Trautė Bakutienė, užaugusi netoli Kintų, išduos savo mamos patį gardžiausią šiame krašte kepamo kekso receptą. Vaikystę praleidusi Pamario krašte, kur naktimis su mama žvejodavo, Trautė tvirtina, jog žuvis – ne valgis. Svarbiausias yra šventadienio keksas, nes be jo šišioniškiai šventadieniais neapsieidavo. Tad būkite pasirengę užsirašyti tikrą šišioniškių kekso receptą.
Na, o prie šventadienio kekso puikiai derės grupė „Arbata“. Tai muzikantai, kurie visus maloniai nuteiks, dovanodami pačias naujausias dainas.
LRT nuotr./Keksas |
Taip pat „Ryto suktinis“ atskleis, kaip galima išpjaustyti paprasčiausią daržovę ir paversti ją tikru stebuklu. Įprastas daržoves ir vaisius: moliūgus, cukinijas, baltuosius ridikus, burokėlius ir morkas, salotas, arbūzą – dvi nagingos Lietuvos kulinarinio paveldo Vilniuje muziejaus šeimininkės paverčia puošniomis vaišėmis. Laima Nenartavičienė ir Leonarda Gribačiova pasakoja apie vaisių ir daržovių pjaustinėjimo tradiciją, atkeliavusią iš Tolimųjų Rytų, ypač populiarią Tailande ir šiandien tarp virtuvės estetų išplitusią visame pasaulyje. Taip pat demonstruoja, kaip iš moliūgo galima sukurti egzotišką gėlę stalo dekoravimui.
Laidos žiūrovų laukia įdomi pažintis su žmonėmis, kurie vakarus leidžia lietuvininkų tarmės mokyklėlėje, Šilutės muziejuje. Svarbiausias tikslas, suvienijęs šiuos žmones, – tai noras girdėti ir suprasti nykstančią šišioniškių tarmę. Nors kalbančių šia tarme išties labai nedaug, tačiau šiandien galima sutikti nemažą būrį žmonių, kuriems šišioniškių tarmė – iššūkis ir galimybė giliau pažinti krašto kultūrą.
„Ryto suktinis su Zita Kelmickaite“ – šį šeštadienį 10.30 val. per LRT.