Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Braškių augintojai nespėja skinti derliaus, kurį paankstino rekordiniai karščiai

Dėl rekordinio karščio lietuviškos braškės šįmet sunoko anksčiau nei įprasta – ūkininkai nespėja jų skinti ir parduoti, todėl uogų mėgėjus kviečia atvykti ir patiems nusiskinti. Augintojai tikisi bent euro už kilogramą.
Braškių šiltnamiai
Braškės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuviškų braškių sezonas baigsis greičiau

„Ekstremalus karštis varo į neviltį braškių augintojus, jie nespėja nei skinti, nei realizuoti. Visos veislės – ir ankstyvos, ir vėlyvos noksta vienu metu“, – pastebėjo televizijos laidos „Svajonių sodai“ vedėja Aušra Tubienė.

15min ji teigė, kad braškių sezonas daugeliui augintojų Lietuvoje netrukus pasibaigs.

„Tik vienetai ūkininkų už poros–trijų savaičių turės vėlyviausių veislių braškių. Nors normaliais metais jos prinokdavo liepos viduryje, pabaigoje“, – pažymėjo A.Tubienė.

Tik vienetai ūkininkų už poros–trijų savaičių turės pačių vėlyviausių veislių braškių. Nors normaliais metais jos prinokdavo liepos viduryje, pabaigoje, – 15min sakė A.Tubienė.

Kauno rajone 1,5 hektaro braškių ūkį turintis Audrius Jurevičius prognozuoja, kad kita savaitė šįmet bus paskutinė, kai bus galima lengvai nusipirkti populiariausių veislių lietuviškų braškių.

„Atrodo, kad dabar uogų mes turime daug, bet pats derlius yra mažesnis negu įprastai. Dabar jis labiau suspaustas į trumpesnį derėjimo laiką“, – tikina jis ir priduria, kad įprastai derėjimas tęsiasi nuo maždaug birželio pradžios iki rugpjūčio, tačiau dabar turėtų baigtis anksčiau.

Jo teigimu, šiuo metu kilogramas lietuviškų braškių Kauno turguose atsieis nuo 2,5 euro iki 4 eurų, o vėliau kaina kils.

„Liepos mėnesį su padidinamuoju stiklu reikės ieškoti lietuviškų braškių“, – akcentavo A.Jurevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius

„Manau, kad prekybą baigsiu tikrai iki liepos“, – 15min patvirtino ir Širvintų rajone antrus metus braškes auginantis ūkininkas Tomas Mažulis.

Dėl smarkiai sušilusių orų braškės sunoko labai greitai, o ūkininkai nespėja jų rinkti ir pardavinėti.

„Turime labai daug uogų, pirkėjams gerai, o mums reikia labai smarkiai dirbti, kad jas parduotumėme šviežias“, – sakė 2 hektarų braškių ūkį turintis pašnekovas.

Šiuo metu ūkyje braškes skina iki 10 žmonių, jos pardavinėjamos Vilniaus turgavietėse. T.Mažulis atviravo, kad šį savaitgalį ieško papildomų vietų, kur prekiauti.

„Kaina už kilogramą braškių svyruoja nuo 2,5 euro iki 3,5 euro. Priklauso nuo veislės, dydžio“, – aiškino ūkininkas.

Kaina už kilogramą braškių svyruoja nuo 2,5 euro iki 3,5 euro. Priklauso nuo veislės, dydžio, – aiškino T.Mažulis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius

Braškes kviečia skintis patiems

Ukmergiškis Vladas Guzelis, turintis 10 hektarų braškyną Obelių kaime, Ukmergės rajone, šią savaitę jau paskelbė akciją – kviečia gyventojus atvykti skintis braškes. Už 1 kilogramą prašo 1 euro.

„Plotai dideli, prinoko uogų daug, trūksta darbo rankų braškėms skinti“, – 15min sakė jis ir pridūrė, kad savaitgalį tikisi žmonių antplūdžio.

Plotai dideli, prinoko uogų daug, trūksta darbo rankų braškėms skinti, – kalbėjo V.Guzelis.

Tokią akciją ūkininkas organizuoja nebe pirmus metus.

„Kai tik turiu uogų, tai ir randu sprendimą, kaip jas parduoti“, – aiškino V.Guzelis.

Tuo tarpu Vilniaus rajone ūkininkaujantis T.Mažulis sakė, kad tokia galimybė taip pat yra, tačiau masinio skynimo neorganizuoja.

„Yra, bet aš skeptiškai žiūriu į šitą reikalą, nes braškės yra prižiūrimos: yra laistymo sistema, paklota plėvelė, todėl didelis srautas žmonių dažnai sukelia didelių problemų“, – tikino jis ir pridūrė, kad priima po 3-5 pažįstamus žmones. Už prisiskintą 1 kilogramą braškių prašo taip pat 1 euro.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ūkininkai skina braškių derlių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ūkininkai skina braškių derlių

A.Tubienė atkreipia dėmesį, kad braškių kainos regionuose yra mažesnės.

„Kainos regionuose yra žymiai mažesnės. Ūkininkai yra priversti prisitaikyti prie to regiono perkamosios galios. (...) Labiausiai, žinoma, išlošia ūkininkai, kurie prekiauja Vilniuje ir Kaune“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas