Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologas Olegas Lapinas: Azijoje vairuotojai dažnai vieni kitiems šypsosi, o Lietuvoje – rodo „fakus“

Pagal žuvusiųjų kelyje skaičių, Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje (ES) – 2012 metais milijonui gyventojų teko 100 žūčių eismo įvykiuose. Tai beveik dvigubai daugiau už ES vidurkį. Psichologas Olegas Lapinas sako, kad vairavimo kultūra Lietuvoje prasta, nes vairuotojai vienas kitą vertina kaip konkurentus, o taisyklės yra dažnai apeinamos.
Psichologas Olegas Lapinas
Psichologas Olegas Lapinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Žūtys keliuose yra tam tikro judėjimo išdava. Jeigu jūs gyvenate su tam tikru požiūriu į kitus žmones ir į laiką, tai reiškia, kad kitas žmogus jums yra konkurentas, o laiko jūs turite mažai. Tada atsiranda toks nekantrus veržimasis, ir tas veržimasis veda į mirtį. Kas susiję su taisyklėmis, jos nueina į antrą planą“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo O. Lapinas.

Pasak jo, pietryčių Azijos šalyse kelių taisyklių paisoma taip pat mažai, bet vairuotojai yra draugiški.

„Pasižiūrėkite į Tailandą arba kitą pietryčių Azijos gatvę, kur beveik nepaisoma taisyklių, ir žmonės važinėja, bet vairuotojai labai dažnai šypsosi, vietoje to, kad rodytų vienas kitam „fakus“. Lietuvių kultūroje yra toks agresyvokas požiūris į kitą vairuotoją. (...) Kitas vairuotojas suvokiamas kaip iššūkis – ypač jei jis tave lenkia ar važiuoja greitai“, – kalbėjo O. Lapinas.

Psichologo teigimu, toje kultūroje, kur kitas žmogus sukelia draugišką šypseną, avarijų yra mažiau, nes kitas žmogus yra toks pat vertingas.

Lietuva atsidūrė tarp draugiškų Azijos ir nedraugiškų, bet vis tik tvarkingų, vokiečių

„Tu jį praleisi, jei jis skuba. Jei jis staigiai sustos, tu nepyksi ant jo, tu irgi sustosi. Tie, kurie gyvena tose kultūrose, kur gyvena daug žmonių – Indijoje ar pietryčių Azijos šalyje – žino, kas yra draugiškas ir konkurencinis klimatas“, – sakė jis.

O.Lapino nuomone, Vakarų Europa nėra draugiškos kultūros atstovė, bet ten yra tvirtos mandagumo ir pagarbos taisyklėms nuostatos: „Lietuva atsidūrė tarp draugiškų Azijos ir nedraugiškų, bet vis tik tvarkingų, vokiečių. Čia yra susijungė du kritiniai veiksniai, kad kitas žmogus man yra konkurentas, o taisyklę aš priimu rusiškai – ją visuomet galima apeiti. Tokia kombinacija pagimdo kokteilį – mes labai dažnai galime paspausti „gazą“, kur reiktų paspausti stabdžius.“

Psichologas mano, kad vairavimo kultūra Lietuvoje pagerėtų, jei padidėtų vairuotojų vidinė kontrolė – jie geriau valdytų savo emocijas – ir pasikeistų požiūris į policininkus.

„Tad efektyviau būtų tokia draugiška nuostata, alkoholio nevartojimas – nes alkoholis daugelio sunkių avarijų priežastis – pagarbus požiūris į  valstybę, taisykles, policininkus, kad tai ne „mentai“, ne „ožiai“, ne tie, kurie ima kyšius, bet tai yra žmonės, dirbantys savo darbą, kuriuos galime gerbti.“

Pasak O. Lapino, jei žmonės gerbia tam tikrą instituciją ar kitus žmones, tai ta institucija ir kiti žmonės pradeda gerbti ir juos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai