Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas iš 24 dviratininkų susidūrimų su automobiliais – mirtinas

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, 2017 m. iki liepos mėnesio šalies keliuose ir miestų gatvėse fiksuota 119 dviratininkų susidūrimų su automobiliais, 50 tokių įvykių atsitiko dėl dviratininkų kaltės. Penkiais atvejais šie susidūrimai pasibaigė dviratininkų mirtimis.
Laisvės alėjos dviračių takas
Laisvės alėjos dviračių takas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiemet Alytuje eismo įvykiuose buvo sužeistas vienas 14-metis dviratininkas, o Alytaus rajone nukentėjo 67-erių dviratininkas.

Nukentėjusiųjų dviratininkų Alytaus mieste ir rajone nėra daug, tačiau fiksuojama nemažai dviračių vairuotojų elgesio pažeidimų kelyje, neretai ant dviračio sėda neblaivūs asmenys. Todėl Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Alytaus aps. VPK) pareigūnai, atsižvelgdami į Lietuvos kelių policijos tarnybos iniciatyvą, stiprina dviračių vairuotojų kontrolę keliuose, organizuoja prevencines priemones.

Liepos 25-ąją Alytaus aps. VPK bendruomenės pareigūnai į pagalbą pasikvietė vaikų bičiulį Amsį ir apsilankė prie dviračių takų, jų nuomos punkto. Šia išvyka buvo siekiama dviračių vairuotojams akcentuoti pagrindinius Kelių eismo taisyklių reikalavimus, įvertinti, ar tvarkingomis dviratėmis transporto priemonėmis važinėja alytiškiai ir miesto svečiai, suteikti jiems rūpimą informaciją.

Sutiktieji dviratininkai buvo maloniai nustebinti dviračių ir pėsčiųjų take sutikę policijos pareigūnes ir Amsį, ypatingai džiaugėsi vaikai, galėdami dar kartą susitikti su savo bičiuliu. Suaugusiesiems buvo įteiktos dviratininkų atmintinės, lankstinukai apie saugų dviračių eismą, keliamus reikalavimus šioms šiltuoju sezonu populiarioms transporto priemonėms.

Viešojoje erdvėje gausu patarimų ir rekomendacijų dviračių vairuotojams, o Kelių eismo taisyklės įtvirtina privalomus vykdyti reikalavimus. Primename svarbiausias nuostatas.

Važiuojamąja dalimi arba gatve, gali važiuoti ne jaunesni nei 14 metų asmenys. Išlaikius specialius dviračių vairuotojų kursus ir gavus pažymėjimą, važiuojamąja dalimi galima keliauti asmenims nuo 12 metų. Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti dviračiu leidžiama nuo 8 metų, o gyvenamojoje zonoje dviratininkų amžius neribojamas.

Dviračių vairuotojams draudžiama važiuoti važiuojamąja dalimi, jeigu šalia įrengti dviračių takai. Taip pat draudžiama važiuoti automagistralėmis ir greitkeliais. Per pėsčiųjų perėjas dviratininkai privalo dviratį persivesti, o ne juo važiuoti.

Važiuodamas kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, dviračio vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems. Važiuodamas šaligatviu dviratininkas turėtų būti ypač atsargus, nes į dviračio tako zoną bet kuriuo metu gali įbėgti vaikas ar suaugęs žmogus. Pro pat pėsčiąjį leidžiama važiuoti greičiu, kuris yra artimas jo judėjimo greičiui (3–7 km/val.).

Saugiam dviračio vairavimui būtinas tvarkingas stabdis ir garso signalas. Taip pat dviračio gale turi būti raudonas atšvaitas arba raudonos šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Jei dviračio priekyje dega baltos, o gale – raudonos šviesos žibintas, tuomet nereikia šviečiančios liemenės. Jeigu tokių žibintų nėra arba jie neveikia, dviratininkas privalo bet kuriuo paros metu vilkėti šviesą atspindinčią ryškiaspalvę liemenę.

Dviračio vairuotojui ar keleiviui, kuriam nėra 18 metų, dėvėti užsegtą šalmą kelyje būtina. Vyresniam dviratininkui šalmas yra rekomenduojamas. Jei važiuojama be jo, bauda numatyta nuo 20 iki 40 eurų.

Kelių eismo taisyklėse nurodyta, kad dviratininkas negali važiuoti rankas patraukęs nuo vairo. Važiavimo metu taip pat draudžiama būti įsikibus į kitas transporto priemones – viešąjį transportą, automobilį, motociklą ar bet kurį kitą. Dviratininkai su dviračiais taip pat negali būti velkami ar vilkti kitų transporto priemonių. Išimtis taikoma tik tam specialiai skirtoms priekaboms. Draudžiama ant dviračio rėmo vežti suaugusiuosius ar vaikus. Dviratininkas gali vežti keleivius, jei tam yra įrengta speciali sėdėjimo vieta, vaikų atveju tai būtų vaikiška kėdutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?