Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naudotų automobilių rinkoje – permainų vėjai: žmonės nori tiesos

Faktas – žmonės nori žinoti tiesą apie savo būsimą automobilį. Rinkoje yra pardavėjų, kurie šioje srityje diktuoja pažangias madas ir nemokamai suteikia pirkėjui visą įmanomą informaciją. Panašu, kad jais seka ir šalies valdžia. Neseniai Seime pristatyta įstatymo pataisa, kuria siekiama Lietuvos respublikos kelių transporto priemonių registro duomenis suteikti automobilio pirkėjui.
Automobiliai
Automobiliai / 123RF.com nuotr.

„Polizinginiai.lt“ pirmieji Lietuvoje savo klientams jau teikia visą įmanomą informaciją apie parduodamus automobilius, tad dėl veiksmų Seime tik ploja rankomis – lai visi eina tiesos keliu. Prieštarauti tikrai informacijai apie automobilį gali tik bandantis tai nuslėpti – nesąžiningas pardavėjas.

Kaip išaiškinta Seime, žinios apie tikrąją automobilio būklę nėra asmens duomenys, todėl asmens duomenų įstatymas nebūtų pažeidžiamas. Siūloma, jog duomenys apie transporto priemonės draudiminius įvykius, pagal tos transporto priemonės VIN, būtų vieši.

Visa tiesa, sertifikatas ir garantija

Naudotų automobilių platforma „Polizinginiai.lt“ jau senokai traktuoja, kad informacija apie automobilio istoriją, realią kėbulo ir visą techninę būklę yra būtinas priedas prie parduodamo automobilio. Jie pirmieji Lietuvoje siūlo sertifikato iš trijų ataskaitų paslaugą.

„Polizinginiai.lt“ projekto vadovas Darius Vitas neabejoja, kad vienintelis būdas būti patikimu – pateikti pirkėjui visą tiesą, o ne dalį jos: „Štai kodėl savo klientui iškart pateikiame sertifikatą iš trijų ataskaitų apie pageidaujamą automobilį – automobilio istoriją pagal individualų numerį, išsamią išvadą apie kėbulo būklę ir detalią serviso patikrą“, – tvirtina vadovas ir primena, tai kainuoja, tačiau pardavėjui – klientui ši informacija pateikiama nemokamai.

Malonus faktas Lietuvos vairuotojams – „Polizinginiai.lt“ pirmieji Lietuvoje parduoda automobilį su sertifikatu, kuris susideda „Macadam“, „CarVertical“ ir serviso patikros ataskaitų. Klientui jos nieko papildomai nekainuoja.

Jei detaliau, automobilio pirkėjui pateikiama smulki transporto priemonės istorija pagal VIN. Šią informaciją už tam tikrą mokestį savarankiškai gali gauti kiekvienas asmuo, žinantis VIN kodą, tačiau „Polizinginiai.lt“ mano, jog tai yra būtinas parduodamo automobilio priedas – kaip ir ratai.

Antroji ataskaita – apie automobilio realią techninę būklę. Ją pateikia autoservisas. Patikros metu nustatoma automobilio techninė būklė ir jeigu randamas net menkiausias defektas – pašalinamas.

Trečioji ataskaita – naujiena Lietuvoje, o Vakarų Europos šalyse jau gana populiari – „Macadam“ defektacija. Tai nepriklausomo eksperto išvada dėl tikslios parduodamo automobilio kėbulo esamos būklės. Matomas net menkiausias pažeidimas, toks kaip akmenuko įdauža ant kapoto. Tiesa pro eksperto akis nepraslysta.

Lukas Beinoris, „Trader Cars“ ir „Macadam“ prekinių ženklų pardavimų vadovas, minėtiems Seimo sprendimams visiškai pritaria. Jo manymu, tai iš dalies padės visuomenėje keisti požiūrį į pardavėją. Žinoma, į gerąją pusę.

Realus vaizdas dar neišvydus automobilio

Akivaizdu – bendrai visos trys ataskaitos sudaro maksimaliai aiškų vaizdą apie perkamą ar parduodamą automobilį. Kitaip tariant, jos pirkėjui padės išvengti „katės maiše“ ir paskatins automobilių internete prekybą, kadangi bus galima susidaryti tikslų vaizdą apie automobilį.

„Polizinginiai.lt“ projekto vadovas D. Vitas tvirtina, kad skaidrumas skirtas ir tam, kad klientas nebijotų pirkti internetu. Tai reiškia – mokėti pinigus už automobilį, kurio akyse dar neregėjo: „Norime, kad klientas nebijotų pirkti internetu iš mūsų. Klientai mini daug pavyzdžių apie tai, kaip nuotraukose automobilis atrodo nepriekaištingai, bet nuvykus jo apžiūrėti pas pardavėją pasidaro baisu. Pas mus įmonėje taip nebūna, nes su detaliomis ataskaitomis ir „Macadam“ defektacija taip net negali nutikti. Ataskaitose be jokių nutylėjimų pateikti netgi tokie defektai, kurių nesimato plika akimi – net akmenuko įdauža ant kapoto“, – pasakoja polizinginių vadovas.

L.Beinoris šioje vietoje atkreipė dėmesį, kad turimi omenyje ne tik „Polizinginiai.lt“ arba aukcionų „Exleasingcar.com“ klientai: „Kalbame apie visus pardavėjus. Būtų teisingiausia, jei visi klientui būtų visiškai atviri ir iki galo sąžiningi. Taip pagerėtų ne tik pardavėjų įvaizdis. Gatvėse važiuotų tvarkingesni automobiliai, būtų saugiau ir ekologiškiau gyventi visiems eismo dalyviams.“

Verslas žingsniu priekyje

Ar tai reiškia, kad verslas jau žingsniu priekyje ir atvirumas bei skaidrumas yra vienintelis kelias automobilių prekybos rinkai?

„Nepamirškime, kad tik visos ataskaitos kartu turi realų svorį, po vieną jos negarantuoja, kad klientas nebus apgautas. Išsami istorija, techninė apžiūra ir tikslus kėbulo įvertinimas – tai yra tikroji automobilio būklė pardavimo akimirką”, – pabrėžė D. Vitas.

L.Beinorio žodžiais, kelios dešimtys eurų – ir jokių vadinamųjų „perekupų“ pasakų apie senutes, kurios tik iki sodo ir bažnyčios vairavo. „Išsamios ataskaitos praverčia ne tik įsigyjant automobilius aukcionuose, bet ir visose kitose prekybos vietose. Esu įsitikinęs, kad nepriklausomas ekspertas yra būtent tai, ko reikia ir pirkėjui, ir pardavėjui“, – sakė pašnekovas.

Vakarų Europoje jau beveik nelikę aukciono pobūdžio skelbimų, kuriuose tokių ataskaitų nebūtų. Tai yra savotiška „higiena“ perkant ar parduodant automobilį, kai yra nurodomi visi defektai – įbrėžimai, skilimai, dūžiai, nusidėvėjimas.

„Galutinis tikslas labai paprastas – sumoki pinigus, gauni automobilį į kiemą ir nesuki galvos, kad netikėtai išlįs kokia problema ar nuotraukoje nesimatantis įbrėžimas. Norime pakeisti naudotų automobilių pardavimo politiką Lietuvoje. Žmonių nepasitikėjimą galime išgyvendinti tik geru pavyzdžiu“, – šypsosi polizinginių vadovas.

Ar tai tik naujas požiūris ir skambūs žodžiai? Nieko panašaus. Tokie pardavėjai kaip „Polizinginiai.lt“ kartu su minėtomis ataskaitomis pirkėjui suteikia ir 6 mėn. garantiją su galimybe ją pratęsti iki 12 mėn., 14 dienų pinigų grąžinimo garantiją bei galimybę išbandyti jį ilgesnį laiką ir įvertinti, ar automobilis tinka norinčiajam jį įsigyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas