Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 17

Panevėžio rajono gyventojai priblokšti: viena „Rail Baltica“ geležinkelio vėžės alternatyvų driekiasi per jų namus

Tiesiant geležinkelio vėžę „Rail Baltica“ valstybė iš gyventojų visuomenės reikmėms ketina paimti daugiau nei 3 tūkst. sklypų. Tačiau Panevėžio rajono gyventoja Irena Černiauskienė patyrė šoką sužinojusi, kad viena iš svarstomų geležinkelio atšakos alternatyvų driekiasi per jos ir kaimynų gyvenamuosius namus. Susisiekimo ministerija tvirtina, kad dar niekas nenuspręsta, o teisininkai gerų žinių gyventojams neturi: įstatymai numato teisę valstybei išpirkti bet kokią žemę valstybinės svarbos projektams – net jei ten stovi namai.
2
„Rail Baltica“ papildoma atšaka gali driektis ir per gyvenamuosius namus

Suprasti akimirksniu

  • Bendras „Rail Balticos“ geležinkelio linijos ilgis Lietuvoje siekia 392 km, iš kurių ruožo Jiesios (Kaunas) iki Lietuvos ir Lenkijos siena ilgis tęsiasi apie 100 km.
  • Vien „Rail Baltica“ geležinkelio vėžės trasai nuo Jiesios (Kaunas) iki Lietuvos ir Lenkijos sienos pagal parengtą specialiojo plano projektą visuomenės poreikiams numatoma paimti 3259 sklypus.​​ Iš viso šių visuomenės reikmėms paimtų sklypų plotas siektų 1431 hektarą.
  • Visuomenės reikmėms numatytų paimti sklypų paskirtis įvairi: žemės ūkio, miškų ūkio, gyvenamosios ir kitos paskirties. Daugumą sudaro žemės ūkio paskirties sklypai.
  • „Rail Baltica“ geležinkelio vėžės trasai nuo Jiesios (Kaunas) iki Lietuvos ir Lenkijos sienos statyti planuojamų paimti visuomenės poreikiams statinių skaičius yra 267, iš jų gyvenamųjų pastatų – 50 vienetų.

Europinė geležinkelio vėžė „Rail Baltica“ – vienas ambicingiausių Lietuvos ir kaimyninių šalių projektų, kuris geležinkeliu sujungs Baltijos šalis su Lenkija ir leis iš Vilniaus į Varšuvą nuvykti kiek daugiau nei per keturias valandas.

Visgi nors valstybei toks projektas reiškia patogumą, Baltijos šalių integraciją į Europos geležinkelių tinklą, o gal net ir išaugsiantį turizmą, jo įgyvendinimas neapsieina be netikėtumų.

Rail Baltica nuotr./„Rail Baltica“ žemėlapis
Rail Baltica nuotr./„Rail Baltica“ žemėlapis

Lietuvos teisės aktai numato, kad statant strateginės reikšmės objektus valstybė gali visuomenės reikmėms iš gyventojų paimti bet kokius žemės sklypus, kurie atsiduria šio objekto kelyje. Net jei juose stovi gyvenamieji namai ar plyti dirbami laukai.

Susisiekimo ministerija 15min informavo, kad vien „Rail Baltica“ geležinkelio vėžės trasai nuo Jiesios (Kaunas) iki Lietuvos–Lenkijos sienos pagal parengtą specialiojo plano projektą visuomenės poreikiams numatoma paimti 3259 sklypus, kurie užima 1431 hektarą.

Susisiekimo ministerijos grafikas/Rail Baltica trasa Jiesia (Kaunas)-Lenkijos siena
Susisiekimo ministerijos grafikas/Rail Baltica trasa Jiesia (Kaunas)-Lenkijos siena

Nors daugumos šių sklypų paskirtis – žemės ūkio, planuojamos geležinkelio vėžės kelyje atsiduria ir statinių. Susisiekimo ministerija 15min pranešė, kad vien minėtame ruože planuojama visuomenės poreikiams paimti 267 statinius, o iš jų gyvenamųjų pastatų – 50.

„Panika, baimė, šokas“: 30 metų savo name gyvenanti šeima turėtų išsikraustyti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas