Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portugalai iš krizės apimtos šalies bėga į buvusią koloniją Mozambiką

Naujame bute kosmopolitiškoje Mozambiko sostinėje Mapute Bruno Gabrielis ir jo draugė vis dar bando įsikurti. Portugalų pora prieš kelis mėnesius atsikraustė į šią pietryčių Afrikos valstybę, bandydami išvengti ekonominio netikrumo krizės apimtoje gimtinėje ir siekdami pradėti naują gyvenimą buvusioje Portugalijos kolonijoje, skelbia CNN.
Portugalijos vėliava
Portugalijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Europoje dėl užklupusios krizės visi šiek tiek nerimauja dėl savo ateities, – sako B.Gabrielis. – Pradėję dirbti žmonės supranta, kad planuoti ateitį sudėtingiau, nei jie tikėjosi.“

1975 metais nepriklausomybę nuo Portugalijos iškovojusiame  Mozambike valstybinė kalba yra portugalų. Ir nors visai neseniai atrodė, kad šios šalies ekonomika vis dar yra netvirta, dabar situacija keičiasi, – jau ne žmonės iš Mozambiko veržiasi į Portugaliją, o atvirkščiai.

Mozambiko ekonomika auga

Portugalijos generalinė konsulė Mapute Graca Pereira sako, kad ji pastebi išsilavinusių, universitetus baigusių portugalų emigravimą į Mozambiką – čia jie tikisi susikurti geresnį gyvenimą. „Per pastaruosius dvejus metus atvykstančių žmonių skaičius išaugo“, – sako ji.

Portugalus vilioja ne tik ta pati kalba, pažįstama architektūra bei turtinga kultūra, bet ir įspūdingas šalies ekonominis augimas pastaraisiais metais. 2011 metais Mozambiko BVP augo 7,2 proc., ypač dėl anglies eksporto. Šiais metais numatomas 7,5 proc. augimas, kitais metais – 7,9 proc. augimas.

Mes siekiame surasti sau vietą ateičiai, nes per ateinančius 5 ar 10 metų Portugalijos ekonomika sustos ir liks sustingusi.

Vietos gyventojai sako, kad portugalai į Mozambiką atvyksta kone kiekvieną dieną. „Nei vienas iš mūsų nesusiduria su finansinėmis problemomis ar neranda darbo, – sako verslininkas Pedro Alvinas Castro. – Mes siekiame surasti sau vietą ateičiai, nes per ateinančius 5 ar 10 metų Portugalijos ekonomika sustos ir liks sustingusi.“

„Mes čia turime galimybių“

Viena iš į šią šalį atvykusių emigrančių – 32 metų Vanessa Souza. Sausio mėnesį ji paliko Lisaboną ir dabar dirba sėkmingoje Pietų Afrikos kompanijoje, kur ji užsiima arbatos, sausainių, kavos reklamine kampanija, stengdamasi parduoti šiuos produktus augančiai Mozambiko vidurinei klasei. Moteris sako, kad dabar ji uždirba daugiau nei gimtinėje, dirba mažiau, gali sau leisti įsigyti automobilį, draudimą. 

„Naujas gyvenimas, nauja šalis“, – sako V.Souza. Moteris teigia, kad čia ji gali galvoti apie ateitį, kas sunkiai įsivaizduojama Portugalijoje, kur nedarbas siekia 15 proc., o šalis įklimpusi į ekonominę krizę. „Mes turime darbus, o kalba yra ta pati. Mes čia turime galimybių“.

Gamtinių dujų pramonė, anglies kasyklos pritraukė į šalį investicijų, ir nemažai portugalų miestuose netoli kasyklų kuria restoranus, kitas nedideles įmones.

Patys Mozambiko gyventojai sako, kad šįkart portugalų atvykimas į šalį turi visai kitokį atspalvį nei tai buvo kolonijiniais laikais. „Taip, jie atvyksta, tačiau aš manau, kad tai yra pozityvus dalykas“, – sako ekonomistas Hipolito Hamela. Jis teigia, kad portugalų atvykimas skatina verslo augimą, šalies vystymąsi. Be to, vietos darbuotojai yra apsaugoti, mat vyriausybė yra įvedusi kvotas, kiek įmonėse gali būti įdarbinama užsieniečių.

Nesaugumas ir lėtas gyvenimo ritmas

Tiesa, gyvenimas Mozambike, kuris dar visai neseniai buvo viena skurdžiausių Afrikos valstybių, iškelia tam tikrų iššūkių. Čia gyvenantys portugalai sako, kad viena didžiausių problemų yra saugumas, o kai kuriuos stebina lėtas gyvenimo ritmas, lyginant su Europa.

Tačiau daugeliui atvykusiųjų šie iššūkiai nėra tokie svarbūs, lyginant su galimybe kurti užtikrintą ateitį. Ir jeigu Portugalijos ekonomika ir toliau liks tokioje pačioje būklėje, šių atvykėlių pavyzdžiu gali pasekti kur kas daugiau portugalų, skelbia CNN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai