„Kiekvieną mėnesį šveicarams paskerdžiame po 40 gyvulių, tačiau kol kas iškeliauja tik po 20 kg kiekvieno galvijo mėsos, nes jie pageidauja tik vidinės išpjovos, nugarinės ir užpakalinio kumpio dalies“, – eversus.lt sakė Mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos direktorius Darius Dzekčiorius.
Lietuvos, Latvijos ir Estijos mėsinių galvijų augintojus bendram projektui sutelkė antras pagal dydį Šveicarijos mažmeninės prekybos tinklas „Coop“, didžiausia šios šalies mėsos perdirbimo įmonė „Bell“ ir mėsinių galvijų augintojų asociacija bei ūkininkų įmonė „Vianco“.
Lietuvoje eksportu rūpinasi kooperatinė bendrovė „Baltic Cattle“. Ji gyvulius perka iš 15 ūkių, o viena didžiausių šviežios mėsos gamintojų ir pardavėjų Lietuvoje „Agaras“ juos paskerdžia.
Estai šveicarams jautienos patiekia tiek pat, kiek ir lietuviai, o latviai – perpus mažiau, nes jie į kitas šalis daugiausia pardavinėja prieauglį tolesniam auginimui.