Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ryanair“ švenčia pergalę prieš V.Orbaną: teismas panaikino Vengrijos skirtą 0,76 mln. eurų baudą

„Ryanair“ palankiai vertina Budapešto metropoliteno teismo sprendimą, kuriuo panaikinta 763 tūkst. eurų bauda, rašoma bendrovės išplatintame pranešime. Baudą 2022 m. rugpjūčio mėnesį bendrovei skyrė Vengrijos Vartotojų apsaugos tarnyba po to, kai „Ryanair“ vartotojams perkėlė Vengrijos vyriausybės nustatytą 10 eurų „perteklinio pelno“ mokestį už kiekvieną išvykstantį keleivį.
Lėktuvas
Lėktuvas / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 2 Vengrija Ryanair

Primename, kad Venrijos premjero Viktoro Orbano vadovaujama vyriausybė tam tikroms įmonėms pernai įvedė nenumatyto pelno mokestį, siekdama surinkti lėšų finansuoti vyriausybės politiką dėl energijos ir maisto kainų ribojimo.

Nuo 2022 m. liepos 1 dienos šis mokestis pabrangino skrydžių bilietus 10–25 eurais, o „Ryanair“ šias išlaidas perkėlė savo klientams.

„Ryanair“ generalinis direktorius Michaelas O'Leary pavadino mokestį „idiotišku“ ir „apiplėšimu vidury greitkelio“, sakydamas, kad dėl jo oro eismas Vengrijoje „dramatiškai“ sumažės.

Tuo metu „Ryanair“ pasmerkė šį „perteklinio pelno“ mokestį, kai pagrindinės Vengrijos oro transporto bendrovės (įskaitant „Ryanair“) skelbė apie rekordinius su „Covid“ susijusius nuostolius.

Bendrovė taip pat apskundė ir gautą baudą.

Praėjusią savaitę Budapešto metropoliteno teismas panaikino šią baudą ir patvirtino, kad „Ryanair“ galėjo teisėtai perkelti šį mokestį vartotojams ir kad „Ryanair“ procesinės teisės buvo pažeistos.

Vengrijos teismo sprendimas atitinka ES teisę, kuria visoms oro transporto bendrovėms užtikrinama laisvė nustatyti kainas ir perkelti atgaline data taikomus mokesčius vartotojams.

„Reuters“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas

Ryanair palankiai vertina šį sprendimą, kuriuo panaikinama ši „absurdiška ir politiškai motyvuota bauda“, rašoma išplatintame pranešime spaudai.

„Mes džiaugiamės šiuo Vengrijos teismų sprendimu, kuris tinkamai atspindi ES teisę, užtikrinančią oro transporto bendrovių laisvę nustatyti kainas ir taikyti retrospektyvinius mokesčius, net ir tokiais atvejais, kaip šis, kai Vengrijos vyriausybė neturėjo jokio teisėto pagrindo taikyti fiktyvų 10 eurų “perteklinio pelno„ mokestį už kiekvieną išvykstantį keleivį tuo metu, kai visos ES oro transporto bendrovės patyrė nuostolių dėl COVID", – pranešime cituojamas „Ryanair“ vyriausiasis teisininkas Juliuszas Komorekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas