Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: maždaug 1 mln. eurų „Aviabaltikos“ skola gali būti išieškoma Lietuvoje

Alžyro pramoninių mašinų gamybos bendrovei „Aero Delta Sarl“ siekiant atgauti maždaug 1 mln. eurų skolą su mokesčiais iš Jurijaus Borisovo valdomos aviacijos technikos remonto įmonės „Aviabaltika“, Lietuvos teismas leido šalyje vykdyti Tarptautinių prekybos rūmų arbitražo sprendimą išieškoti skolą.
Vygintas Skaraitis nuotr.
Teismas

Lietuvos apeliacinis teismas spalio 5 dieną iš dalies patenkino Alžyro įmonės prašymą pripažinti ir leisti vykdyti arbitražo šiemet kovą priimtą sprendimą, pagal kurį „Aviabaltika“ turi sumokėti 739,3 tūkst. eurų skolą, 150 tūkst. JAV dolerių (apie 143 tūkst. eurų) arbitražo rinkliavą ir 101,5 tūkst. Šveicarijos frankų (apie 105 tūkst. eurų) bylinėjimosi išlaidų.

„Aero Delta Sarl“ teismo prašė skolą priteisti solidariai iš „Aviabaltikos“ ir bendrovės „Realest“, 2022 metų rugsėjį atskirtos nuo „Aviabaltikos“. Tačiau, anot teismo, tai reikštų Arbitražo teismo sprendimo modifikavimą.

„Aviabaltika“ nesutiko su ginčo nagrinėjimu arbitraže, nes, anot jos, tarp šalių egzistavo dvi sutarčių versijos, kurios numatė skirtingą ginčų sprendimo tvarką, arbitražo procesas esą neatitiko šalių susitarimo.

Tačiau teismo vertinimu, jei tarp šalių ir buvo sudaryti du sutarties variantai ir joms galiojant negalima teigti, kad šalys nėra susitarusios ginčus spręsti arbitraže.

„Suinteresuotų asmenų („Aviabaltikos“ ir „Realest“ – BNS) argumentai nesudaro pagrindo pripažinti arbitražinio bylos nagrinėjimo metu buvus esminius arbitražo proceso pažeidimus, kurie galėtų sudaryti (...) pagrindą atsisakyti pripažinti Arbitražo teismo sprendimą“ – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje, kuri dar gali būti skundžiama.

Teismas taip pat atmetė įmonių argumentus, kad arbitražo sprendimas prieštarauja viešajai tvarkai, ir nurodė nenustatęs, kad „Aviabaltikai“ būtų užkirstas kelias gintis nuo jai pareikšto ieškinio, apie pradėtą procesą arbitraže buvo žinoma.

Apeliacinis teismas taip pat nutarė, kad šiemet liepą jo priimtas sprendimas laikinai areštuoti maždaug 980 tūkst. eurų vertės „Aviabaltikos“ turto galioja iki arbitražo sprendimo įvykdymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas