Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rugsėjį policija keliuose organizuos prevencines priemones: prie perėjų budės savanoriai

Prevencinės eismo dalyvių kontrolės priemonės rugsėjo mėnesį bus vykdomos valstybinės ir vietinės reikšmės keliuose. Policijos pareigūnai patruliuos viešuoju, neviešuoju ar mišriuoju būdu. Prie perėjų taip pat budės policijos savanoriai, rašoma spaudai išplatintame Policijos departamento pranešime.
Policija
Policija / Policijos nuotr.

Artėjančios Rugsėjo 1-osios jaudulys ir po vasaros likęs išsiblaškymas mažina vaikų dėmesingumą. Ar jau priminėte savo atžaloms, kaip jie turi elgtis perėjose, gatvėse ir keliuose?

Lietuvos policija, norėdama padėti vaikams ir tėveliams sumažinti mokslo metų pradžios keliamą stresą, kartu visuomeninėmis organizacijomis ir socialiniais partneriais kruopščiai pasiruošė rudens sezono pradžiai.

Policijos pareigūnai prižiūrimose teritorijose patikrino pėsčiųjų perėjas prie švietimo ir ugdymo įstaigų, ar jos tinkamai pažymėtos kelių horizontaliuoju ženklinimu ir kelio ženklais. Nustatę trūkumus, apie tai informavo kelių savininkus, kad šie imtųsi priemonių juos pašalinti.

Savanoriai budės prie perėjų

Jau trečius metus į gausų policijos telkiamų savanorių būrį įsilieja vis daugiau Lietuvos Raudonojo Kryžiaus atstovų ir jų savanorių – aktyvių senjorų ir šiuo metu Lietuvoje gyvenančių ukrainiečių. Šiemet į budėjimus atvyks ir Karo policijos atstovų. Kartu su Lietuvos šaulių sąjunga ir policijos rėmėjais visoje Lietuvoje bus pasitelkta per kelis šimtus savanorių, kurie padės užtikrinti prevencinį ir šviečiamąjį darbą.

Iš anksto numatytose vietose jie budės pėsčiųjų perėjose šalia švietimo ir ugdymo įstaigų. Lietuvos policija parengė metodinę medžiagą, o Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanoriams rugpjūčio pabaigoje surengė mokymus ,,Kaip tinkamai padėti užtikrinti saugų eismą prie perėjų“.

Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla visiems tėvams primena, kad labai svarbu pirmiausia šeimose ugdyti drausmingus ir atsakingus eismo dalyvius. Rodyti gerą pavyzdį keliuose ir pėsčiųjų perėjose bei vežant vaikus į mokyklą, kad kuo mažiau būtų skaudžių atvejų dėl neatsargumo.

,,Labiausiai rūpinkitės savo mažaisiais, kurie pradeda naują etapą ir mokosi būti savarankiškais eismo dalyviais. Nuolat priminkite vaikams apie atsargumą, saugumą, atidumą. Pakartokite Kelių eismo taisykles, kad jie mokėtų saugiai savarankiškai pasiekti mokyklą pėsčiomis, dviračiu ar elektriniu paspirtuku. Pasirūpinkite, kad turėtų visas reikalingas priemones: atšvaitą, šalmą, liemenę“, – sako Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Lietuvos policija rekomenduoja pirmokų tėveliams dar iki Rugsėjo 1-osios apgalvoti ir susiplanuoti, kaip saugiai pristatyti savo atžalas į mokyklą, pasirinkti tinkamiausią maršrutą, kad būtų išvengta automobilių spūsčių keliuose. Parodykite vaikams artimiausią perėją, paaiškinkite, kaip saugiai pereiti į kitą kelio ar gatvės pusę.

Akcentuokite, kad, einant per perėją, reikia būti budriems ir atidiems, nesinaudoti mobiliuoju telefonu, nedėvėti ausinių, perėjose neišdykauti su draugais. Pasirūpinkite, kad Jūsų vaiko kuprinė ir viršutiniai drabužiai būtų su atšvaitais. Nuolat priminkite savo vaikams saugaus eismo abėcėlę, paraginkite, kad jie atkreiptų dėmesį į tai, ką apie eismo saugumą kalba jų mokytojai.

Policijos nuotr./Policija
Policijos nuotr./Policija

Vykdys prevencines priemones

Prasidėjus naujiems mokslo metams, pareigūnai patruliuos užtikrindami eismo dalyvių, ypač jaunųjų, saugumą keliuose ir viešąją tvarką, tikrins mokyklinių, maršrutinių autobusų ir kitų transporto priemonių, vežančių vaikus į mokyklas ir iš jų, bei kitų vairuotojų blaivumą. Bus vykdomos trumpalaikės prevencinės priemonės, skirtos ir jauno amžiaus vairuotojams (moksleiviams, studentams), tikrinamas teisės vairuoti tam tikros kategorijos transporto priemonę turėjimas, saugos diržų, saugos šalmų naudojimas.

Policija ypač kreips dėmesį į tai, kaip nepilnamečiai, vairuojantys dviračius, elektrinius paspirtukus, mopedus, laikosi Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Taip pat bus tikrinama, ar pagal amžių jie gali vairuoti tam tikrą transporto priemonę, ar dėvi saugos šalmus, ar elektriniu paspirtuku neveža keleivio ir ar nedaro kitų pažeidimų.

2023 metais iš viso žuvo 15 nepilnamečių, sužeisti 573.

2022 metais iš viso žuvo 4 nepilnamečiai, sužeisti 567.

2021 metais iš viso žuvo 8 nepilnamečiai, sužeisti 552.

Prevencinės priemonės:

Rugsėjo 2–5 d. – vairuotojų nesustojimo prieš pėsčiųjų perėją, kai to reikalaujama pagal Kelių eismo taisykles, kontrolė.

Rugsėjo 6–8 d.:

– Transporto priemonių vairuotojų blaivumo, apsvaigimo nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų kontrolė.

– Dviračių, elektrinių mikrojudumo priemonių vairuotojų kontrolė (ar šie eismo dalyviai laikosi Kelių eismo taisyklių VIII skyriaus „Reikalavimai dviračių vairuotojams“ ir VIII(1) skyriaus „Elektrinių mikrojudumo priemonių vairuotojams taikomi reikalavimai ir draudimai“ nuostatų).

Rugsėjo 13–15 d. – transporto priemonių vairuotojų blaivumo, apsvaigimo nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų kontrolė.

Rugsėjo 16–22 d. – per Europos judumo savaitę ir Europos kelių policijos tinklo ROADPOL (angl. European Roads Policing Network) inicijuotas Saugaus eismo dienas (angl. ROADPOL Safety Days) – šalies mastu šios prevencinės priemonės:

rugsėjo 16 d. – pavojingo ir chuliganiško vairavimo, lenkimo (kur tai draudžiama daryti), manevravimo, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolė;

rugsėjo 17 d. (7.00–10.00 val. ir 14.00–20.00 val.):

– transporto priemonių, įskaitant elektrinių mikrojudumo priemonių, dviračių, vairuotojų, pėsčiųjų elgesio kelyje kontrolė (pėsčiųjų perėjos, dviračių pervažos, sankryžos, pėsčiųjų ir dviračių takai);

– nepilnamečių, važiuojančių elektrinėmis mikrojudumo priemonėmis, dviračiais, mopedais, motociklais, kontrolė (saugos šalmų naudojimas, ar gali vairuoti transporto priemonę pagal savo amžių, ar nevažiuojama dviese elektrine mikrojudumo priemone ir pan.);

rugsėjo 18 d. (Europos diena be žuvusiųjų keliuose) – visų eismo dalyvių kontrolė miestuose, miesteliuose, kaimiškose vietovėse, krašto, rajoniniuose, vietinės reikšmės keliuose (saugos diržų, vaikų prisegimo sistemų, saugos šalmų, matomumą tamsiuoju paros metu gerinančių saugos priemonių naudojimo, naudojimosi mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, neturint laisvų rankų įrangos, važiavimo greičio kontrolė, kt. Kelių eismo taisyklių laikymasis);

rugsėjo 20 d.:

– 7.00–9.00 val. – keleivių vežimo transporto priemonėse kontrolė (mokyklinių, maršrutinių autobusų, kitų transporto priemonių patikrinimai, šių transporto priemonių vairuotojų blaivumo patikrinimai, reidai prie švietimo ir ugdymo įstaigų);

– nuo 18.00 val. Vilniuje – elektrinių mikrojudumo priemonių vairuotojų kontrolė (su socialinio partnerio pavėžėjimo paslaugų platformos „Bolt“ atstovais);

rugsėjo 21 d. (9.00–12.00 val.) – transporto priemonių vairuotojų blaivumo, apsvaigimo nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų patikrinimai.

Rugsėjo 24–27 d. – pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolė.

Apskričių vyriausieji policijos komisariatai savo prižiūrimose teritorijose gali organizuoti ir kitas papildomas priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?