Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė prancūzų dizaineris Yves Saint Laurentas

Sekmadienio vakarą Paryžiuje, sulaukęs 71-erių, mirė įtakingiausias Prancūzijos mados pasaulio dizaineris Yves Saint Laurentas.
Foto naujienai: Mirė prancūzų dizaineris Yves Saint Laurentas
Scanpix nuotrauka / zmones24.lt
Sekmadienio vakarą Paryžiuje, sulaukęs 71-erių, mirė įtakingiausias Prancūzijos mados pasaulio dizaineris Yves Saint Laurentas. Pranešama, kad dizaineris pasijuto blogai ir nuvyko į ligoninę dar praėjusią savaitę. Trečiadienio vakarą jį ištiko koma. Dizainerio, vadinamo atsiskyrėliu, sveikata blogėjo jau keletą mėnesių. Patvirtindamas San Laurento mirtį Prancūzijos naujienų tarnybai, ilgametis dizainerio partneris Pierre‘as Berge‘as sakė, kad dizaineris „žinojo, jog jis mados pasaulyje sukėlė revoliuciją, kad jis pakeitė XX a. antrosios pusės mados supratimą. Jo sukurti modeliai skatino moterų tobulėjimą.“
Dizaineris, kurio tikrasis vardas – Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurentas, gimė 1936-aisiais, rugpjūčio 1-ąją, Alžyre, Orano mieste. Jį išgarsino elegantiška aukštosios mados apranga ir gatvėje nešiojami drabužiai. Ir tie, ir tie puikiai išreiškė prancūzišką rafinuotumą.
Saint Laurentas išgarsėjo būdamas 22-ejų, kai  1957-aisiais pakeitė anapilin išėjusį Christianą Diorą. Jis išgelbėjo Dioro kolekciją, taip pat paveldėjo jo namą, kuris irgi buvo slegiamas finansinių sunkumų. Siuvinėtojas Jacques Lesage'as, kuris dirbo su Saint Laurentu 50 metų, dar nuo Dioro laikų, teigia: „Jis viską sukūrė. Jis viską sukūrė iš naujo.“
Po trumpos tarnybos prancūzų kariuomenėje, Saint Laurentas atidarė savo mados namus su ženklu „YSL“. Jo parneris buvo Berge'as. Jis ėmėsi prancūzų mados atnaujinimo, kuri tapo 60-ųjų, 70-ųjų simboliu. Be to, jis kūrė drabužius popžvaigždėms. 1969 m. Y.Saint Laurentas pirmasis ėmė kurti kolekcijas, skirtas vyrams. Sukūrė drabužių tokioms žvaigždėms kaip Mickas Jaggeris, Davidas Bowie’as, Andy Warholas. O žymiausias jo ženklas tapo „Le Smoking“ – elegantiškai pasiūtas tradicinis siauras vyriškas kostiumas moteriai.
Y. Saint Laurentas septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje užkariavo Paryžių savo elegantiškais moteriškais kostiumėliais su kelnėmis. Dizaineris taip pat išpopuliarino aptemptas kelnes, trapecijos formos sukneles, stipriai platėjančias sukneles ir palaidines, ilgaaulius aukštakulnius batus ir smokingą primenančius švarkus. Y. Saint Laurentas mėgo tautinius motyvus, taip pat šviesių ir juodos spalvų derinius.
1983-iaisiais jis tapo pirmuoju gyvu dizaineriu, kurį pagerbė Niujorko meno muziejus.
1999 m. dizaineris už 70 mln. dolerių pardavė teises į YSL prekės ženklą kompanijai „Gucci“, sau pasilikdamas tik kompaniją „Sanofi Beaute“.
Ilgai bendradarbiavęs su savo mūzomis Catherine Deneuve ir Ines de la Fressange, Saint Laurentas paskutinę savo kolekciją pristatė 2002-ųjų sausį. Paskutiniuosius savo gyvenimo metus jis užsiėmė fondo veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas