Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 08 /2023 02 19

Su agresyviais vairuotojais susiduriantis M.Vitulskis: „Kartais norisi su jais pasiaiškinti, bet tai ne į gera“

Kiekvieną dieną į Lietuvos gatves išrieda po keliasdešimt tūkstančių automobilių, o juos vairuojantys lietuviai demonstruoja skirtingą eismo kultūrą. Vieni draugiškai padėkoja, užleidžia, o kiti renkasi agresyvesnę taktiką – signalizuoja, užkerta kelią ar demonstratyviai nusikeikia. Su tuo ne kartą susidūrė ir žinomas operos solistas Merūnas Vitulskis, kuris neslepia apmaudo dėl tautiečių vairavimo kultūros ir tikisi, kad ateityje situacija bus geresnė.
Merūnas Vitulskis
Merūnas Vitulskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pastebi skirtingas vairavimo tendencijas

Po Lietuvą bei užsienio šalis dažnai važinėjantis Merūnas save vadina dinamišku vairuotoju – jis stengiasi ieškoti išeičių ir nesivelti į konfliktus.

„Visada parodau posūkį, praleidžiu. Stengiuosi būti džentelmenas. Bet kiekvienam reikia save auklėti. Pastebiu, kai žmona sako, kad perspaudžiu, tada stengiuosi su savimi dirbti, nes kartais važiuoju ne vienas, bet ir su šeima – su žmona ir vaikais, juk vežu brangiausią savo turtą“, – įsitikinęs jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Merūnas Vitulskis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Merūnas Vitulskis

Važiuojant per didžiuosius Lietuvos miestus, anot operos solisto, galima nesunkiai pamatyti skirtingas vairavimo tendencijas. Štai Kaune eismas greitesnis, tad agresyviau vairuojama, o Vilniuje bandoma praleisi, bet garso signalo, deja, kartais neišvengsi.

Dar kitokia situacija vasaros metu, mat Palangą ir Šventąją užplūsta poilsiautojai – automobilį galima pamatyti ant kiekvieno kampo.

Neišvengia agresyvių vairuotojų

Eismo kultūrą Lietuvoje Merūnas palygina ir su užsienio šalimis, mat čia jis praktiškai ekspertas – pats vairavo tiek Vokietijoje, tiek Austrijoje. Visgi vyras nepastebėjo, kad šiose šalyse būtų nuolat signalizuojama ar kitaip agresyviai elgiamasi.

„Užsienyje žmogus kantriai laukia, į kitą juostą rikiuojasi arba elementariai lėčiau važiuoja. Nežinau, kaip kitiems, ar čia tik man, bet dažnai pastebiu agresyvų elgesį“, – atkreipia dėmesį M.Vitulskis.

Vyras ragina agresyviai besielgiančius kelyje pažiūrėti pamokančią reklamą, kurioje – eismo kultūros kasdienybė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eismas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eismas

„Joje susitinka du žmonės, kurie neseniai pasirašė verslo sutartį, ir nuvažiavo savo keliais. Tuomet įvažiavus į gatvę pradėjo vienas kitam signalizuoti. Rėkia iš nugaros, o priėjus prie automobilio pamato, kad tai tas pats partneris, su kuriuo ką tik pasirašė sutartį. Užsidarius geležinėje dėžutėje labai patogu elgtis nemandagiai, tačiau turime prisiminti, kad iš to automobilio teks išlipti. Taigi ir dėl savęs, ir dėl kitų vertėtų elgtis mandagiau“, – pastebi operos solistas.

Operos solistas neslepia apmaudo, kad toks elgesys sugadina visą dieną ir namo grįžti ne tik pavargęs, bet ir emociškai išsekęs.

„Matot, automobilyje patogu pasislėpti, nes galit tiesiog nereaguoti ir ramiai nuvažiuoti, tačiau tas blogas jausmas, įspūdis išlieka mintyse ir grįžus namo“, – svarsto Merūnas.

Gretos Skaraitienės nuotr./Merūnas Vitulskis
Gretos Skaraitienės nuotr./Merūnas Vitulskis

Tikisi didesnio bendruomeniškumo

Operos solistas tikisi, kad ateityje žmonės bus dar labiau bendruomeniškesni. „Su kitais reikia elgtis taip, kaip norėtum, kad su tavimi elgtųsi. Pavyzdžiui, aš, stovėdamas spūstyje stengiuosi įleisti kitus automobilius. Vairuotojai nusišypso, padėkoja. Tuomet jautiesi padaręs gerą darbą. Gal kitą kartą ir tave taip pat lengvai užleis“, – tikina jis.

O ar yra vienas ir tikslus atsakymas, kaip pakeisti eismo kultūrą keliuose? M.Vitulskio nuomone, kad būtų matomi akivaizdūs pokyčiai, reikėtų pradėti nuo savęs.

„Jei visi norime turėti gerą ekosistemą, pirmiausia keiskime savo elgesį. Nors matome piktus veidus, ne visada mandagų elgesį, bet reikia tik nusišypsoti, pakelti ranką ir palinkėti sėkmės. Daugiau kito pasirinkimo nėra. Todėl galvoju, kad kiekvienas iš pradžių turime atsisukti į save“, – apie eismo kultūrą ir kaip ją pakeisti kalba M.Vitulskis.

Saugaus eismo skiltis rengiama kartu su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas