesnių kompensacijų.

„Tai yra saugotinos teritorijos nepranešant miško savininkui, neadekvačios kompensacijos, 5 procentų apyvartinės medienos procentas, irgi norėtų gauti lengvatinį kurą, kaip ūkininkai ir dėl biokuro iš trečiųjų šalių, dėl konkurencingumo Lietuvos“, – teigia Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) vadovė Giedrė Šlevinskė.

Miškininkai siekia išsiaiškinti, kaip panaudojamos iš jų surinktos lėšos už parduotos žaliavinės medienos apmokestinimo 5 proc. tarifu mokestį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius