Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Larisa Kalpokaitė-Braškienė - romansų karalienė

Aktorė Larisa Kalpokaitė-Braškienė, visiems gerai pažįstama iš TV serialo „Nekviesta meilė", gerbėjus žavi ne tik aktoriniu meistriškumu, bet ir romansų atlikėjos talentu.
Foto naujienai: Larisa Kalpokaitė-Braškienė - romansų karalienė
Nuotrauka iš redakcijos archyvo / zmones24.lt

Aktorė Larisa Kalpokaitė-Braškienė, visiems gerai pažįstama iš TV serialo „Nekviesta meilė", gerbėjus žavi ne tik aktoriniu meistriškumu, bet ir romansų atlikėjos talentu.


Keletas faktų


Gimimo data: 1958 m. sausio 27 d.

Studijos: 1975-1977 m. mokėsi Valstybinės konservatorijos solinio dainavimo parengiamuosiuose kursuose, bet pasirinko aktorystę ir 1981 m. įgijo aktorės diplomą.

Veikla: 1981-1989 m. Valstybinio akademinio dramos teatro aktorė. Nuo 1990 m. dirba Valstybiniame mažajame teatre. Rengia koncertines programas, romansų vakarus.

Karjera kine: pirmasis vaidmuo vaidybiniame kino filme „Nuomos sutartis", antrasis reikšmingas vaidmuo TV seriale „Nekviesta meilė" (2006 m.). Taip pat yra sukūrusi vaidmenų kituose TV serialuose. 

Ištekėjusi. Vyras - aktorius Jonas Braškys. Turi sūnų (23 m.). 


Kaip kilo mintis surengti romansų turą po Lietuvą?


Žodis „turas" pernelyg skambus. Ach, tie žurnalistai - mėgsta sutirštinti spalvas (šypsosi). Tiesiog šį mėnesį surengiau daug koncertų įvairiuose Lietuvos miestuose. Jau lankiausi Palangoje, Telšiuose, Varėnoje, Kaune...


Romansai - jūsų aistra, pomėgis?..


Galima sakyti, pomėgis. Romansus dainuoju seniai, koncertuoju jau gal šeštus metus. Keičiasi, didėja tik repertuaras. Negalima stovėti vienoje vietoje, neįdomu. Kaip sakoma, tobulėjimui ribų nėra. Nepretenduoju į profesionalias vokalistes, bet nesu ir naujokė.

Dainavimo mokiausi dvejus metus. Į tuometę Konservatoriją įstojau per jauna, septyniolikos, kai dar nebuvo susiformavęs balsas. Todėl paklausiau vieno dėstytojo patarimo, kuris turbūt įžvelgė mano aktorinius gebėjimus, ir pasirinkau aktorystę.


Nesigailite?


Žinome, ne! Pamaniau, jei negalėsiu būti tokio lygio dainininkė kaip Maria Callas, ar verta tam aukoti visą gyvenimą.


Turbūt už širdies griebiantys romansai sutraukia daug klausytojų?


 Romansai visada turėjo tam tikrą auditoriją. Pastebėjau, kad labiausiai jie patinka brandesnio amžiaus moterims. Maždaug nuo trisdešimties iki garbaus amžiaus. Koncertuoju mažose salėse, kamerinėje aplinkoje, nes artimesnis ryšys su žiūrovu - daina turi eiti iš širdies į širdį.


Esate dainuojanti aktorė?..


Tai, kad esu aktorė, man labai padeda, nes romansą atlieku kaip vaidybinę istoriją, kurią papasakoju balsu. Lengviau įsijausti ir perteikti tos istorijos personažų išgyvenimus. Be to, man akomponuoja fortepijono virtuozas ir puikus improvizatorius R. Lukošius. Muzikinis fonas sustiprina išgyvenimus.      


Kodėl dainuojate rusų romansus?


 Mielai dainuočiau lietuviškus, bet jų nėra. O tie miestietiški be autorystės nelabai tinkami atlikti profesionaliai. Be to, negali dainuoti taip, kaip dainuodavo D. Dolskis ar A. Šabaniauskas. Noriu savitumo, dainuoti taip, kaip nedainuoja niekas kitas. Tai svarbu kiekvienam save gerbiančiam atlikėjui.


Rusai - jausmingesnė tauta?..


 Visokių ir ten yra žmonių, tačiau rusiški romansai turi senesnes tradicijas. XIX amžiuje šį žanrą išpopuliarino tokie genijai kaip A. Puškinas, M. Glinka. Romantinius kūrinius rašė ir kiti profesionalūs rusų poetai bei muzikai.


Ko gero, namuose dainuojate net gamindama?


Deja, ne, nes tausoju balsą ir be reikalo nevarginu šeimynos (juokiasi). Jiems ir taip tie mano dainavimai atsibodo, nes dažnai su R. Lukošiumi repetuojame mano namuose.


Vaidinate teatre, filmuojatės seriale „Nekviesta meilė", koncertuojate... Kaip visur spėjate?


Laiko tragiškai trūksta, bet negaliu skųstis, nes Dievulis dar ims ir viską atims. Tokia jau esu - kai turiu daug darbo, jaučiuosi laiminga, gyvenu. Šeimyna žino, jog kai nėra vaidmenų, sėdžiu nieko neveikdama, nerandu sau vietos.  


Kas geriausiai atpalaiduoja po įtemptos dienos?


Kartais tiesiog smagu paplepėti su drauge, pažiūrėti gerą vesterną. Man patinka žirgai, kaubojai... O kai esu labai užimta ir negaliu užmigti nuo įkyrių į galvą lendančių minčių, atsiverčiu detektyvą arba meilės romaną. Taip „atsijungiu", kad nemigos kaip nebūta. 


Į politiką eiti neketinate? Seime dabar beveik vien scenos žvaigždės...


Manau, tai - visiškai nesuderinami dalykai. Kaip politikui ne vieta scenoje, taip aktoriui ar atlikėjui ne vieta Seimo tribūnoje. Tokiu atveju turėtum bent ketveriems metams palikti sceną. Aš to nenorėčiau. Tačiau tai - kiekvieno apsisprendimo reikalas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas