Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas atskleidė, kas vaikus turėtų išmokyti saugaus elgesio keliuose

Įsibėgėjant mokslo metams, vis daugiau tėvų priima sprendimą leisti savo vaikams pasiekti ugdymo įstaigas ir laisvalaikio užsiėmimų vietas be suaugusiųjų priežiūros.
Paženklintos gatvės Vilniuje
Paženklintos gatvės Vilniuje / Akcijos organizatorių nuotr.

Todėl akivaizdu, kad vaikams būtini pagrindiniai saugaus elgesio eisme įgūdžiai nuo pat mažumės. Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas gyventojų tyrimas, 9 iš 10 respondentų mano, kad pagrindinis vaikų saugaus elgesio eisme žinių šaltinis turi būti jų tėvai.

„Vyraujanti absoliučiai didžiosios gyventojų dalies nuomonė yra ta, kad daugiausia atsakomybių už vaikų saugų ir patikimą elgesį eisme turi prisiimti nepilnamečių tėvai. Šis supratimas yra labai svarbus, nes būtent iš tėvų vaikai perima elgesio modelius ir saugaus eismo pradmenys turėtų būti suformuoti artimiausioje jų aplinkoje. Todėl labai svarbu vaikams rodyti gero elgesio kelyje pavyzdžius, o ne atvirkščiai“, – sako „Lietuvos draudimo“ strategijos, klientų ir marketingo direktorė Aurelija Kazlauskienė.

A. Kazlauskienė, Lietuvos draudimo nuotr.
A. Kazlauskienė, Lietuvos draudimo nuotr.

Remiantis tyrimo rezultatais, kiek mažesnė, bet visgi reikšmingai didelė respondentų dalis teigia, kad vaikai saugaus eismo įgūdžius turėtų lavinti ir mokykloje. „Daugiau nei 80 proc. apklaustųjų mano, kad išmokti, kaip teisingai elgtis gatvėje, vaikai turėtų ne tik iš artimosios aplinkos, bet ir ugdymo įstaigose. Mokykla vaikams pateikia formalesnį, labiau struktūruotą požiūrį į saugų elgesį kelyje, kuris gali puikiai papildyti tėvų perteiktas žinias“, – pažymi specialistė.

Kaip kiti galimi saugaus elgesio kelyje įgūdžių šaltiniai yra nurodomi giminaičiai, seneliai ir vyresni broliai, seserys (42 proc.), policija ir eismo priežiūros institucijos (29 proc.). Kas trečias respondentas (31 proc.) mano, kad apie saugaus elgesio keliuose principus turėtų domėtis pats vaikas, rodo tyrimo rezultatai.

„Saugaus eismo mokymai turėtų būti visos šeimos atsakomybė. Nors tėvai turėtų tam skirti daugiausia dėmesio, visgi svarbu, kad vaikas klausytų ir kitų žmonių iš artimos aplinkos bei paisytų jų patarimų. Visgi, kone trečdalio respondentų nuomonė, kad edukacija apie saugų eismą turėtų užsiimti pats vaikas, kelia nerimą. Būtina prisiminti, kad pirmųjų įgūdžių vaiką derėtų išmokyti, ir tik jau žinomas žinias jis gali pasikartoti ar jas gilinti pats“, – sako „Lietuvos draudimo“ atstovė.

„Lietuvos draudimas“ kartu su saugaus eismo specialistais iš Policijos departamento ir pradinio ugdymo ekspertais išleido pradinukams skirtą knygą „Saugus kelyje“.

„Šioje knygoje vaikai išvys ne tik nuotaikingas iliustracijas ar juokelius, bet ir galės prisiminti tėvų ar mokykloje išmokytus saugaus eismo įgūdžius. Knygoje pateiktos istorijos atspindi realiame gyvenime pasitaikančias situacijas, tad vaikui bus lengviau ir paprasčiau suprasti, kaip saugiai elgtis gatvėje, kelyje, parke ar autobuse“, – sako „Lietuvos draudimo“ atstovė.

Knygą „Saugus kelyje“ parašė Paulius Norvila, iliustravo Simonas Kvintas, ją išleido leidykla „Baltos lankos“. Knygą galima įsigyti šalies knygynuose ir didžiuosiuose prekybos centruose, o elektroninė leidinio versija prieinama nemokamai portale „Apsaugok mane“.

Kaip ir kasmet, bendrovė „Lietuvos draudimas“ rugsėjo mėnesį vykdo socialinę akciją „Apsaugok mane“, kurios metu visus šalies moksleivius apdraudžia nuo nelaimingų atsitikimų keliuose. Šį rugsėjį apdraustų šalies moksleivių skaičius siekia 358 tūkst.

Draudimo apsauga ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklinio amžiaus vaikams automatiškai įsigaliojo pačią pirmąją rugsėjo dieną ir galios iki pat rugsėjo 30 dienos pabaigos. Tam, kad draudimo apsauga galiotų, tėveliams ir globėjams nieko papildomai nereikia daryti. Draudimo suma, skiriama vienam moksleiviui, priklauso nuo patirtų sužalojimų ir gali maksimaliai siekti iki 5 tūkst. eurų.

Daugiau apie vaikų saugumo keliuose iniciatyvą „Apsaugok mane“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas