Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kurtas Cobainas. Užgesęs šlovės spinduliuose

Kurtas Cobainas visuomet troško būti roko žvaigžde ir pasauliui dovanoti muziką, tačiau nekentė visko, kas buvo susiję su šlove.
Foto naujienai: Kurtas Cobainas. Užgesęs šlovės spinduliuose
Bulls nuotrauka / zmones24.lt
Vardas, pavardė: Kurtas Donaldas Cobainas.
Gimimo–mirties data: 1967 02 20–1994 04 05.
Šeima, kurioje gimė: tėvai – Donaldas ir Wendy Cobainai.
Meilės nuotykiai: nebuvo mergišius, apie jo romanus nieko nežinoma.
Šeiminė padėtis: buvo vedęs Courtney Love (44), su kuria susilaukė dukters Frances Bean (16).
Pasiekimai: roko grupė „Nirvana“ pretendavo į geriausio vaizdo klipo apdovanojimą, o jų albumas „Nevermind“ tapo platininis.

Kurtas Cobainas visuomet troško būti roko žvaigžde ir pasauliui dovanoti muziką, tačiau nekentė visko, kas buvo susiję su šlove. Vis dėlto jo ir grupės „Nirvana“ palikimas iki šiol yra vienas iš labiausiai įkvėpiančių roko istorijoje.

Kelias į sėkmę

Kurtas gimė vidurinės klasės amerikiečių šeimoje, tačiau negalėjo mėgautis sėsliu gyvenimu. Jo tėvai nuolat keisdavo gyvenamąją vietą, dažnai sūnų palikdavo močiutei. Gal dėl to, o gal dėl išskirtinio būdo berniukas nemėgo mokytis ir neturėjo draugų. Paauglystėje jį ypač stipriai paveikė tėvų skyrybos ir, jau būdamas suaugęs vyras, Kurtas vis kartodavo, jog šis įvykis labiausiai pakeitė jo gyvenimą. Po tėvų skyrybų berniukui nustatė hiperaktyvumą ir paskyrė vaistų (būtent šie medikamentai turėjo didelę įtaką atlikėjo priklausomybei nuo heroino, kuris muzikantą ir pražudė – aut. past.). Keturioliktojo gimtadienio proga Cobainui tėvai leido išsirinkti dovaną – dviratį arba elektrinę gitarą. Pasirinkęs pastarąją, Kurtas pasirinko ir gyvenimo kelią. Šešiolikmetis Cobainas susižavėjo vietos pankroko grupe „The Melvins“. Su ja jis važiuodavo į koncertus, padėdavo sunešti ir pajungti garso aparatūrą bei dalyvaudavo iki paryčių trunkančiose linksmybėse. 1984-aisiais Kurtas baigė mokyklą, tačiau nusprendė nestudijuoti, o po konflikto su motina netgi atsidūrė gatvėje. Kurtui neliko nieko kita, kaip dirbti įvairius laikinus darbus ir kurį laiką glaustis pas draugus, o jei šie nepriimdavo, likdavo tik gatvė ar vieta po tiltu. Vėliau šią valkatavimo patirtį muzikantas išliejo skausmo ir vienatvės kupinoje dainoje „Something In The Way“.

Ne saldi šlovė


Kurtas su draugu Kristu Novoselicu (43), kuris irgi buvo „The Melvins“ gerbėjas, po kelių ne itin sėkmingų bandymų suburti grupę sukūrė tai, kas vėliau tapo legenda. Pirmuosius mėnesius grupė ne kartą keitė pavadinimą: „Skid Row“, „Pen Cap Chew“ ir „Ted Ed Fred“, kol 1988-ųjų kovą grupė pasivadino „Nirvana“ vardu. 1988 m. pasirodė pirmasis grupės singlas „Love Buzz/Big Cheese“, o 1989 m. „Sub Pop“ įrašų studijoje grupė išleido pirmąjį albumą „Bleach“. Kai 1991-aisiais parduotuvių lentynose pasirodė pirmasis „Nirvanos“ albumas „Nevermind“, grupė sulaukė visuotinio pripažinimo ir įgijo milijonus gerbėjų. Maža to, 50 000 albumo kopijų, skirtų JAV pirkėjams, ir 8 000 – Anglijos rinkai, išparduota net per dvi dienas. Po dviejų savaičių „Nevermind“ tapo platininis. Visame pasaulyje parduota apie 9 mln. „Nirvanos“ albumo vienetų, iš jų 4 mln. – Jungtinėse Valstijose. „Nevermind“ yra hitas „Smells Like Teen Spirit“ (dainos pavadinimo kilmė – dezodoranto „Teen Spirit“ pavadinimas). Šis kūrinys pelnė grupei pasaulinę šlovę, o jo vaizdo klipas MTV muzikos kanale kelias savaites buvo kasdien rodomas po 5–6 kartus. Trumpas, bet įspūdingas „Nirvanos“ gyvavimas baigėsi 1994 metais. Nors grupės lyderis Cobainas nusižudė, „Nirvana“ išliko populiari. Praėjus aštuoneriems metams po Kurto mirties, daina „You Know You’re Right“ šturmavo topų viršūnes visame pasaulyje. Muzikologų manymu, praėjusiame dešimtmetyje grupė „Nirvana“ labai pakeitė roko istoriją; jos vaidmuo buvo toks pat svarbus, kaip 6-ajame dešimtmetyje dainininko Elvio Presley, 7-ajame – grupės „The Beatles“ ir „Rolling Stones“, o 8-ajame – „Sex Pistols“.

Legendinė šeimynėlė

Pirmąkart būsimą žmoną Kurtas išvydo 1989-aisiais, viename Portlende vykusiame koncerte. Nors pora persimetė vos keliais žodžiais, o būsimoji ponia Cobain iškart pareiškė įsimylėjusi muzikantą. 1992-aisiais Kurtas vedė grupės „Hole“ lyderę Courtney Love (44). Po meilę simbolizuojančiu vardu slėpėsi moters priklausomybė nuo stiprių narkotikų. Jaunos šeimos santykiai dažnai kybodavo ant plauko. Svaiginimaisi, siautulingi vakarėliai ir po jų sekantys skandalai – štai tokia buvo Cobainų šeimos kasdienybė. Su prieštaringai vertinama žmona Courtney Kurtas susilaukė dukrelės Frances Bean (16). Nors abu tėvai tvirtino esantys be galo rūpestingi ir mylintys, kai kurie faktai kalba patys už save. Tarkime, Courtney, būdama trečią mėnesį nėščia, vartojo narkotikus ir net to neslėpė. Apie tai Love viešai prisipažino viename interviu, papasakojo dukrai ir vargu ar ji suprato kvailai elgusisi. Laimei, Cobainų mergaitė gimė ir užaugo visiškai sveika. Šiandien Frances Bean – patraukli panelė, kuria šiuo metu domisi įvairūs madų namai. Įvairūs šaltiniai teigia, kad net Karlas Lagerfeldas susitiko su France ir jos garsiąja mama norėdamas pasiūlyti itin gerą atlygį už tai, jog jaunoji žvaigždė reklamuotų „Chanel“ prekinį ženklą.

Mirties gniaužtuose


Kurto artimieji labai nerimavo dėl jo priklausomybės nuo svaigalų, maniakiškos depresijos ir ne itin stabilios psichikos. „Tai praeitas gyvenimo etapas, bet tuo nesididžiuoju, – pasakojo Cobainas, narkotikus pradėjęs vartoti 1985 metais. – Tada dar nesupratau, su kokiu velniu susidėjau, kaip sunku ištrūkti iš jo pinklių.“ Prieš vieną koncertą atlikėjas pareikalavo, kad scena būtų papuošta juodomis žvakėmis ir lelijomis kaip per laidotuves. Likimo ironija – tikrų laidotuvių Cobainui ilgai laukti nereikėjo... 1994 m. balandžio 8-osios rytą nuosavo namo garaže elektrikas didžiuliame kraujo klane rado nusišovusį dainininką ir šalia jo numesta 20-to kalibro šaunamąjį ginklą. Per ekspertizę Kurto kūne aptiktas toks heroino kiekis, kad jo būtų užtekę trims žmonėms nužudyti bei nemaža raminamųjų vaistų dozė. Atsisveikinimo raštelyje Cobainas dėkojo savo gerbėjams, draugams, artimiesiems ir prisipažino daugiau nebegalintis meluoti jiems kurdamas muziką, kuri jo paties neįkvepia. Tačiau tarp dainininko pasekėjų iki šiol sklinda gandai, kad Courtney Love kažkaip susijusi su rokerio mirtimi. Kalbama, kad ji darė neigiamą įtaką ne tik Kurtui, bet ir „Nirvanos“ kūrybai, grupės gyvavimui. Po atlikėjo mirties daugiau nei 7 000 gerbėjų susirinko centrinėje Sietlo aikštėje, degino flanelinius marškinius ir žvakutės savo dievaičio garbei vis dar nesuprasdami, kas nutiko. O nutiko tai, apie ką „Nirvanos“ lyderis svajojo daugelį metų – mirti pasiekus šlovės viršūnę.

Gyvas žmonių širdyse

Mirusio grupės lyderio pelenai iki šiol vis „primena“ apie save. Kremavusi savo vyrą Courtney sutuoktinio palaikus laikė prabangiame rožiniame maiše, paslėptame jos drabužių spintoje. Gal ne itin tinkama vieta mirusiajam ilsėtis, bet našlė manė taip esant geriausiai. Prieš metus pasklido kalbos, jog kažkas iš Love spintos pavogė Kurto pelenus. Courtney dėl to vos nenusižudė ir vagyste apkaltino net tuometį draugą.
O viena Vokietijos menininkė pareiškė, kad per meno parodą ji surūkys legendinio grupės „Nirvana“ lyderio pelenus. Visus šokiravusi neįprastu noru moteris neatskleidė, iš kur gavo Kurto pelenus, tačiau paaiškino, jog juos ketina surūkyti specialia marihuanai skirta cigarete – taip menininkė manė išleisiantį Cobainą į dangų ir išvaduotų jį nuo žiniasklaidos. Laimė, vėliau paaiškėjo, jog muzikanto palaikai niekur nedingo – jie vis dar yra drabužių spintoje tarp našlės drabužėlių rožiniame maišelyje...

Kurtas Cobainas:


1. „Jau geriau manęs nekęstų už tai, kas esu, nei mylėtų už tai, kas nesu.“
2. „Bandydamas būti kažkuo kitu, prarandi savo asmenybę.“
3. „Kai numiršti, siela pasilieka kažkur gyventi. Aš nebijau mirti. Ramybė po mirties, tapimas kažkuo kitu yra vienintelė mano viltis.“
4. „Aš nekenčiu savęs. Aš trokštu mirti.“
5. „Aš tapsiu aukščiausio lygio žvaigžde, nusižudysiu ir kaip Jimis Hendrixas pasaulį paliksiu būdamas šlovės viršūnėje.“
6. „Net kai saulė nešviečia, manyje yra ugnis.“
7. „Narkotikai – tai laiko švaistymas. Jie sunaikina tavo atmintį, ir visa, kas susiję su savigarba.“
8. „Man patinka apsimesti prietaringu tarp prietaringų žmonių.“
9. „Jei patekčiau į kalėjimą, man bent jau nereikėtų dalyti autografų.“
10. „Draugas – tai gerai pažįstamas priešas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas