Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugos diržai autobusuose – retas reiškinys

Nors saugos diržus privaloma segėti tiek važiuojant automobiliu, tiek autobusu, 4 iš 10 autobusu keliaujančių lietuvių jų niekada arba beveik niekada nesisega. Daugiau nei pusė keleivių skundžiasi, kad jiems, užsisegus saugos diržus, yra nepatogu. Tokią statistiką atskleidė „Lux Express“ atliktas tyrimas, kurio metu buvo apklausti 2689 žmonės iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.
„Lux Express“ atskleidė tyrimo, ar keleiviai segi saugos diržus autobusuose, rezultatus
„Lux Express“ atskleidė tyrimo, ar keleiviai segi saugos diržus autobusuose, rezultatus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Važiuodami keleiviniu autobusu visada užsisegantys diržus nurodė 36 proc. apklaustų lietuvių, o 27 proc. sako, kad dažniausiai užsisega. Likusioji dalis, 37 proc., prisisega itin retai arba niekada.

Kaimyninėse valstybėse, Latvijoje ir Estijoje, autobusų keleiviai savo saugumu rūpinasi geriau. Latvijoje prisisegančių arba dažniausiai prisisegančių – 70 proc., o Estijoje – 78 proc.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Lux Express“ atskleidė tyrimo, ar keleiviai segi saugos diržus autobusuose, rezultatus
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Lux Express“ atskleidė tyrimo, ar keleiviai segi saugos diržus autobusuose, rezultatus

Saugos diržų statistika automobiliuose yra geresnė, tačiau Lietuva čia vėl velkasi Baltijos sesių užnugaryje. Estijoje 91 proc. žmonių teigia visada prisisegantys saugos diržą, o 4 proc. – tik važiuodami priekyje. Latvijoje 75 proc. žmonių prisisega visada, o 15 proc. – tik sėdėdami priekyje, Lietuvoje – 67 proc. visada ir 27 – tik važiuodami priekyje.

„Vis dar matome problemą, kad dauguma transporto priemonių keleivių nežino privalantys užsisegti saugos diržą. Kaip parodė ir „Lux Express“ keleivių apklausa, nemaža dalis lietuvių diržų nesegi sėdėdami automobilio gale, ne visada tai daro ir sėdėdami priekinėje keleivio ar vairuotojo sėdynėje. Kaip rodo praktika, vienus skaudžiausių sužeidimų avarijų metu patiria saugos diržų nesegintys keleiviai“, – sakė Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Už neprisegtą saugos diržą gresia 28-57 eurų bauda, o už pakartotinį pažeidimą – 57-86 Eur.

Kaip pasakojo policijos pareigūnas, be saugos diržų pagauti vairuotojai ir keleiviai išsisukti nuo gresiančios baudos bando sugalvodami įvairiausių paaiškinimų, pavyzdžiui, „saugos diržas man veržia“, „nepagalvojau užsisegti“, „ką tik pradėjau važiuoti ir dar nespėjau“, „man čia pat važiuoti“ ir pan.

V. Grašys prisiminė neseną atvejį, kai sustabdė tarpmiestinį autobusą, kuriuo važiavo 30 žmonių. Tik 24 iš jų buvo prisisegę diržą, nors prieš kelionę kelis kartus girdėjo vairuotojo raginimus tai padaryti.

Policija primena, kad atsakomybė už neužsegtą saugos diržą tenka ne vairuotojui, o diržo neprisisegusiam keleiviui. Administracinė bauda yra vienoda tiek autobuso, tiek automobilio keleiviams, o artimiausiu metu planuojama aktyviau tikrinti būtent tarpmiestiniu viešuoju transportu keliaujančius žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai