Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Skvernelis: iš 8 audituotų didelių projektų „Rail Baltica“ – mažiausiai rizikingas

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad šiuo metu Europos Sąjungoje vykdomi 9 dideli infrastruktūriniai transporto projektai, 8 iš jų auditavo Europos Audito Rūmai (EAR). Anot premjero, auditas parodė, kad „Rail Baltica“ iš jų – mažiausiai rizikingas. Taip jus komentavo EAR audito išvadas, parodžiusias, jog projekto kaina išaugo beveik 2,4 mlrd. eurų

„Iš visų 8 „Rail Baltica“ projektas buvo mažiausiai rizikingas, labiausiai pažengęs į priekį, ypač kalbant apie Lietuvos darbus“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras.

S.Skvernelis sakė, kad visi 8 projektai, o ne vien „Rail Baltica“, yra pabrangę.

VIDEO: S.Skvernelis: iš 8 Europos Audito Rūmų audituotų didelių projektų „Rail Baltica“ – mažiausiai rizikingas

Premjero teigimu, projektas turi galimybę atsipirkti. „Važinės šitais maršrutais tiek Baltijos valstybių, Suomijos, Lenkijos keleiviai, taip pat ir kroviniai. Nepamirškime, kad šis projektas yra labai svarbus kalbant apie mūsų nacionalinį saugumą, įrangos, technikos galimą perdislokavimą“, – teigė S.Skvernelis.

EAR pareiškė, kad europinės vėžės geležinkelio projekto nuo Varšuvos iki Helsinkio „Rail Baltica“ kaina išaugo beveik 2,4 mlrd. eurų – iki 7 mlrd. eurų, ir ateityje gali dar didėti, antradienį pranešė BNS.

Be to, EAR suabejojo projekto ekonomiškumu bei jo įgyvendinimu numatytu laiku – iki 2026 metų.

„EAR vertinimais, dabartinės realiosios išlaidos siekia ne 4,648 mlrd. eurų, kaip buvo planuota iš pradžių, ar ne iki šiol patikslintą 5,8 mlrd. eurų sumą, o visus 7 mlrd. eurų. Be to, neatmetama, kad ateityje šios išlaidos dar išaugs“, – antradienį sakė EAR atstovas Lucas T'Joenas.

Anot BNS, L.T'Joenas pridūrė, jog EAR manymu, „Rail Baltica“ projekto ekonominis tvarumas nėra akivaizdus, kadangi eismas iš šiaurės į pietus nėra intensyvus, be to, čia dominuoja kelių ir jūrų transportas.

Tuo tarpu laikinasis EK atstovybės Latvijoje vadovas Andris Kuzniekas parlamentarams paaiškino, kad padidėjusias išlaidas lėmė Rygos miesto bei Kauno–Vilniaus jungties integracija į projektą, kurie iš pradžių nebuvo įtraukti į projektą.

Tuo pat metu A.Kuzniekas pabrėžė, kad oficialios projekto išlaidos vis dar yra 5,8 mlrd. eurų, tuo tarpu 7 mlrd. eurų, apie kuriuos kalbama EAR išvadoje, nėra oficialiai patvirtinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas