Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įvedus nepaprastąją padėtį, vilkikai į Baltarusiją vykti galės, bet raginami ieškoti alternatyvių maršrutų

Jei Seimas antradienį nuspręs įvesti neprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija, vilkikai ir toliau galės vykti į šią šalį, teigia Susisiekimo ministerija. Vežėjai tvirtina, kad situacija neramina, tačiau bent šiuo metu „ypač didelių eilių“ pasienyje su Baltarusija nematyti.
Sunkvežimiai prie Medininkų pasienio posto laukia leidimo įvažiuoti į Baltarusiją
Sunkvežimiai prie Medininkų pasienio posto laukia leidimo įvažiuoti į Baltarusiją / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimas sieks dar antradienį pasienyje su Baltarusija patvirtinti nepaprastąją padėtį.

Ji galiotų pasienio ruože ir penki kilometrai į šalies gilumą nuo jo, taip pat migrantų apgyvendinimo vietose Kybartuose, Medininkuose, Pabradėje, Rukloje ir Vilniuje.

Numatomas ir judėjimo draudimas visoje teritorijoje, kurioje įvesta nepaprastoji padėtis.

Tiesa, kaip 15min patvirtino Susisiekimo ministerija, vilkikų judėjimas tarp Lietuvos ir Baltarusijos nebūtų ribojamas.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Susisiekimo ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Susisiekimo ministerija

„Įvedus nepaprastąją padėtį, vilkikų eismas per Baltarusijos sieną apribotas nebus. Numatomi pakeitimai skirti suvaldyti nelegalią migraciją“, – komentare teigė Susisiekimo ministerija.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ antradienį išplatintame pranešime ragino vežėjus įvertinti galimus alternatyvius tarptautinius maršrutus ir rinktis kitas kelionių kryptis pristatant krovinius užsakovams.

Lenkija nuo lapkričio 9 dienos 7 valandos uždarė Kuznica-Bruzgi pasienio kontrolės punktą. Dėl susiklosčiusios situacijos sienos kirtimas šiame pasienio poste yra sustabdytas – norint ją kirsti, reikia rinktis Terespolio-Bresto ir Bobrovniki-Berastavicos pasienio punktus.

Medininkų pasienio punkte stebimos dviejų parų eilės

„Linava“ inovacijų ir transporto politikos sekretorius Andrius Burba 15min teigė, kad eilės Medininkų pasienio kontrolės punkte kol kas drastiškai nedidėja.

„Mes savo vežėjams rekomenduosime ieškoti alternatyvių maršrutų“, – sakė A.Burba.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Burba, Lietuvos nacionalinės automobiliais vežėjų asociacijos „Linava“ inovacijų ir transporto politikos sekretorius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Burba, Lietuvos nacionalinės automobiliais vežėjų asociacijos „Linava“ inovacijų ir transporto politikos sekretorius

Tuo metu Lietuvos nacionalinės ekspeditorių ir logistų asociacijos „Lineka“ viceprezidentas Arūnas Bertašius teigė, kad paprastai šiuo metų laiku pasienyje su Baltarusija visada stebimos eilės.

„Kol kas aš kažkokio ypač didelio sutrikimo iš Baltarusijos nematau, bet eilės paprastai spalį–lapkritį būna kiekvienais metais. Labai sunku atskirti, ar tai yra sezoninis dalykas, ar susijęs su migrantų krize“, – tvirtino A.Bertašius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilkikai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilkikai

Savo ruožtu A.Burba pastebėjo, kad jau kurį laiką iš Baltarusijos pusės stebimas procesų vilkinimas, lėtas tikrinimas ir tam tikri dirbtiniai barjerai. Vienas tokių – įvestos privalomos navigacinės plombos krovinių įvežimui iš Lietuvos. Šios plombos leidžia Baltarusijos pareigūnams stebėti vilkikų maršrutą jų teritorijoje, kol kroviniai pasieks paskirties vietą.

„Jie įsivedė plombas iš Lietuvos pusės įvažiuojančiam transportui, ko nėra nei važiuojant iš Latvijos, nei iš Lenkijos pusės. Taip iškart vilkinamas procesas ir, be abejo, tai kažkiek kainuoja. Kol kas tai nėra tie pinigai, kurie darytų didelę įtaką paslaugos kainai, bet tai yra apsunkinimas vežėjams“, – patikino jis.

Jis nurodė, kad vežėjai neturi galimybių nukreipti visus krovinius per Lenkiją ar Latviją. „Negalime praskristi šitos valstybės, tai turime susitaikyti su situacija“, – teigė A.Burba.

Kokią įtaką vežėjų veiklai darys nepaprastosios padėties įvedimas, pašnekovai vertino atsargiai. A.Burba pastebėjo, kad kol kas nėra signalų, jog būtų uždaryta Lietuvos siena su Baltarusija.

Bet koks šaršalas ant sienos yra blogai, nes tai nukreipia resursus, nukreipia dėmesį.

„Lineka“ viceprezidentas tvirtino, kad Vyriausybė ir jėgos struktūros gali geriau įvertinti nepaprastosios padėties poreikį, o šią krizę jis vertino vienareikšmiškai blogai.

„Bet koks šaršalas ant sienos yra blogai, nes tai nukreipia resursus, nukreipia dėmesį“, – kalbėjo A.Bertašius.

Kaip pranešė „Linava“, naujausiais duomenimis, Medininkų pasienio kontrolės punkte šiuo metu įstrigę 283 vilkikai, kurie laukia vidutiniškai 49 valandas, kol bus įleisti per sieną. Šalčininkų kontrolės punkte maždaug po 15 valandų laukia 99 krovininiai automobiliai, Lavoriškių punkte – 80 vilkikų laukia vidutiniškai 19 valandų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas