Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vairavimo instruktorius: „Tegu pirmas slystelėjimas būna specialioje aikštelėje, o ne eisme“

Kiekvienais metais šaltasis sezonas prasideda avarijomis. Vienose jų nukenčia žmonės, kitose sudaužomi tik automobiliai. Ir šias avarijas dažniausiai lemia ne tik nesugebėjimas prognozuoti situacijos, bet ir nežinojimas, ką daryti, kai automobilis pradeda slysti.
Centro atidarymo akimirka
Centro atidarymo akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Tačiau Lietuvoje yra vietų, kur vairuotojai gali tobulinti savo įgūdžius valdydami automobilį ant slidžios dangos. Ne, tai ne apsnigtos aikštelės ar užšalę vandens tvenkiniai. Automobilio slydimą galima pajusti bet kuriuo metų laiku tam skirtose mokymo vietose.

Panevėžio darbo rinkos mokymo centre įrengta aikštelė su slidžia danga nestokoja lankytojų. Kai kurie čia ateina vedami asmeninio noro patobulėti, kitus čia atsiunčia darbdaviai, siekdami turėti saugiai kelyje vairuojančius darbuotojus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Vytautas Šakėnas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Vytautas Šakėnas

„Dažniausiai papildomas mokymas aktualus tiems, kurie nori išmokti važiuoti ant slidžios dangos. Be specializuotų centrų, Lietuvoje daugiau nėra kur patobulinti šių įgūdžių. Niekur kitur juk negali to mokytis. Nei aikštelėje žiemą paskraidysi, nei ant ežero ledo. Telieka specialios trasos.

Tačiau tokių žmonių, kurie ateina pas mus tobulinti savo vairavimo ant slidžios dangos įgūdžių, yra nemažai. Jų daugėja. Žmonės ateina ir pavieniui, ir darbdaviai siunčia savo darbuotojus pasitobulinti. Juk niekas nenori, kad pasnigus įmonės darbuotojai sudaužytų pusę bendrovės automobilių. Žmonės suprato šių mokymų naudą“, - sako Vairuotojų praktinio mokymo vadovas Vytautas Šakėnas.

Galima daug metų praleisti prie vairo ir pirmą kartą paslydus pasimesti ir sudaužyti automobilį.

Vairavimo ekspertas aiškina, kad kartais slidi atkarpa kelyje gali „prigauti“ net ir daugelį metų važinėjantį vairuotoją, jei jis anksčiau nėra susidūręs su netikėtomis situacijomis kelyje. Juk pirmojo slydimo suvaldymas reikalauja gerokai daugiau laiko iš tų, kurie niekada nėra slydę.

„Galima daug metų praleisti prie vairo ir pirmą kartą paslydus pasimesti ir sudaužyti automobilį. Geriausia tą pirmą paslydimą ar apsisukimą atlikti saugioje trasoje, saugiais greičiais, o ne realiame eisme.

Pas mus, Panevėžio darbo rinkos mokymo centre, žmonių su lengvaisiais automobiliais mokyta daugiau kaip 1000, profesionalų, besimokančių 95-ą kodą – beveik 3000. Po šių mokymų visi išeina patenkinti ir dauguma pasako, kad tai buvo naudinga. Atvažiuoja visi tikėdamiesi pramogos, o išvažiuoja supratę, kad buvo naudos.

Siūlyčiau prieš žiemą prisiminti slydimą, o su tuo nesusidūrusiems atvykti ir išbandyti savo sugebėjimus ant slidžios dangos“, – kalbėjo V.Šakėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai