Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietoje protokolų dalyti atšvaitai nedrausmingus pėsčiuosius ir stebino, ir džiugino

Ketvirtadienio vakarą Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai bei VĮ „Panevėžio regiono keliai“ specialistai iš Panevėžio pajudėjo į Rokiškio pusę. Apskrityje nuspręsta surengti prevencinę, šviesą atspindinčių priemonių dalijimo akciją, kurios metu be atšvaitų vaikštantys pėstieji bei važiuojantys dviratininkai būtų drausminami ne baudomis, o dovanomis.

Į naktinę akciją leidosi Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro Veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio viršininkas Erikas Klimas su specialistu Vainiumi Rapševičiumi bei VĮ „Panevėžio regiono keliai“ Saugaus eismo skyriaus viršininkas Tomas Žagūnis su inžinieriumi Tadu Brazdžioniu.

Akcijos vykdytojai pirmiausia nusprendė sukti į Rokiškio pusę ir pasivažinėti tamsiomis šio rajono kaimų gatvelėmis. Ilgai laukti pirmųjų tamsių pėsčiųjų nereikėjo.

Kamajų miestelyje sutikta moteris, kuri neapšviesta gatve ėjo nešina prožektoriumi. Tiesa, jis buvo išjungtas. Policijos pareigūnus pamačiusi moteris jau nebespėjo šio šviesos šaltinio įjungti, tad buvo sustabdyta trumpam pokalbiui. Moteris teigė einanti į parduotuvę. Akcijos organizatoriai moteriai uždėjo atšvaitą, kad ši kelionės tikslą pasiektų saugiai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka

Kiek vėliau į akcijos organizatorių akiratį pakliuvo du vyrai, kurie tamsia gatve ėjo be atšvaitų. Vienas iš vyrų turėjo prožektorių, tačiau jis taip pat buvo išjungtas. Abu vyrai buvo aprengti šviesą atspindinčiomis liemenėmis. Už kelių akimirkų toje pačioje gatvėje iš tamsos išniro ir dar vienas praeivis. Jis teigė, kad jo garažas yra netoli, čia pat vietoje, todėl jis ir neužsidėjo atšvaito.

Siekiant užkirsti kelią dar vienoms laidotuvėms kaime, praeiviui buvo įteiktas atšvaitas.

Policijos pareigūnai vyrą patikino, kad dažniausiai skaudžios nelaimės ir įvyksta netoli namų, kuomet žmogus į kelionę išsiruošia be atšvaito. Praeivis taip pat pat parodė žibintą, kurį nešėsi, tačiau jis, kaip ir prieš tai sustabdytų asmenų, buvo išjungtas. Vyras aprengtas šviesą atspindinčia liemene.

Nuvykus į kitą kaimą pastebėtas vyriškis, kuris taip pat buvo sunkiai įžiūrimas blankiai apšviestoje gatvėje. Vyras patikino, kad traukia namo iš šermenų.

Siekiant užkirsti kelią dar vienoms laidotuvėms kaime, praeiviui buvo įteiktas atšvaitas ir pirkinių krepšys su šviesą atspindinčiais elementais.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka

Apie 20-ą valandą pastebėtas būrelis vaikinų. Nepilnamečiai neturėjo atšvaitų, tad kiekvienam iš jų ant rankos buvo uždėta šviesą atspindinti juosta. Vienas jaunuolis prieš tai buvo pastebėtas sėdintis ant dviračio, tad jam padovanota liemenė ir įteiktas informacinis leidinys apie dviratininkų teises ir pareigas bei priminta apie reikalavimus dviračiui.

Jūžintų miestelyje pastebėta tamsia gatve žingsniuojanti trijulė. Du vaikinai ir mergina atšvaitų neturėjo ir naudojo tik vieną šviesos šaltinį – mobiliojo telefono prožektorių. Į parduotuvę traukusiai kompanijai įteikti atšvaitai, o merginai dar padovanotas ir VĮ „Panevėžio regiono keliai“ pirkinių krepšys su šviesą atspindinčia juosta.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka

Tokį patį šviesą atspindintį pirkinių krepšį gavo ir į parduotuvę įsigyti alaus pėdinęs vyras. Sustabdytas policijos jis suprato, kad ką tik įkliuvo dėl atšvaito nenaudojimo, tačiau netrukus nudžiugo išgirdęs, kad vietoje protokolo šį kartą gaus dovanų.

Pėsčiasis pasiteiravo, ar į dovanotą krepšį tilps keturios „pūslės“ alaus.

Pėsčiasis pasiteiravo, ar į dovanotą krepšį tilps keturios „pūslės“ alaus ir tuoj pat nuskubėjo į jau užsidaryti besiruošiančią parduotuvę.

Kiek vėliau akcijos rengėjai nuvyko į Obelius. Čia aptikta tamsioje sankryžoje stovinti jaunuolių kompaniją. Išlipę iš automobilio vaikinai stovėjo visiškoje tamsoje ir teigė, kad atvyko apžiūrėti planuojamo pirkti „Audi“. Jiems taip pat uždėti atšvaitai ir palinkėta gero kelio vairuojant naująjį pirkinį.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka

Akcijos organizatoriai iš viso apsilankė trijuose rajonuose – Rokiškio, Biržų ir Kupiškio. Iš viso akcijos metu buvo išdalintos kelios dešimtys šviesą atspindinčių priemonių.

Skaičiuojama, kad per 11 šių metų mėnesių Panevėžio apskrityje jau žuvo 3 pėstieji ir 1 dviratininkas, 72 pėstieji ir 33 dviratininkai buvo sužaloti. Dėl pėsčiųjų kaltės įvyko 19, dėl dviratininkų – 18 eismo įvykių. 

Lyginant tuos pačius 2014-ųjų ir 2015-ųjų metų laikotarpius, šiemet statistika kiek geresnė, tačiau policija primena – nederėtų pamiršti, kad dar liko beveik trys savaitės gruodžio, kuris taip pat pasižymi itin ilga tamsiąja paros dalimi.

Praėjusiais metais Panevėžio apskrityje per 11 mėnesių žuvo 8 pėstieji ir 2 dviratininkai, sužeisti buvo 84 pėstieji ir 33 dviračių vairuotojai. Dėl pėsčiųjų kaltės įvyko 24, dėl dviratininkų – 16 incidentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai