Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos ekonomika auga 35 metus iš eilės

Finansų rinkose nuotaikos pagerėjo dėl gerų žinių iš Kinijos. Antros didžiausios pasaulio ekonomikos ūkis ir toliau sparčiai auga, o augimo lėtėjimo ženklai silpni. Tuo tarpu Europoje ir toliau siaučia finansų krizė, praneša SEB bankas.
Kinijos ekonomika
Kinijos ekonomika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos ūkio augimas, jei ir lėtėja, tai labai lėtai. Paskutinį 2011 metų ketvirtį, palyginti su trečiuoju, Kinijos ūkis padidėjo 2 proc. Prieš tai buvusius tris ketvirčius ketvirtinis ūkio augimas buvo tik nežymiai spartesnis – 2,1–2,3 proc.

Iš viso per 2011 metus Kinijos BVP padidėjo 9,2 proc. Tai jau 35-ieji metai iš eilės nepertraukiamo ūkio augimo. Sėkminga Kinijai buvo metų pabaiga. Gruodį, palyginti su pernai gruodžiu, gamybos produkcija ir mažmeninės prekybos apyvarta išaugo labiau negu laukta (12,8 ir 18,1 proc. atitinkamai). Tiesa, gruodį šiek tiek sulėtėjo investicijų augimas.

Tuo tarpu Europos problemos tęsiasi. Regionas, atrodo, sminga į recesiją, nes stringa augimas net sparčiausiai Vakarų Europoje pernai augusioje Švedijoje.

Naujausi duomenys suteikia pagrindo prognozuoti, kad Švedijos BVP augimas paskutinį praėjusių metų ketvirti smuko 0,8 proc. (SEB banko prognozė). Ūkis smuko dėl pablogėjusių eksporto sąlygų, prastėjusio pasitikėjimo ir aukštos palyginamosios bazės. Tiesa, SEB banko analitikai tikisi, kad šiemet Švedija recesijos visgi išvengs ir ūgtels 0,5 proc.

Sumažinusi devynių euro regiono šalių kredito reitingus, „Standard & Poor’s” sumažino ir fondo prasiskolinusioms šalims gelbėti reitingą. Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) reitingas buvo sumažintas nuo aukščiausio saugumo AAA reitingo iki AA+. EFSF naudodamas euro zonos šalių garantijas, siekiančias 7–14 proc. šių šalių BVP, skolinasi rinkoje ir gautus pinigus perskolina Graikijai, Arijai ir Portugalijai. Sumažinus reitingą, skolintis gali būti brangiau

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito