Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Yandex. Taxi“ mobilioji programėlė išgąsdino vartotojus: kam reikia tiek duomenų?

„Vatnik go home!“, „Eat shit and die“ („Ėsk šūdą ir mirk“) – tokiais piktais šūkiais feisbuke dalis žmonių pasitiko Vilniuje ketvirtadienį veikti pradėjusią „Yandex. Taxi“. Jiems kliūva faktas, kad tai yra rusiška įmonė, be to, baiminamasi dėl duomenų saugumo. Žmonių įniršį sukėlė ir mobilioji programėlė, prašanti suteikti prieigą prie fotoaparato, garso įrašymo ir pan.
Oficialus „Yandex. Taxi“ prisistatymas
Oficialus „Yandex. Taxi“ prisistatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Liepos 26 dieną Vilniuje veiklą pradėjo Maskvos ir „Nasdaq“ biržose kotiruojama „Yandex. Taxi“. Dalį gyventojų šios rusų bendrovės atėjimas į Lietuvą gerokai papiktino. Seimo narys Audronius Ažubalis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, internete pasipylė piktų komentarų lavina.

„Sveiki, mane iki „Akropolio“ – nuveža į Sibirą. Typical Russians...“ – po „Yandex. Taxi“ įrašu parašė vienas feisbuko vartotojas. Dalis žmonių žadėjo jokiais būdais nesinaudoti šios bendrovės paslaugomis. „Iš principo nesinaudosiu paslaugomis ir kitiems nepatariu naudotis“, – tikino kitas internautas.

„Nesiruošiu naudotis įmonės paslaugomis, kuri moka mokesčius į Rusijos biudžetą, taip prisidėdama prie jos agresyvios politikos. O paskaičius apie jos bendradarbiavimą su rusų saugumiečiais, kas vėliau panaudojama opozicijos engimui, noro lieka dar mažiau. Ir žinoma: Путин – Хуйло и Крым – Украина“, – pridūrė feisbuko vartotojas.

Pasitaikė ir labai piktų bei neargumentuotų komentarų, raginančių įmonę sugrįžti ten, iš kur atėjo.

„Fuck you, rashka cunts. Eat shit and die“, – po vidurnakčio išsiliejo vienas internautas. Kitas paragino įmonę nešdintis: „Russians go home“.

Dar vienas šmaikštavo: „Ar koloradkės prie veidrodėlių bus rišamos?“

Argumentuota diskusija feisbuke užvirė dėl programėlės prašomų leidimų. Vartotojus suerzino tai, kad, instaliuojant „Yandex. Taxi“ yra prašoma prieigos prie telefono kameros, mikrofono, buvimo vietos, kontaktų ir pan.

Leidimai
Leidimai

„Kam jums visko tiek žinoti reikia?“ – klausė komentatoriai. „Yandex. Taxi“ atstovas aiškino, kad šios prieigos reikalingos, siekiant užtikrinti, kad programėlė veiktų be kliūčių.

„Pavyzdžiui, kamera reikalinga tam, kad būtų nuskanuota Jūsų banko kortelė, kai Jūs norėsite ją susieti su programėle. Garso įrašymas ir skambučiai reikalingi tokiais atvejais, kai Jūs norėsite susisiekti su vairuotoju arba pasinaudoti balso įvedimo funkcija. Taip pat kai kurie duomenys yra talpinami Jūsų telefono atmintyje“, – aiškino bendrovė.

Vartotojai baiminamasi, kad „Yandex. Taxi“ gali perduoti informaciją Rusijos žvalgybai. Juolab kad toks precedentas jau yra buvęs.

2011 metais paieškos kompanija „Yandex“ patvirtino, kad Rusijos saugumui FSB perdavė konfidencialią informaciją. Bendrovės elektroninių mokėjimų padalinys perdavė FSB asmeninę informaciją apie vartotojus, kurie paaukojo pinigų Aleksejaus Navalno antikorupciniam portalui.

Kalbant apie programėlę, visus leidimus, kurių prašo programėlė, galima išjungti telefono nustatymuose, paliekant tik vietovės nustatymo funkciją.

"Yandex. Taxi" suteikti leidimai
"Yandex. Taxi" suteikti leidimai

O kokių leidimų prašo „Uber“?

Padai dėl programėlės leidimų jau buvo svilinami ir „Yandex. Taxi“ konkurentei „Uber“. „Dėl Dievo. Kodėl, po velniais, programėlei reikia prieigos prie mano fotoaparato, mano pokalbių, mano wifi kaimynų, mano paskyrų ir pan.“, – 2014 metais rašė „Recode“.

Leidimai
Leidimai

„Uber“ tada atkartojo beveik tą patį, ką dabar sako ir „Yandex. Taxi“: „Leidimai, įskaitant wifi tinklus ir fotoaparatą, yra reikalingi tam, kad vartotojas galėtų naudotis visomis „Uber“ programėlės funkcijomis. Tai nėra būdinga tik „Uber“, be to, kiekvienas renkasi, atsisiųsti programėlę, ar ne.“

Bet kodėl pavėžėjimo paslaugų bendrovei reikia visos informacijos apie telefono savininką? „Recode“ aiškino, kad kaltas yra „Google“. „Google“ reikalauja iš „Android“ vystytojų prašyti visų įmanomų leidimų, ir žmogus, parsisiųsdamas programėlę, neturi galimybės pasirinkti, kuriuos leidimus suteikti, o kurių – ne. Tą galima padaryti tik jau atsisiuntus programėlę.

Kiek programėlių naudoja leidimus
Kiek programėlių naudoja leidimus

Ką reiškia įvairūs leidimai?

Androidauthority.com aiškina, kad naujos ir atnaujintos programėlės puikiai veikia net ir nesuteikus joms visų leidimų, tuo metu senos ir neatnaujintos gali „užlūžti“. Portalas paaiškina, ką reiškia įvairūs programėlės prašomi leidimai:

  • Kalendorius – leidžia programėlei skaityti, sukurti, redaguoti arba ištrinti jūsų kalendoriaus įvykius
  • Kamera – leidžia daryti nuotraukas ir filmuoti
  • Kontaktai – leidžia skaityti, sukurti arba redaguoti jūsų kontaktų sąrašą, taip pat suteikiama prieiga prie visų telefone naudojamų paskyrų kontaktų sąrašo
  • Vieta – leidžia nustatyti, kur yra telefonas. Naudojant GPS vieta nustatoma tiksliau, naudojant wifi ir mobiliuosius duomenis tikslumas yra mažesnis.
  • Mikrofonas – naudojamas garso, įskaitant ir tą, kuris įrašomas filmuojant, įrašymui
  • Telefonas – suteikiama prieiga prie telefono numerio ir tinklo informacijos. Tai reikalinga skambinant, paliekant pranešimą, peradresuojant skambučius, redaguojant skambučių žurnalą.
  • SMS – leidžia skaityti, gauti ir siųsti MMS ir SMS žinutes
  • Talpykla – skaityti ir įrašyti duomenis į telefono vidinę ir išorinę talpyklas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento