Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Rusų „Yandex. Taxi“ – Lietuvoje – grėsmė nacionaliniam saugumui?

Pavėžėjimo paslaugas teikianti rusų kompanija „Yandex. Taxi“ nuo šio ketvirtadienio pradeda veiklą Vilniuje. Tai bus pagrindinis jau veikiančių „Uber“ ir „Taxify“ konkurentas, tačiau analitikas Marius Laurinavičius sako, kad „Yandex“ vadovai turi sąsajų su Kremliui artimais žmonėmis ir tai yra grėsmė nacionaliniam saugumui. Saugumo departamentas tvirtina, kad situaciją atidžiai stebi. „Yandex“ atstovai neigia bet kokias sąsajas su Kremliumi.
„Yandex. Taxi“
„Yandex. Taxi“ / „Yandex. Taxi“

„Yandex“ prisistato kaip tarptautinė kompanija. Ji registruota Amsterdame, tiesa, programuotojai ir jos vadovai įsikūrę Maskvoje. Rusijos prezidentas yra pareiškęs, kad „Yandex“ pasidavusi Vakarų investuotojų įtakai.

Tačiau kompanijai pernai švenčiant 20-metį, joje apsilankė ir Vladimiras Putinas. Tuomet buvo skelbiama, kad vienas darbuotojas nebuvo įleistas į darbą, nes yra dalyvavęs opozicijos protestuose. Kompanijos direktorių valdyboje yra ir su Kremliumi siejamo „Sberbank“ vadovas. O vienas iš „Yandex“ įkūrėjų Arkadijus Voložas neseniai tapo Maltos piliečiu.

„Ponas Voložas labai artimai susijęs su ponu Vološinu, kuris anksčiau buvo B. Jelcino administracijos vadovas. Tačiau iki šiol jis yra įtakingas žmogus Rusijoje ir vienas jo uždavinių – skleisti Rusijos įtaką Vakaruose“, – sako apžvalgininkas M. Laurinavičius.

Jis tai, kad „Yandex. Taxi“ važinės ir Vilniuje, vertina ne kaip dar didesnę konkurenciją, o kaip grėsmę nacionaliniam saugumui: „mes esame karo su Rusija situacijoje. Tą turėtume įsisąmoninti ir bet kokia, noriu pabrėžti, bet kokia investicija iš Rusijos kelia potencialią grėsmę nacionaliniam saugumui. Tai yra investicija į sritį, kuri teikia galimybes rinkti informaciją.“

„Yandex“ Vilniuje veiks kaip „Uber“ ar „Taxify“ – išsikviesti vairuotoją bus galima per mobiliąją programėlę, kurioje klientai turės užsiregistruoti. „Yandex. Taxi“ tikina, kad laikysis visų Europos Sąjungos reikalavimų dėl duomenų apsaugos.

Prieš 7 metus pati „Yandex“ pripažino Rusijos saugumui perdavusi opoziciją rėmusių klientų duomenis. Duomenų apsaugos inspekcijos vadovas sako, kad nustatyti ir ištirti, ar duomenimis niekas nepasinaudojo, sudėtinga, o tyrimas pradedamas tik gavus informacijos.

„Šiuo metu, kadangi jie tik pradeda vykdyti veiklą, informacijos, kad jie galėtų būti padidintos rizikos – nėra. Mes negalėtume įtarti kaltės vien dėl to, kad įmonės yra Rusijos kapitalo, ar kad anksčiau ši kompanija dalijosi slapta informacija“, – paaiškina Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Raimondas Andrijauskas.

„Yandex. Taxi“ atėjimą į Vilnių sako atidžiai stebintis ir Saugumo departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius