Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių pamėgtos Lenkijos degalinės netrukus gali nebebūti patrauklios: prognozuoja kainų šuolį

Iki šiol degalų kainos kaimyninėje Lenkijoje viliojo ir lietuvius – savaitgaliais ten traukė ne tik pasienio gyventojai, bet ir žmonės iš tolimesnių Lietuvos rajonų. Tačiau ar taip bus ilgai? Lenkijos ekspertai įspėja, kad situacija degalinėse nenuteikia pozityviai, o toliau esą bus dar blogiau, nes degalų kainos augs, ypač dyzelino.
Orlen degalinės maistas
Degalinė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Praėjusį savaitgalį į Lenkiją iš Lietuvos traukė daugybė automobilių. Nemaža jų dalis suko tiesiai į degalines, kadangi, nors pabrangę, degalai čia vis dar pigesni nei Lietuvoje. Tarkim, dyzelino kaina už litrą buvo 8,19 zloto, kas yra 1,71 euro.

Vis dėlto netrukus tokios kelionės gali ir neapsimokėti. Kaip teigiama gazeta.pl automobiliams skirtoje rubrikoje moto.pl, šiuo metu degalų kainos artėja prie rekordinių aukštumų Lenkijoje.

„Niekas nerodo ir to, kad artimiausiu laiku augimas galėtų sustoti“, – teigiama tekste, kuriame remiamasi e-petrol.pl degalų rinkos eksperto Grzegorzo Maziako pokalbiu su „Autokult“.

Anot eksperto, kitąmet litro degalų kaina gali išaugti iki 9,5–10 zlotų, o tai jau bus 1,98–2,09 euro.

Įtakos tokiems pokyčiams, kaip teigia ekspertas, turės keli dalykai. Pirmiausia – grįžimas prie standartinio pridėtinės vertės mokesčio (PVM), kuris šiuo metu siekia 8 proc., tačiau jau nuo sausio 1-osios augs iki 23 proc.

Antrasis veiksnys, lemsiantis kainų augimą degalinėse, bus europinis embargas naftai ir degalams iš Rusijos. Naftos ištekliams jis įsigalios jau gruodžio pabaigoje, o degalams – kitų metų vasarį.

„Tikriausiai tai turės įtakos visai rinkai, kels kainas. Tačiau šiuo momentu sunku numatyti, kokios bus galutinės kainos degalinėse“, – teigia moto.pl.

Portalas įspėja, kad tikrai brangs dyzelinas, nes būtent Rusija iki šiol buvo didžiausia jo tiekėja.

Vis dėlto kol kas nėra aišku, ar Europa pasiruošusi tokiam embargui, kuris neabejotinai kels kainas. Šiuo metu, kaip sako ekspertas, visos šalys kaupia atsargas, trūkumą jaučia net JAV. Tad gali būti, kad Europos šalys konkuruos dėl amerikietiškos naftos, kas irgi darys įtaką kainoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito