Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vairuotojų yda – negebėjimas saugiai pravažiuoti pro eismo įvykio vietą

Atėjus rudeniui ir vis anksčiau temstant, gerokai daugiau laiko prie vairo praleidžiama tamsiuoju paros metu. Vairavimas naktį reikalauja dar didesnės dėmesio koncentracijos nei dieną, tačiau ne visi vairuotojai sugeba tinkamai įvertinti net pačias elementariausias situacijas.
Avarijos vietoje
Avarijos vietoje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Kaip praleisti artėjantį automobilį su švyturėliais ar su juo prasilenkti dauguma vairuotojų jau žino, tačiau šį kartą pakalbėsime apie kitą situaciją. Ką vairuotojas turėtų daryti, jei tolumoje prieš save išvydo žybsinčius mėlynos ir raudonos spalvos švyturėlius bei stovintį policijos automobilį?

Pirmiausia, derėtų prisiminti vieną auksinę taisyklę. Policijos ar kitų tarnybų pareigūnai specialiųjų šviesos signalų niekada neįjungs be reikalo. Tai pirmas dalykas, kurį turi žinoti vairuotojai. Kitas dalykas, kurio vairuotojai kartais nepaiso, kelių eismo taisyklėse aprašytas elgesys pravažiuojant pro mirksinčius švyturėlius.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje

Lietuvoje jau ne kartą yra pasitaikę atvejų, kai neatidūs eismo dalyviai net ir dienos metu kliudo su įjungtais švyturėliais stovinčius policijos automobilius. Tamsiuoju paros metu tyko dar didesni pavojai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Virginijus Mačėnas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Virginijus Mačėnas

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas Virginijus Mačėnas primena prie automobilio su mirksinčiais švyturėliais artėjantys vairuotojai privalo pasirinkti tokį greitį, jog esant būtinybei galėtų sustoti nesukeldami pavojaus.

Tokia taisyklė sugalvota ne veltui, mat praktikoje yra buvę atvejų, kai į švyturėlius dėmesio nekreipę ir greičio nemažinę vairuotojai susidūrė su po avarijos ant kelio likusiomis stovėti transporto priemonėmis ar kitomis kliūtimis.

Švyturėliai įjungti ne veltui, jie atkreipia dėmesį ir informuoja kitus vairuotojus.

„Nesvarbu, ar tai būtų miesto gatvė, ar magistralė, bet vairuotojai turi pasirinkti tokį greitį, jog esant būtinybei galėtų saugiai sustoti nesukeldami pavojaus sau ir kitiems eismo dalyviams.

Jei tamsoje matote, kad mirksi švyturėliai, sumažinkite greitį ir nevažiuokite pro tarnybinį automobilį tokiu greičiu, kokiu važiavote prieš tai. Švyturėliai įjungti ne veltui, jie atkreipia dėmesį ir informuoja kitus vairuotojus. Galbūt ant kelio po avarijos likę nuolaužų, guli kritęs gyvūnas ar yra kitų kliūčių“, – sako V.Mačėnas.

Tačiau vairuotojų elgesys turi ir teigiamų tendencijų. Praktikoje tenka pastebėti lengvųjų automobilių vairuotojų įprotį, kurie jį perėmė iš vilkikų vairuotojų.

Tamsiu ar net šviesiu paros metu, artėdami prie su švyturėliais stovinčio automobilio, kai kurie vairuotojai ne tik mažina greitį, bet ir įjungia avarinės šviesos signalizaciją.

Taip jie įspėja ir kitus iš paskos važiuojančius apie tai, kad greitis mažinamas ne šiaip sau ir derėtų imtis papildomo atsargumo veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai