Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos euforija dėl euro įvedimo praėjo, vyresnio amžiaus žmonės ilgisi kronų

Estijos portalas postimees.ee cituoja Latvijos laikraštį „Diena“ ir rašo, kad euforija, Estijoje kilusi po euro įvedimo, jau praėjo. Estai ima vertinti gyvenimą realiai, o vyresnė karta ilgisi kronų.
Estiška dviejų eurų moneta
Estiška dviejų eurų moneta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus nuo euro įvedimo pusantrų metų pragyvenimas Estijoje pabrango. Be to, estai supranta, kad Graikiją ištikus krizei, privalės gelbėti ir pietų Europą.

Vyresnio amžiaus estai vis dar nepripranta prie euro. Todėl, pirkdami prekes, mintyse konvertuoja kainas Estijos kronomis. Taip lengviau susivokti, kiek iš tikrųjų kainuoja prekė, rašo Apollo.lv.

Estija prie euro zonos prisijungė 2011 m. sausio 1 d.  Vienas euras kainavo 15,65 Estijos kronų. Tuo metu už euro įvedimą pasisakė daugiau nei pusė šalies gyventojų.

Praėjus 18 mėnesių nuo istorinės datos, mūsų šiauriniai kaimynai pastebėjo, kad išleidžia daugiau pinigų.

„Mes taip pripratome prie 100 ir 500 kronų kupiūrų, kad po euro įvedimo susidarė klaidingas įspūdis, jog viskas atpigo. Jei anksčiau per savaitę produktams išleisdavome 500 kronų, tai dabar – “tik„ 32 eurus. Daugelis estų iš pradžių niekaip negalėdavo subalansuoti biudžeto ir per savaitę išleisdavo kone viso mėnesio pinigus, skirtus maistui“, – pasakojo Irina, dirbanti Tartu vaikų moksliniame centre.

Vis dėlto atkreipiamas dėmesys, kad estų išlaidas padidino ir infliacija. pastebimai brango maistas, ypač kiaušiniai ir pieno produktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito