Sportas gyvai

Saugaus eismo diena: 3 išmanūs patarimai vairuotojams

Balandžio 6-ąją, Lietuvoje bus minima Saugaus eismo diena. Mobiliojo ryšio operatoriai atkreipia dėmesį į problemą: vairuotojus blaško netinkamai naudojami išmanieji telefonai
15min studijoje – Arnoldas Lukošius
15min studijoje – Arnoldas Lukošius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Specialistai ragina vairuotojus saugoti save bei kitus ir pataria, kokius išmanius sprendimus rinktis saugiai kelionei automobiliu.

Jūsų dėmesiui – „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas Arnoldas Lukošius dalijasi 3 patarimais, kurie padės vairuoti saugiau.

Ar esate geras vairuotojas?

Net ir patiems geriausiems vairuotojams kartais verta atnaujinti žinias ir pasitikrinti įgūdžius. Įsivaizduokite, jei kiekvieną jūsų kelionę vertintų asmeninis instruktorius? Dabar tai įmanoma – telefone tereikia įsidiegti programėlę „Smart Drive“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Telefonas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Telefonas

Programėle naudotis labai paprasta – tiesiog paspauskite mygtuką „Start“ ir pradėkite kelionę. Kai ją pabaigsite, gausite smulkią ataskaitą, kurioje bus užfiksuotas jūsų važiavimo greitis, jo pokyčiai ir veiksmai, kurių ėmėtės, susidūrę su eismo kliūtimis, taip pat bus nustatytas asmeninis važiavimo efektyvumo balas. Be to, programėlė patars, kaip galėtumėte pagerinti savo vairavimo įgūdžius.

„iOS“ ir „Android“

Rankos – tik ant vairo

Vairuojant visas dėmesys turi būti sutelktas į kelią, o kalbėti telefonu galima tik vienu būdu – naudojantis laisvų rankų įranga. Rinkdamiesi šią įrangą patikrinkite, ar yra galimybė telefoną valdyti balsu – galėsite neatitraukę akių ir laikydami abi rankas ant vairo surinkti telefono numerį, išklausyti gautų elektroninių laiškų ar žinučių tekstus ir net sužinoti reikalingą informaciją internete.

123RF.com nuotr./Automobilis
123RF.com nuotr./Automobilis

Jei telefone naudojatės navigacija, pasirūpinkite, kad išmanusis, rodantis kelio maršrutą, būtų jūsų akių lygyje – tam galite naudoti specialius telefonų laikiklius. Jų pasiūla šiandien išties didelė: galite rinktis magnetinį, tvirtinamą prie vairo, klijuojamą prie stiklo arba išmanųjį laikiklį su bevielio įkrovimo funkcija. Laikydami telefoną jam skirtoje vietoje, galėsite patogiai ir saugiai naudotis navigacija, klausytis muzikos, o svarbiausia – susitelkti į vairavimą.

Nemokamas vaizdo registratorius

Turbūt kiekvienas vairuotojas yra atsidūręs tokioje situacijoje, kai pasigailėjo neturintis vaizdo registratoriaus. Automobilyje montuojama vaizdo kamera tampa vis populiaresne saugumo priemone, padedančia išsiaiškinti eismo įvykio kaltininką.

Nors ši įranga gana brangi, yra ir gera naujiena – daugelį panašių funkcijų gali atlikti nemokama mobilioji programėlė „Smart Dash Cam“, kuri nuolat fiksuoja kelio vaizdą, važiavimo greitį ir laiką. Be to, programėlėje galima pasirinkti rankinį arba automatinį įrašymo režimą, vaizdo įrašų rezoliuciją ir garso stiprumą.

„iOS“ ir „Android“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius